Vaginaal bloedverlies bij zuigelingen. Schrik niet van de babymenstruatie.

Vaginaal bloedverlies bij zuigelingen. Schrik niet van de babymenstruatie.

Zo’n 5 tot 10 procent van de pasgeboren meisjes kunnen de eerste dagen na de geboorte last krijgen van vaginaal bloedverlies. Dit wordt ook wel “babymenstruatie” genoemd en daar hoef je dus niet van te schrikken. Het is een heel natuurlijk proces en bijna altijd onschuldig. Het bloedverlies kan optreden tussen de tweede en tiende dag na de geboorte en zal na een paar dagen vanzelf weer stoppen.

Waardoor komt dit vaginaal bloedverlies?

De babymenstruatie is goed verklaarbaar. Via de placenta zijn namelijk jouw hormonen in haar bloed gekomen. Door deze hormonen is het baarmoederslijmvlies gaan groeien. Na de geboorte stopt de toevoer van deze hormonen, waardoor het baarmoederslijmvlies niet langer meer wordt gestimuleerd en langzaam wordt afgestoten.

Vaginaal bloedverlies bij je baby zou je dus kunnen vergelijken met jouw menstruatie. Bij de meeste zuigelingen gaat het om wat slijmerige afscheiding, maar bij sommige meisjes kan er wat bloed doorheen zitten.

Waar merk je het aan?

Het is een slijmerige afscheiding met een klein beetje bloed. Het kan dus zijn dat je wat kleine bloedvlekjes in de luier aantreft. Vaginaal bloedverlies bij zuigelingen stopt uiteindelijk weer vanzelf. Je hoeft er verder niks aan te doen.

lijn groen oudersenzo
Vaginaal bloedverlies bij zuigelingen. Schrik niet van de babymenstruatie.

Kan het kwaad?

Nee, dit kan geen kwaad. Het is een heel natuurlijk proces. Vertrouw je het echter niet, duurt het langer dan een week, begint het pas na de tiende levensdag, of lijkt het bloedverlies niet normaal of erg hevig, neem dan contact op met je huisarts.

In een paar gevallen is het echter niet helemaal normaal en in die gevallen is het zeker aan te raden om je huisarts te benaderen. Bijvoorbeeld wanneer het:

  • bloedverlies pas na dag 10 verschijnt
  • om erg veel bloed gaat
  • langer duurt dan een week
  • voor de tweede keer begint (nadat de eerste keer gestopt was)
liefs Marion

Meer informatie

Hoe ontwikkelt je baby zich lichamelijk?
Ontwikkeling van je baby
Babymenstruatie. Vaginaal bloedverlies bij pasgeboren baby’s

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *