Hoe ziet de intocht van Sinterklaas er dit jaar uit?

Hoe ziet de intocht van Sinterklaas er dit jaar uit?

De intocht van Sinterklaas zal dit jaar volledig anders zijn dan voorgaande jaren. Door de coronamaatregelen – die sinds gisteravond in ieder geval voor twee weken weer zijn verscherpt – zal het niet mogelijk zijn met elkaar de Goedheiligman te verwelkomen. Ontzettend jammer en een groot gemis voor de kids, maar gelukkig betekent dit niet dat Sinterklaas niet naar Nederland komt. Hij komt absoluut, maar dit jaar komt hij aan op een geheime plek en daar kan dus geen publiek bij aanwezig zijn.

Sinterklaas komt naar Nederland

Voor de kids is het natuurlijk hartstikke jammer dat ze hem niet vanaf de kade kunnen toezingen, maar het zal een pak van hun hart zijn dat Sinterklaas wel gewoon naar Nederland komt. Ondanks alle coronaperikelen en ideeën van mensen om het hele feest maar direct af te schaffen.

De komst van  Sinterklaas vieren in coronatijd, betekent ook “werk aan de winkel” voor alle hulpsinterklazen en als ik iedereen een tip mag geven: Ga zo snel mogelijk je cadeaus shoppen! Want in België is het al niet meer mogelijk om te shoppen. Je kunt je voorstellen wat dit betekent: langere wachttijden voor je online bestellingen. Als immers iedereen online gaat bestellen is de kans groot dat er niet voldoende voorraden zijn en zoveel extra online bestellingen betekent ook ophoping bij Post.nl. Je kind zal ontroostbaar zijn wanneer zijn cadeau niet op 5 december aanwezig is.

Maak het thuis gezellig

Op TV is de intocht natuurlijk te zien. Op 14 november om 12.00 uur op NPO Zapp/NPO 3 kun je alles volgen. Maak het thuis gezellig met warme chocolademelk en een bak pepernoten. Liedjes zingen met elkaar, misschien een spannend Sinterklaasboek voorlezen en uiteraard in de avond de schoen klaarzetten. Voor het echte Sinterklaasgevoel, hoef je niet per se aan de kade staan te bibberen van de kou. Het echte Sinterklaasgevoel zit in onszelf, we krijgen het bij de geboorte al in onze genen mee gebakken.
Je kunt dan het live verslag volgen van de landelijke intocht van Sinterklaas in Nederland. Vanwege de coronamaatregelen komt Sinterklaas aan in het fictieve dorp Zwalk, waar geen publiek bij is.

lijn groen oudersenzo
Hoe ziet de intocht van Sinterklaas er dit jaar uit?

Zwarte piet

De afgelopen jaren is er behoorlijk wat discussie rondom Zwarte Piet. Dat zal je vast en zeker niet ontgaan zijn. Tegenwoordig worden zelfs Sinterklaasboeken met afbeeldingen van Zwarte Piet uit de bibliotheek gehaald. De meningen hierover zijn sterk verdeeld. De ene groep wil Zwarte Piet uit het hele Sinterklaasverhaal schrappen en de andere groep wil trouw blijven aan deze jarenlange traditie.

De NPO heeft Zwarte Piet al in de ban gedaan, daar zie je sinds vorig jaar alleen nog maar “roetveegpieten”. Vind je dat helemaal niks, dan is er sinds dit jaar iets te kiezen. Harold Verwoert, beter bekend als Coole Piet Diego heeft zich hard gemaakt voor onze traditionele waarden. Exclusief bij “Ongehoord Nederland” kun je de traditionele intocht bekijken, met Coole Piet Diego in de hoofdrol. Dus wil je graag een intocht bekijken met een stukje nostalgie, surf dan zaterdag 14 november vanaf 11.00 uur naar www.ongehoordnederland.nl.

Wat is dit jaar nog meer anders?

De kans dat Sinterklaas de scholen gaat bezoeken, je werk of een winkelcentra is uiterst klein. Ga er maar niet van uit dat dit gaat lukken. En de kans op een huisbezoek van Sinterklaas is ook niet zo groot. Hoewel, er mogen nog steeds twee mensen (uit een ander huishouden) bij je op bezoek komen. Een Sint met één Piet zou volgens de maatregelen nog steeds mogelijk moeten zijn. Wel is er een streng protocol: piet draagt een mondkapje, er wordt geen snoepgoed uitgedeeld en kinderen moeten op afstand blijven en mogen dus niet op schoot.

Maar het is ook nog geen 5 december, dus er kan nog van alles worden aangepast en je kunt je afvragen of je het op deze manier wel wilt vieren. Hoe verhouden de maatregelen zich ten opzichte van “de grote kindervriend”? Wil je de kids deze ervaring geven, of kun je dit jaar een live bezoek beter een keertje skippen? Sinterklaasavond kan ook heel gezellig zijn, zonder een persoonlijk bezoekje van de Sint. En die zak met cadeautjes, die wordt toch wel bezorgd. Daar zijn de schoorstenen nog steeds prima geschikt voor.

Online bezoeken

Hier en daar worden er online bezoeken (videobellen met de Sint) aangeboden. Dat kan een alternatief zijn, maar het blijft surrogaat. Een andere optie zou kunnen zijn dat iemand uit hetzelfde huishouden, voor een uurtje hulpsinterklaas wordt. Dan is er natuurlijk helemaal niks aan de hand en kan zoon of dochter gewoon op schoot bij Sinterklaas. Laat ie gewoon zijn Pieten thuis.

lijn groen oudersenzo
Sinterklaas
Sinterklaas
Sinterklaas
lijn groen oudersenzo

Pakjesavond

Pakjesavond op 5 december kan natuurlijk gewoon doorgaan. Misschien niet met vrienden, familie of met opa en oma, maar in huiselijke kring is dit feest natuurlijk prima te vieren. De kleinschaligheid doet niets af aan de gezelligheid rondom de rijmelarij, cadeautjes en surprises. En vergeet de hapjes niet. Het Sinterklaasfeest zit vol lekkernijen als: boterletter, gevulde speculaas, pepernoten, kruidnoten, marsepein, suikergoed, borstplaat, chocolademelk, et cetera.

Wil je het toch met de hele familie vieren en laten de maatregelen dit niet toe? Je zou er een familiezoomsessie van kunnen maken. Dan zit iedereen thuis, maar zijn jullie toch bij elkaar. Je kunt hiervoor zelfs het TV-scherm gebruiken. En lootjes trekken op afstand gaat natuurlijk heel eenvoudig met een online lootjestrekker. Cadeaus kunnen online besteld worden en de surprises met gedichten kunnen op tijd bij de juiste adressen worden bezorgd.

Gezelligheid

Voor kinderen maken sommige details helemaal niet uit. Het is en blijft voor hen een spannende tijd en je kunt er nog steeds een onvergetelijk feest van maken, ook “coronaproof”.

Uiteindelijk draait Sinterklaas om gezellig samen zijn en niet om de grootschaligheid. Met een klein clubje kan het net zo goed een gezellige avond worden. Dit jaar is nou eenmaal een gek jaar. Daar kunnen we van balen, boos over worden of chagrijnig, maar we kunnen er ook het beste van maken. Ik ben dol op Sinterklaas, dus we gaan het hier zeker vieren. Misschien met iets minder mensen, maar zeker net zo gezellig als alle voorgaande jaren!

liefs Marion

Meer informatie

Zo houd je de Sinterklaasstress in de hand!
Willy Woef zet zijn schoentje voor Sinterklaas
Sinterklaascadeautjes voor een prikkie
Sinterklaas, de historie van een goedheiligman
Hoe schrijf je een leuk sinterklaasgedicht? 7 tips!
Sinterklaasavond, zo maken we het gezellig!
Sinterklaascadeautjes tips!

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *