Gebeten door een vechthond! Tims dochter overkwam het.

Gebeten door een vechthond! Tims dochter overkwam het.

Tims dochter (6) werd gebeten door een vechthond: “Kom maar door met dat fokverbod!” Er is al veel discussie over geweest: het al dan niet opleggen van een verbod op het fokken van zogeheten vechthonden. Jaarlijks vinden er in ons land zo’n 150.000 bijtincidenten plaats. Bij veel van dit soort incidenten zijn zogeheten hoog-risico honden betrokken: viervoeters die vaker agressief gedrag vertonen dan andere honden. Het gaat dan bijvoorbeeld om Rottweilers, Pitbulls en andere hondenrassen die sneller agressief worden.

Door een vechthond gebeten

Wij spreken Tim, wiens 6-jarige dochter door zo’n vechthond werd gebeten tijdens het uitlaten van de hond. “Ze is voor het leven getekend. Kom maar door met dat fokverbod!

Niets wees erop dat die middag vreselijk zou eindigen

Het was een supermooie middag in de nazomer. Onze kinderen waren net vrij van school en ik had een halve dag gewerkt. Ik besloot onze jongste dochter Britt (6) mee te nemen naar de losloopheide, samen met Golden Retriever Sam, de gezinshond. We zouden de korte route lopen. Sam zou met andere honden kunnen spelen en ik had even wat quality time met mijn dochter. Niets wees erop dat er die middag iets vreselijks zou gebeuren. We reden in de auto naar de losloopheide en zongen luidkeels mee met K3, die door de autoradio schalde. Sam hing vanaf de achterbank enthousiast zijn kop uit het raam. Hij wist het: als hij mee in de auto mocht, gingen we iets leuks doen.

Ik had deze man nooit eerder gezien

De eerste 500 meter van de route gebeurde er niets noemenswaardigs. Ik liep vaker op de heide met Sam, dus kwam ik vrij veel voor mij bekende hondenbaasjes tegen. We wonen allemaal in het nabijgelegen stadje, dus bijna iedereen weet van elkaar wel oppervlakkig wie hij is. Ik maakte wat praatjes met andere baasjes en Sam speelde met andere honden. Toen we weer verder liepen kwam ons een man tegemoet die ik niet eerder gezien had. Hij liep met zijn armen een stuk van zijn lichaam, alsof hij heel breed was. Ook zat hij onder de tatoeages. Ik beoordeel mensen niet graag op hun uiterlijk, maar hij zag er in ieder geval uit alsof hij nog weleens voor problemen kon gaan zorgen.

lijn groen oudersenzo
Gebeten door een vechthond! Tims dochter overkwam het.

Hij kreeg onze hond in het vizier

Toen ik zag dat hij een grote, potige vechthond bij zich had voelde ik me nog minder op mijn gemak. Het was een Staffordshire terriër, maar eentje die behoorlijk uit de kluiten gewassen was. Toch maakte ik me niet zo’n zorgen. Het beestje liep netjes naast de eigenaar en leek ook met andere honden te spelen. Tot hij Sam in het vizier kreeg. Hij stond even stil en keek Sam strak aan. Sam speelt graag met andere honden, dus hij rende enthousiast op hem af. Het spelen mondde al snel uit in een hels gegrom van de Stafford. Ik hoorde Sam janken en piepen en even later kermen van de pijn. Britt begon te gillen en rende op het schouwspel af.

“Hummer! Doe normaal! Laat los!”

Dat was het moment waarop de Stafford zijn pijlen op Britt richtte. Hij liet Sam direct los. Ik zag nog dat er bloed in zijn vacht zat. Hij liep mank op me af. Voor ik het doorhad, greep de Stafford Britt. Hij beet haar in haar been. Ik hoorde mijn dochter ijzingwekkend gillen. De eigenaar van de Stafford bleef onophoudelijk “Hummer! Doe normaal! Los!” schreeuwen, maar het mocht niet baten. Intussen lag Britt op de grond en had Hummer zich vol op haar gestort. Hondenbaasjes van alle richtingen kwamen op ons af gesneld. Er waren 4 man voor nodig om Hummer van Britt af te krijgen. Ondertussen stond ik gewoon als aan de grond genageld, helemaal in shock. Ik zal mezelf dat nooit vergeven en voel me elke dag nog schuldig.

Ook was ze in haar wang gebeten…

Britt zat onder de krassen en op haar onderbeen zat een grote, open wond. Ook was ze in haar wang gebeten en was haar jurkje helemaal kapotgescheurd. Er werd een ambulance gebeld en Britt werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht. De oppervlakkige wonden konden gehecht worden, voor haar been en gezicht waren een operatie nodig. Britt heeft in totaal een week in het ziekenhuis gelegen. De eerste dag kwam de politie bij ons in het ziekenhuis om een helder beeld te krijgen van wat er was gebeurd. Hummer werd dezelfde dag nog in beslag genomen. Intussen is hij afgemaakt. Daar ben ik niet rouwig om, nee.

Grote littekens

Het duurde in totaal 12 weken tot Britt helemaal hersteld was. Haar been zit onder de grote littekens en in haar gezicht heeft ze ook een flink litteken overgehouden. Dat trekt waarschijnlijk niet meer weg. Ook geestelijk heeft ze er een behoorlijke knauw aan overgehouden: ze is doodsbang voor honden en zelfs onze eigen Sam durft ze niet meer te aaien. Kort na het incident begon ze weer in bed te plassen. Ook barst ze op school regelmatig in tranen uit of raakt ze vanuit het niets in paniek. Zo kent niemand Britt: het is allemaal te wijten aan die vreselijke vechthond en zijn baasje die hem niet in toom wist te houden, waardoor mijn dochter gruwelijk gebeten kon worden. Britt loopt bij een orthopedagoog en een speltherapeut om de gebeurtenis te verwerken. Ik hoop dat ze binnenkort gewoon verder kan met haar leventje.

Kom maar door met dat fokverbod

Of ik voor een fokverbod ben? Zeker. Eigenaren van vechthonden zeggen altijd weer hetzelfde: dat Labradors en Golden Retrievers bij meer bijtincidenten betrokken zijn dan hun vechtmachines. Maar dat is gewoon pertinent niet waar. Ik heb met meerdere deskundigen gesproken en waar die hondenbaasjes hun cijfers vandaan halen weet niemand. Daarnaast is een beet van een Labrador of een Jack Russel natuurlijk niet hetzelfde als die van een Pitbull of een Rottweiler. Die hebben een sterke kaak en bijten niet alleen, maar beginnen ook echt te “scheuren”. Ze nemen hun prooi in hun bek en schudden deze heen en weer tot hij verscheurd is. Dat heeft Hummer met Britt ook getracht te doen.

Daarnaast zijn de eigenaren van dat soort honden vaak niet de gezelligste en meest stabiele mensen. Althans, dat is de indruk die ik krijg als ik zo om me heen kijk. Als je dan al zo’n vechtmachine aan wilt schaffen, ga er dan tenminste mee op puppycursus en volg trainingen om hem volgens strakke richtlijnen op te voeden. Maar het lijkt er niet op dat dat gebeurt, dus verbied die honden maar gewoon. Want Britt is echt niet de enige – er zijn in Nederland veel meer slachtoffers van dit soort honden.

Liefs Amber

Meer informatie

Hoe gevaarlijk is een hondenbeet?
Welke hondenrassen zijn ideaal voor een gezin?
Huisdierregels top 10 voor peuters en kleuters
Opgroeien met honden
Voorbereiding huisdieren op gezinsuitbreiding
Bang voor honden
12 spullen die je nodig hebt voor je hond
De invloed van huisdieren op kinderen

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *