Het zicht van een pasgeboren baby. Wat kan hij zien?

Het zicht van een pasgeboren baby. Wat kan hij zien?

In je baarmoeder, rond de 29e week van je zwangerschap, opent je kindje voor het eerst zijn oogjes. Daar is natuurlijk nog niet zo veel te zien, want het is er behoorlijk donker daar. Het zicht is behoorlijk beperkt. Alleen als je in de felle zon gaat zitten, kan er een lichte gloed in je baarmoeder te zien zijn. Veel meer dan dat, zou hij toch niet kunnen zien, want in het begin ziet je baby nog nauwelijks iets.

Je gezicht kan hij zien

Ook na de geboorte kan je kersverse baby amper kleuren onderscheiden en al helemaal geen details. Wel kan hij je gezicht zien, tijdens het voeden en met je gezicht dus vlak bij hem bent. Ben je echter wat verder weg, dan ben je buiten beeld.

Als hij je dan niet (goed) kan zien, hoe herkent hij je dan? Dit doet hij hoofdzakelijk aan je geur, stem en warmte.

2 maanden

Na twee maanden kan hij al wat meer details zien. Dit komt samen met het eerste ‘lachmoment’ van je baby. Hij begint je nu met zijn zicht te herkennen! Hoe leuk is dat!

3 maanden

Pas na drie maanden gaat je baby wat kleuren zien. Eerst zijn dat de kleuren rood en groen en later komen daar blauw en geel bij. Pas tegen de zesde maand, zijn de staafjes in zijn ogen ontwikkeld. Deze staafjes zijn verantwoordelijk voor het zien van donker. Baby’s houden het liefst van contrast, zoals zwart/wit. Hoe groter het contrast, hoe beter ze het kunnen zien.

lijn groen oudersenzo
Het zicht van een pasgeboren baby. Wat kan hij zien?
Lijn - het zicht van een baby

3 – 4 maanden

Met zo’n drie tot vier maanden kan je baby met beiden ogen naar één punt kijken. Hij kan nu de details van voorwerpen onderscheiden. Hoe interessant kunnen ineens zijn handen en voetjes zijn!

6 maanden

De ontwikkeling van zijn ogen zit met zes maanden op zo’n tweederde. Hij kan nu met beide ogen tegelijk waarnemen en voor het eerst kan hij nu diepte zien. Nu hij dit onder de knie heeft, kan hij ook sneller bewegende objecten volgen. Zijn oog-handcoördinatie zal nu gaan verbeteren.

12 maanden

Pas na één jaar heeft je kindje dezelfde waarneming als een volwassene!

Stimuleren

Je kunt je baby best een beetje stimuleren. Een baby van nog geen drie maanden oud, vindt het bijvoorbeeld erg leuk om te kijken naar voorwerpen of mensen die bewegen. Ook houdt hij van sterk contrasterende kleuren, grote vormen en eenvoudige patronen.
Na drie maanden zal je kindje meer interesse krijgen in bewegende dingen en driedimensionale (in plaats van platte) voorwerpen.
Van 6 tot 9 maanden zal hij het leuk vinden om naar jou te kijken, wat je aan het doen bent. Hij kan nu zijn aandacht wat langer vast houden. Vooral op dingen die nog nieuw voor hem zijn.

Afwijkingen

Sommige baby’s kijken de eerste maanden nog een beetje scheel. Daar hoef je je geen zorgen over te maken, de kans is groot dat dit nog gaat bijtrekken. Wanneer het zicht van je kindje zich onvoldoende ontwikkelt, neem dan contact op met je huisarts. Vanaf 6 maanden is je kindje eventueel oud genoeg voor een oogtest.

Wanneer schakel je een oogarts in?

Wanneer hij trillende oogjes heeft of als zijn ogen continu heen en weer schieten.
Als hij constant scheel kijkt (tot 3 maanden mag hij dit best af en toe doen)
Als zijn pupillen een andere vorm hebben (niet mooi rond), niet mooi zwart zijn maar witte stipjes hebben of zelfs een hele witte gloed.

Dit ziet je baby!

liefs Marion

Meer informatie

Bril aanmeten bij kinderen. Waar moet je op letten?
Het consultatiebureau. Wat kun je ervan verwachten?
Ontwikkeling van je baby
Een ontwikkelingsachterstand bij je kind: hoe herken je dat?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *