Als peuters kleuters worden; een belangrijke sprong

Als peuters kleuters worden

Kinderen groeien niet constant, soms maken ze sprongetjes. Ineens zijn ze dan zo wijs of zo groot. Als ouder een momentje van trots maar soms ook van zorgen. En als ouder moet je dus ook sprongetjes maken. Misschien zelfs wel voor je baby, peuter of kleuter het doet. Hoe blijf je bij en hoe weet je wanneer zo’n sprongetje er aan zit te komen. Wanneer peuters, kleuters worden…! Spring jij met ze mee?

Enorme sprongen

Niet alleen in het eerste jaar maakt je kindje enorme sprongen. Ook in de volgende jaren en met name dan ook in de peutertijd. Van op een potje plassen, fietsen zonder zijwieltjes tot eindeloos blijven vragen en de eerste woordjes schrijven. Je kind ontwikkelt zich steeds meer. In de kleutertijd wordt voor een groot deel bepaald hoe het karakter van je kind eruit komt te zien. Probeer dit niet te veel als een zware verantwoordelijkheid te zien maar probeer er vooral van te genieten. 

Van het potje naar de grote wc tot aan de eerste kinderfiets

Je kindje is echt baby af als ze zindelijk worden. Geen waggelende luierkontjes meer en ineens lijken ze zo groot. De meeste kinderen worden zindelijk tussen de 1,5 en 3 jaar. De laatste jaren zien we dat de gemiddelde leeftijd iets hoger is geworden. Rond de 3 a 4 jaar zijn kleuters over het algemeen overdag  zindelijk en ook al helemaal gewend aan de grote wc. Ze kunnen vaak al helemaal zelfstandig naar het toilet tot aan handenwassen toe. Toch moet je als ouder niet schrikken als je kindje rond de 4 jaar een terugval krijgt. Dat gebeurt vaak als ze net naar school gaan.

De vermoeidheid slaat dan toe waardoor ze ‘s nachts zo diep slapen dat ze niet vanzelf wakker worden als ze moeten plassen. Maar ook de spanning van school kan meespelen bij een “ongelukje”. Heeft je kindje een terugval, check dan wel of het niet iets als een blaasontsteking is. Denk je aan spanning met naar school gaan of bijvoorbeeld het krijgen van een nieuw broertje of zusje of een verhuizing, zet dan je kind vooral niet onder druk maar wacht gewoon even af. Een kleine beloning kan soms ook helpen. 

lijn groen oudersenzo
Als peuters kleuters worden
Als peuters kleuters worden

Fietsen zonder zijwieltjes

Ook bij kunnen fietsen zonder zijwieltjes zijn er geen regels. Elk kind en elke ouder is anders. Natuurlijk kunnen we je wel een gemiddelde leeftijd aangeven. En dat is zo rond de 5 jaar. Vaak gaat deze leeftijd gepaard met het toe zijn aan een wat grotere fiets. Voor je kind is een mooie jongens of meisjesfiets namelijk erg belangrijk. En de juiste maat ook, al beseffen zij dat natuurlijk niet. Kies als ouders daarom altijd voor een fiets in de juiste maat en zeker niet op de groei. Als richtlijn kun je aanhouden dat een kinderfiets 12 inch geschikt is voor kinderen tussen de 3 en 4,5 jaar en een meisjesfiets 16 inch voor kinderen van 4 tot 6 jaar. Stel altijd het zadel en het stuur goed in op jouw kind. Daarbij kijk je of je kind, als het op het zadel zit, met platte voet op de grond kan. 

Waarom?

Tijdens de kleutertijd gaat de taalontwikkeling van je kind ineens in een stroomversnelling. Ineens lijkt de dag te bestaan uit de ‘waaromvragen’ en worden de zinnen steeds complexer. En let maar eens op… als een woord nog net te moeilijk voor een kleuter is, verzinnen ze er gewoon zelf één dat er op lijkt. Ook kan het zijn dat je kindje ineens heel veel interesse krijgt in schrijven. En hoewel ze in principe pas in groep drie leren lezen proberen sommige kleuters al veel eerder hun hun naam te schrijven of hebben ze interesse in het alfabet. 

Als je kind uit zichzelf naar lettert vraagt, is het geen probleem om ze een beetje te leren lezen en schrijven. Dring het alleen niet op want dat kan averechts werken. Overigens wordt de kleine voorsprong die ze als kleuter opdoen, in groep drie weer ingehaald door de andere kinderen. 

Kortom volg je stappen van je kind. Zolang het iets met plezier doet of zelf vraagt, hoef je je geen zorgen te maken. 

liefs Marion

Meer informatie

Het gemiddelde in zijn ontwikkeling
Zelf aankleden, wanneer begin je daarmee?
Hoe breng je je kind empathie bij? En waarom is dit zo belangrijk?
Eten met mes en vork. Vanaf welke leeftijd kan dit?
Kleuterverliefdheid. Hoe serieus moet je dit nemen?
Je kind even alleen laten, vanaf welke leeftijd kan dit?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

#spon: Deze blog wordt je aangeboden door Kinderfietsen.com.

BabyBaby

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *