Hoe reageert de omgeving op jouw zwangerschap?

Als je eenmaal zwanger bent, gaat er een nieuwe wereld voor je open. Een wereld waarin het lijkt alsof je ‘publiek bezit’ bent geworden, want een aantal mensen in je omgeving zullen zich ineens met “goedbedoelde” raad overstrooien. Mensen die zich ongevraagd met je bemoeien of mensen die ineens je buik willen aanraken en je zult ongetwijfeld ook mensen tegenkomen die een enorme berg goed bedoelde adviezen over je uitstrooien.

Zwangerschapskwaaltjes worden vaak uitgebreid besproken, maar er zijn nog meer lastige bijkomstigheden. We zetten ze voor je op een rij, dan ben je alvast goed voorbereid.

Fijn hè zo’n zwangerschap? Mag het een beetje minder, want dan zou het allemaal net wat prettiger zijn.

Hoe reageert de omgeving op jouw zwangerschap?

Aanraken van de buik

Wat is dat toch dat mensen ineens je buik willen aanraken als je zwanger bent. Waarom? Je bent echt nog steeds geen publiek bezit. Jij gaat toch ook niet ineens aan hun buik zitten? Maar misschien moet je dat maar gewoon eens doen. Wedden dat er gek wordt gekeken?!

Goedbedoelde adviezen vanuit de omgeving

Slaapverwekkend zijn al die goed bedoelde adviezen die ongevraagd op je afgevuurd worden. Alsof je zelf niet bijdehand genoeg bent om informatie te vergaren. Alsof je intelligentie tijdens je zwangerschap naar je buik is gedaald. En maar vriendelijke blijven glimlachen.

Gruwelijkheden

Of wat dacht je van die gruwelijke ervaringen? De ene moeder heeft nog een gruwelijkere bevalling dan de ander meegemaakt. Alsof jij op die verhalen zit te wachten. Jij moet nog… en het is echt niet bevorderend als je naar al die bloederige doomscenario’s moet luisteren.

Janken

Vreselijk dat gesnotter om niks. Een goede vriend nam mij tijdens mijn zwangerschap mee naar de bioscoop. Een drama. Ik heb de hele film zitten janken. Sterker, ik begon al te janken bij de reclamefilmpjes. Echt fijn als dan na afloop de felle lichten aan gaan. Achter mij zat een man die halverwege de film bemoedigend even een hand op mijn schouders legde. Misschien hoopte hij dat ik zou ophouden met janken, maar helaas. Ik heb de hele film gesnift en gesnotterd. Lang leve de hormonen!

Bemoeienissen

Iedereen wil zich ineens met je bemoeien en gaat je vertellen wat wel en niet goed voor je is. Alsof je daarop zit te wachten. Je weet echt zelf ook wel wat niet goed is. Dat hoeft een ander je niet onder je neus te wrijven.

Vetes

Dan zijn er nog allemaal vetes die over jouw rug moeten worden uitgevochten. Denk maar aan wel of geen borstvoeding. Wel of geen vaccinaties. Wel of geen kinderopvang. Verhitte discussies zullen er over je hoofd worden uitgevochten in de hoop jouw ziel voor hen te winnen.

Rotopmerkingen

Dan zijn er ook mensen die menen nu ineens overdreven eerlijk te moeten zijn. ‘Goh wat ben je dik!’, ‘Wat zie je er moe uit!’ of ‘Je moet nu zeker bijna bevallen!’ Alsof je daarop zit te wachten. Je weet zelf ook wel dat je dik bent, maar dat betekent niet dat een ander daar iets over hoeft te zeggen. Of mensen die bij alles wat je in je mond stopt een opmerking moeten maken. ‘Zou je dat wel doen? Het moet er uiteindelijk allemaal weer af.’

Goed bedoeld

Als je dit allemaal zo leest, zou je bijna niet meer kunnen genieten van je zwangerschap. Mensen bedoelen het vaak goed. Het beste is zoveel mogelijk opmerkingen te negeren en je vooral niet druk maken, want dat is zeker niet goed voor je kindje. Geniet van deze maanden, het gaat echt zo snel voorbij. Voor je het weet ligt je baby in je armen en begint er een volstrekt nieuwe periode, als moeder. En wat je dan allemaal te horen krijgt…

liefs Marion

Extra informatie

Het eerste trimester van je zwangerschap

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *