De invloed van kleur op je interieur

Er is veel te zeggen over kleur. Zeker ook als we het hebben over je interieur. Met een kleur kan je het vertrek bijvoorbeeld ruimer of juist kleiner laten lijken. Maar ook de sfeer wordt mede bepaald door je kleurgebruik. Duik je even mee in de wereld van kleur?

Een andere sfeer in huis maken

Soms wil je gewoon even iets anders. Maar meteen al je interieur op Marktplaats zetten is ook weer zowat. Heel eenvoudig is het veranderen van één of meerdere kleuren in je kamer (of natuurlijk een ander vertrek). Dit kan je doen door bepaalde accessoires te vervangen. Een andere kleur kussentjes bijvoorbeeld (die je ook lekker goedkoop zelf kunt maken!). Of bloempotten en vazen in een bepaalde kleur. Trek je deze kleurstelling echt goed door, dan maakt het een wereld van verschil in je kamer. Of verf 1 muur in een andere kleur. Je zult er versteld van staan wat dat met je kamer doet. Een muurverf die hiervoor heel geschikt is, en van een hoge kwaliteit, is Sigmapearl Clean Matt. Deze muurverf is namelijk in iedere kleur maakbaar en het geeft een mooi egaal mat resultaat.

Optische illusie

Je zou het een optische illusie kunnen noemen, maar kleuren hebben invloed op jouw beleving van een ruimte. De ruimte kan namelijk groter of kleiner lijken door bepaalde kleuren. Nu zal je niet snel een vertrek kleiner willen laten lijken, maar voor kleine ruimtes kan het zeker fijn zijn om een kleur te kiezen die het allemaal wat lichter en daardoor ruimer maakt (in je brein dan, want aan de werkelijke afmeting doe je weinig…). Koude kleuren zijn hiervoor geschikt. Maar wat zijn nu weer koude kleuren? Dit zijn paars, blauwpaars, blauw, blauwgroen, groen en geelgroen. Maar allerlei variaties wit doen het uiteraard ook goed. Overigens maak je een ruimte ook minder klein door er niet te veel in te zetten, te kiezen voor weinig verschillende kleuren (liefst 1 hoofdkleur) en hou het plafond echt licht. Wil je een printje? Kies dan in ieder geval voor een klein printje.

lijn groen oudersenzo
De invloed van kleur op je interieur

Warme sfeer maken

Zeker in de winter kan het juist fijn zijn om een kamer een warme uitstraling te geven en dan kies je dus juist voor de zogenaamde warme kleuren. Dit zijn geel, geeloranje, oranje, roodoranje, rood en roodpaars. Een warme sfeer kan je verder uitbreiden door te kiezen voor mooie sfeerverlichting, lekkere dikke plaids neer te leggen (dat helpt ook echt tegen de kou, maar geeft je eveneens dat gevoel al door ze enkel te zien) en ronde vormen schijnen ook de sfeer te verhogen.

Mooie kleur voor de slaapkamer

Ben je op zoek naar meer rust in je leven…of gewoon thuis om te slapen? Dan kan je heel bewust kiezen voor een kleur blauw. Blauw werkt namelijk rustgevend en ontspannend. Uit onderzoek is zelfs naar voren gekomen dat een blauwe slaapkamer zorgt voor betere (of langere) slaap. Dat is natuurlijk mooi meegenomen. Je kunt dit blauw laten terugkomen in meerdere dingen. Kies in ieder geval voor de grote oppervlakten voor een tint blauw. Bijvoorbeeld de gordijnen, de vloerbedekking, één of meerdere muren of wat te denken van een blauw dekbedovertrek. Want ook dat is een groot oppervlakte. Uiteraard is het het mooiste als het op meerdere fronten terugkomt. En blauw is er in zoveel variaties, dus je kunt prima met meerdere kleuren blauw combineren.

Kleur voor de kinderkamer

Welke kleuren zou je nu kunnen gebruiken voor de kinderkamer? Veel kinderen zijn gek op de echte primaire kleuren, dus rood, geel en blauw (en groen zit er dan ook vaak bij, maar is eigenlijk geen primaire kleur). Zijn de kinderen al ietsje groter, laat ze dan ook vooral zelf kiezen. Weten ze dit niet zo goed? Dan kan je samen met hen eens rondneuzen in tijdschriften of op internet. Zo kunnen jullie allebei ideetjes opdoen.

Kleuren in de babykamer

Voor de babykamer wordt vaak gekozen voor zachte kleuren, wat natuurlijk helemaal prima is. Hiermee creëer je een lief kamertje. Ook nu geldt natuurlijk dat blauw het meest zal kalmeren. Dus dit kan je zeker even in je achterhoofd meenemen als je kleuren uitzoekt voor je baby. Hoewel ze niet meteen bij geboorte de kleuren kunnen onderscheiden, kunnen ze dit al vrij snel wel. Rond 5 weken gaan ze zachtjesaan kleuren onderscheiden en rond 4 maanden zal hij of zij alle primaire kleuren kunnen zien. Als die kleur dan een kalmerende kleur is, komt het de baby ook ten goede, nietwaar?

liefs Wil

Meer informatie

Welke kleuren zijn leuk voor de slaapkamer van je kind?
Durf voor kleur te gaan. Welke kleur kies jij?
Goed schilderwerk zorgt voor een langere levensduur

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

#spon: Deze blog wordt je aangeboden door DeVerfzaak.nl.

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *