Een feestelijke dry january met heerlijke mocktails!

Een feestelijke Dry January met overheerlijke mocktails

De kreet “Dry January” kan je deze dagen onmogelijk ontgaan zijn. Zeker als je regelmatig rondstruint op één van de social media platforms, heb je deze kreet ongetwijfeld één of meerdere keren voorbij zien komen. Misschien doe je zelf ook mee aan dit gezonde event? Lees dan vooral even verder, want misschien kunnen we je wel blij maken met recepten van heerlijke mocktails!

Wat is nauwelijks?

Voor mij gaat deze actie een beetje langs mij heen, ik drink namelijk nauwelijks. Natuurlijk is “nauwelijks” een relatief begrip, want voor de één betekent dit dagelijks “slechts één glas alcohol” en voor de ander betekent dit één glas in het half jaar. Ik hoor zo’n beetje bij de laatste groep. Misschien is één glas in het half jaar iets overdreven, maar aan meer dan gemiddeld één glas per maand ga ik absoluut niet komen en vaak gaan er maanden voorbij dat ik helemaal geen druppel alcohol drink. Niet omdat ik het niet lekker vind, niet omdat ik het niet in huis heb, maar domweg omdat ik er niet aan denk. Een kop koffie, glas Cola zero of desnoods een glas water is voor mij ook prima.

Wat is Dry January?

Nog niet bekend met het fenomeen Dry January? Tijdens Dry January daag jij jezelf uit om de hele maand geen alcohol te drinken, geen druppel dus! Na al die feestdagen misschien geen slecht begin van het jaar… Het is overigens een Brits initiatief dat al snel naar Nederland is overgewaaid. In 2013 is de eerste Dry January campagne in Engeland van start gegaan, toen nog deden er slechts 4000 mensen aan mee. In 2016 deden maar liefst 16% van de Britten mee en inmiddels is het ook in Nederland voor duizenden mensen een goede start van het nieuwe jaar.

Drink niet

Misschien heb je het niet direct in de gaten, maar het regelmatig innemen van alcohol heeft een behoorlijke impact op je leven. Toch sluipt de alcohol in menig huis steeds vaker naar binnen. Met onze lockdowns, intelligent of niet, is het aantal alcoholconsumpties zelfs behoorlijk gestegen. Als dat bij jullie ook het geval is, kan een maandje geen alcohol veel positiefs brengen. Vroeger werd er nog gezegd dat één of twee glazen alcohol per dag geen probleem waren, maar daar zijn de wetenschappers toch van terug gekomen. Het advies sinds 2015 is: Drink Niet.

lijn groen oudersenzo
Een feestelijke Dry january met heerlijke mocktails

Kan alcohol kwaad?

Ja zeker, alcohol is een giftige stof en van gifstoffen wordt ons lijf niet blij. Dat kun je je voorstellen. Alcohol is slecht voor zo’n beetje al je organen en als je veel drinkt kunnen je levercellen ontstoken raken, vervetten en kan dit littekens op je lever geven. Er kunnen spataderen ontstaan in je slokdarm die kunnen knappen en waardoor je dood kunt bloeden.

Natuurlijk is dit wat er in het ergste geval kan gebeuren, maar er zitten ook andere negatieve gevolgen aan alcoholgebruik. Door het gebruik van alcohol werkt je geheugen minder goed en ben je (door het krimpen van de hippocampus) minder in staat om nieuwe informatie op te slaan, maar je loopt door alcoholgebruik ook een verhoogd risico op kanker aan je maag, slokdarm, keel, darm, et cetera. Een maandje je lichaam niet voorzien van gifstoffen is dus eigenlijk een cadeautje aan jezelf.

Dry January

Vind je het gezellig om regelmatig een glaasje te drinken? Al is het er “maar één per dag” (dat zijn er ook nog steeds zo’n 30 per maand!) dan is een maandje overslaan een goed idee. Je zal zien dat je hierdoor beter gaat slapen, je fitter gaat voelen en je bespaart ook nog eens op het huishoudgeld! Een glas water of thee is immers een stuk goedkoper dan een glas wijn.

Als je gewend bent aan je dagelijkse glaasje “gezelligheid” kan abrupt voor een maand stoppen best nog wel eens lastig zijn. Want gaat dit dan ook ten koste van de gezelligheid? Nee, dat hoeft natuurlijk helemaal niet zo te zijn. Met een glas mineraalwater kan het net zo gezellig zijn, maar het is zeker een feit dat alcohol de afgifte van dopamine stimuleert, waardoor je je blij en gelukkig gaat voelen. Een maand geen alcohol heeft dus niet alleen een fysieke uitwerking, maar ook een mentale. Je wilt je immers zo goed mogelijk voelen.

Wat zijn de voordelen van een mand niet drinken?

Als je uitgaat van een gemiddeld gebruik van één glas wijn per dag, dan kan je dat behoorlijk wat voordelen geven. We zetten de voordelen van een maand niet drinken op een rij:

1) Je gaat beter slapen (Alcohol laat je onrustiger slapen, waardoor de REM-slaap wordt verstoord)
2) Beperking van de uitgaven: minimaal 40 euro (8 flessen wijn van gemiddeld 5 euro)
3) Minder calorieën merk je in het gewicht! (Het scheelt 2500 kcal, 30x 80 calorieën per glas)
4) Je gaat je mentaal beter voelen en je krijgt meer energie
5) Je huid knapt er zienderogen van op! Alcohol werkt namelijk dehydraterend

Wat kun je deze maand nog wel drinken als alternatief?

Natuurlijk hoef je niet jezelf te beperken tot een glas water en of kop thee. Er blijven nog genoeg andere gezellige drankjes over die je wel kunt drinken. Je kunt kiezen voor alcoholvrij bier of alcohol vrije wijn, maar je kunt jezelf ook verwennen met een heerlijke alcoholvrije cocktail: de mocktails!

Met deze feestelijke drankjes maak je het voor jezelf toch gezellig, want deze challenge is echt niet altijd even makkelijk, helemaal als je na de bumpy ride van 2020 wel een borrel kunt gebruiken. Met onderstaande mocktail recepten krijgt de winterblues geen kans dit jaar: positive vibes only.

Fruit-Basil Mocktail

Dit heb je nodig:

– 20 ml Teisseire Cassis
– 20 ml Limoensap
– 20 ml Sinaasappelsap
– 6 Blauwe bessen
– 3 Basilicum blaadjes

Met deze mocktail begin je 2021 fris en fruitig. Voeg 20 ml Teisseire Cassis toe, top het af met 20 ml limoensap en 20 ml sinaasappelsap. Schenk alle ingrediënten in een met ijs gevuld glas en roer door. Voeg zes blauwe bessen en drie basilicum blaadjes toe voor de finishing touch.

lijn smal

Middel East Ice Tea

Dit heb je nodig:

– 20 ml Teisseire Perzik
– 10 ml Teisseire Aardbei & Framboos
– 50 ml Sinaasappelsap
– 50 ml Cranbarrysap
– 1 schijfje sinaasappel

Kan jij ook niet wachten om op het strand te liggen deze zomer? Haal de beach-vibes alvast in huis met deze mocktail. Voeg 20 ml Teisseire Perzik en 10 ml Teisseire Aardbei en Framboos toe, top het af met 50 ml sinaasappelsap en 50 ml Cranberrysap. Schenk alle ingrediënten in een met ijs gevuld glas en roer door. Voeg een schijfje sinaasappel toe voor een zomerse look.

lijn smal

Colada Fizz

Dit heb je nodig:

– 30 ml Teisseire Pina Colada
– 120 ml 7UP

Deze mocktail brengt je direct in tropische sferen. Voeg 30 ml Teisseire Pina Colada toe en top het af met 7UP. Schenk alle ingrediënten in een met ijs gevuld glas en roer door. Met dit simpele recept serveer je jouw mocktail in een handomdraai.

lijn smal
liefs Marion

Meer informatie

Drankjes: van vruchtensap tot mocktails
Mocktails: Een boek vol alcoholvrije cocktails!
Hoeveel kwaad kan alcohol tijdens de zwangerschap?
FAS – Foetaal Alcohol Syndroom – Wat zijn de gevolgen?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *