Hoe gezond is de lucht in jouw huis?

Hoe gezond is de lucht in jouw huis?

Een gezond binnenklimaat is uiteraard voor iedereen belangrijk, maar jonge kinderen zijn hier nog eens extra gevoelig voor. Hoe gezond is het bij jou in huis? Waarom is het zo belangrijk en hoe kom je erachter hoe het binnenklimaat bij jou thuis is? Wanneer laat je een klimaatonderzoek uitvoeren?

Waarom een gezond binnenklimaat belangrijk is

De lucht in huis adem je in, heel eenvoudig. Hoe gezonder deze lucht is, hoe beter dit uiteraard voor je lichaam is. Binnen blijft de lucht nu eenmaal meer opgesloten dan buiten, waardoor ook de minder gezonde lucht blijft hangen. Gezondheidsklachten kunnen hierdoor ontstaan en bepaalde klachten kunnen er erger door worden. Jonge kinderen verblijven meestal heel vaak binnen en zijn dus nog meer blootgesteld aan deze binnenlucht. Daarnaast hebben zij sowieso nog minder weerstand opgebouwd dan gezonde, oudere kinderen of volwassenen. Maar voor jong en oud is een gezond klimaat in huis van belang.

Wat wordt veroorzaakt door een ongezond binnenklimaat?

Dat de luchtvochtigheid in je huis zorgt voor een betere of juist ongezondere lucht, is bij veel mensen wel bekend. Denk hierbij aan allergenen, die o.a. veroorzaakt worden door de huisstofmijt, die van een vochtige omgeving houdt. Vocht kan ook zorgen voor schimmels, welke ook voor allergenen kunnen zorgen. Toch is te weinig vocht in de lucht ook weer niet goed. Is de lucht te droog, dan kunnen er andere klachten ontstaan, zoals een verminderde weerstand en geïrriteerde ogen en keel. Virussen, bacteriën en ook de allergenen krijgen meer kans om ‘toe te slaan’ omdat de slijmvliezen eveneens geïrriteerd raken door een te droge lucht. De ideale vochtigheidsgraad is tussen de 40 en 60%. Maar er is meer dan alleen het vocht, ook andere zaken kunnen de lucht minder gezond maken. Want wat dacht je van dampen die uitgestoot worden door gebruikte materialen of gewoon al de adem van de bewoners zelf kunnen voor een minder goed milieu zorgen in huis. Wist je dat het binnenmilieu niet alleen voor gezondheidsklachten kan zorgen zoals dus astmatische of allergische reacties, maar dat je kind zelfs qua concentratie beïnvloed wordt door dit klimaat?

lijn groen oudersenzo
Hoe gezond is de lucht in jouw huis?
Hoe gezond is de lucht in jouw huis?

Vroeger en nu

Je zou denken dat we tegenwoordig ons binnenklimaat beter op orde zouden hebben dan pakweg vijftig jaar geleden. Niets is minder waar. In die tijd waren de huizen nog stukken minder goed geïsoleerd en waren er in veel ruimtes gewoon tochtplekken. Klinkt juist als niet gezond, maar heb je er ooit bij nagedacht dat er dus wel vanzelf goed geventileerd werd? Daarnaast werd er ook veel bewuster met bepaalde zaken omgegaan. Een raam werd gewoon op een kier gezet om de lucht te zuiveren tijdens het koken, nu vertrouwen we erop dat de afzuigkap alles wel zal ‘opruimen’. Wat natuurlijk zeker helpt, maar die kier van het raam blijft toch best een goed idee…

Wat kan je doen?

Ventileren is natuurlijk een prima manier om de luchtvochtigheid te reguleren in huis. Regelmatig stofzuigen haalt in ieder geval ook een deel van het stof weg, wat anders door de lucht kan gaan dwarrelen. Daarnaast is de temperatuur in huis van belang. Probeer de temperatuur zo constant mogelijk te houden tussen de 19 en 22 graden Celsius. Verder is het verstandig om voor materialen te kiezen in huis die goed schoon te houden zijn! En let op met welke schoonmaakmiddelen je dit schoon maakt. Want ook deze dampen kunnen juist de kwaliteit van de lucht naar beneden halen! Maar hoe weet je nu hoe gezond je binnenklimaat is? Hiervoor kan je een klimaatonderzoek laten uitvoeren.

Klimaatonderzoek

Laat eens een klimaatonderzoek doen, ook als je geen zichtbare sporen hebt, zoals schimmels of rare luchten. Het onderzoek bestaat eigenlijk uit vier fasen. Natuurlijk is de eerste stap het meten van de kwaliteit. De volgende stap is het analyseren van de meting om vervolgens in de volgende stap de bron hiervan op te sporen. Vanzelfsprekend is de laatste stap de oorzaak aanpakken. Heeft je kind (of jijzelf natuurlijk) bepaalde gezondheidsklachten, zoals een allergie of bijvoorbeeld aanvallen van astma? Ook dan is het verstandig om je binnenklimaat te laten onderzoeken. De allergische reactie of de benauwdheid zou zomaar kunnen ontstaan in je eigen huis! Dat is hiermee goed op te lossen én je moet er toch niet aan denken dat de bron van ellende van een ziek kind gewoon thuis is?!

liefs Wil

Meer informatie

Wonen nabij een elektriciteitsmast met kinderen: ja of nee?
Infrarood panelen: Is het iets voor jou?
Zo houd je het huis koel tijdens een hittegolf!
Wat is HR glas en wat zijn de voordelen ervan?

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *