Waarom kinderboeken lezen zo belangrijk is

Waarom kinderboeken lezen zo belangrijk is

Kinderboeken zijn belangrijk, of jij de kleintjes nu voorleest of je kinderen zelf al langzaamaan leren lezen. Maar wat zijn precies de voordelen van lezen? En waarom is dit zo goed voor je kind? Wist je dat jong geleerd echt uit gedaan is en kinderen die al jong lezen ook later vaak vol enthousiasme en zelfvertrouwen lezen? 

Leren concentreren

Een boek lezen of luisteren naar het voorlezen vereist aandacht. De kinderen moeten focussen op het lezen, want anders kunnen ze een zin een paar keer lezen en begrijpen ze nog niet wat er staat. Ongemerkt vergroot lezen dus de spanningsboog. Deze spanningsboog is zeer belangrijk in het leven, zoals bijvoorbeeld als de kinderen laten moeten leren voor overhoringen en proefwerken. 

Grotere woordenschat

Het lezen van kinderboeken stimuleert de uitbreiding van de woordenschat en de spraakontwikkeling. Af en toe komt je kind een woord tegen dat hij of zij nog niet kent. Dit woord kan je kind snel opzoeken of jij kunt verdere uitleg geven. Niet alleen krijgt je kind te maken met nieuwe woorden en begrippen, maar ook met andere denkwijzen, belangrijke gebeurtenissen of historische figuren en de verschillen tussen hedendaagse culturen. Door boeken te lezen vergaart je kind dus veel kennis. Het brein wordt tijdens het lezen aan het werk gezet en visualiseert beelden bij de woorden die het verhaal ondersteunen.

lijn groen oudersenzo
Waarom kinderboeken lezen zo belangrijk is

Inzichten krijgen

Het lezen van een verhaal roept vaak vragen op. Waarom gedraagt de hoofdpersoon zich zo? Waarom maakt hij deze beslissing? Hoe gaat dit er normaal aan toe? En waarom is het nu anders? Tijdens het lezen komen er vele vragen opborrelen. Door stil te staan bij deze vragen, leert je kind om een situatie, mening of probleem van verschillende kanten te bekijken en om een eigen mening te vormen. Hoe ouder je kind wordt, des te prettiger het is om de eigen gedachten te kunnen onderbouwen door middel van argumenten.  

Fantasie stimuleren

Tegenwoordig wordt vaak beweerd dat kinderen niet meer lezen en hun tijd voornamelijk doorbrengen op hun smartphone of laptop. Niets is echter minder waar. Op de bestsellerlijsten komen veel titels voor die gericht zijn op de adolescente lezer en ook kinderboeken worden nog goed verkocht. 

Dylan Santhoven van Adviesjagers weet als journalist als geen ander hoe belangrijk het is om te lezen. ‘Kinderen zijn vaak gek op een fantasy thema, omdat boeken ze de mogelijkheid geven om naar andere plekken of tijden te reizen. Dit stimuleren van de fantasie maakt dat kinderen die veel lezen vaak creatiever kunnen denken en creatief zijn in hun probleemoplossend vermogen. Ook zorgt dit ervoor dat kinderen leren lezen voor hun plezier. ‘

Inleven

Het lezen van boeken speelt ook erg in op het gevoel. Bij het voorlezen merk je al vanzelf dat je jouw stem verandert aan de situatie. Is de hoofdpersoon blij? Dan zet je een vrolijk stemmetje op. Is deze echter boos, dan krijg je vaak een frons op je gezicht en zet je een boze stem op. Ook wanneer je kind zelf gaat lezen krijgt hij of zij te maken met verschillende karakters en gevoelens. Door over deze gevoelens te lezen, leert je kind om zich in te leven in de gedachten van anderen. Zelfs op latere leeftijd kan lezen de sociaal-emotionele ontwikkeling stimuleren.

liefs Marion

Meer informatie

Hoe maak je voorlezen nog leuker?! Met deze tips!
Heeft je kind moeite met leren lezen? Zo kun je helpen!
Vergroten van de woordenschat. Zo doe je dat!
Het belang van voorlezen

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

#spon: Deze blog wordt je aangeboden door Adviesjagers.nl.

BabyBaby

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *