Kieswijzer voor kinderen. Jong geleerd is oud gedaan!
Woensdag 17 maart mogen alle achttienplussers weer naar de stemlokalen om hun politieke voorkeurstem uit te brengen. Misschien weet je al lang wat je wilt gaat stemmen, omdat je dit al jaren doet. Of misschien omdat je lid bent van een partij of omdat je de afgelopen vier jaar de debatten hebt gevolgd en een bepaalde partij jouw mening verkondigd. Sommige mensen weten het nog niet en dan is het handig dat je langs de stemwijzer surft. Met de stemwijzer kun je kijken welke politieke partij(en) het beste past bij jouw mening. Met deze stemwijzer wordt je politieke voorkeur getest aan de hand van 30 stellingen. Het geeft een aardig beeld, maar uiteindelijk bepaal je natuurlijk gewoon zelf waar jij het rode vinkje op het stembiljet gaat zetten.
Welke stemwijzer kies je?
Er zijn inmiddels diverse stemwijzers ontwikkeld, en ze richten zich allemaal op een andere specifieke doelgroep. Zo hebben we onlangs aandacht besteed aan de speciale kieswijzer voor (jonge) ouders en de politieke sekswijzer voor jongeren. Jong geleerd is oud gedaan, dus ook speciaal voor de kids van 8 tot 13 jaar is er een speciale kieswijzer voor kinderen ontwikkelt.
De Kieswijzer voor Kinderen legt kinderen twintig stellingen voor over belangrijke maatschappelijke onderwerpen zoals klimaat, economie, zorg en cultuur. Ook zijn er stellingen toegevoegd over thema’s die speciaal hen aangaan (social media, pesten, kinderarbeid, school). Vlak voor de uitslag van de landelijke verkiezingen wordt bekendgemaakt hoe de kinderen de kieswijzer hebben ingevuld en hoe Nederland eruit zou zien als deze groep burgers het voor het zeggen had.
Het ontstaan van de kieswijzer voor kinderen
In 2010 bedacht de toen negenjarige Wytze Walstra de Kinderstemwijzer. Ruim tien jaar later heeft hij samen met medestudent Milou de Schrijver, Samsam én Kidsweek de Kieswijzer voor Kinderen ontwikkelt. Opnieuw om kinderen bewust te maken van het belang van verkiezingen. Wytze Walstra: ‘De mensen in de politiek maken belangrijke besluiten over het leven van kinderen, maar maken politiek soms zo ingewikkeld dat kinderen het niet altijd kunnen volgen. De Kieswijzer voor Kinderen is geschreven in een taal die voor hen wel begrijpelijk is. Zo willen we laten zien dat politiek ook heel leuk kan zijn.’
Henrike van Gelder, hoofdredacteur Samsam en Kidsweek: ‘Het is ontzettend leuk om te zien dat de politieke partijen de moeite hebben genomen hun politieke standpunten te herschrijven in begrijpelijke taal. Wij zijn ontzettend trots dat we met dit unieke project de krachten van twee ambitieuze studenten en onze mooie merken kunnen bundelen.’
Meer informatie
—
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
© Afbeelding: Kieswijzer