Tandenknarsen tijdens je slaap, hoe schadelijk is het?

Je peuter ligt heerlijk te slapen en ineens hoor je een geluid uit zijn mondje komen, wat door merg en been gaat! Tandenknarsen, of bruxisme, zoals het ook wel wordt genoemd! Je schrikt, want in gedachte zie je het glazuur van zijn tanden af vliegen. Als dat maar goed gaat… Maar is tandenknarsen nou echt zo riskant? Volgens de deskundige niet en is tandenknarsen heel normaal en onschuldig op deze leeftijd. Geen zorgen dus over zijn mooie, witte tandjes. Ongeveer één op de vijf kinderen doet dit wel eens in zijn slaap. Vaak verdwijnt het vanzelf weer, naarmate kinderen ouder worden. Bij oudere kinderen en volwassenen, kan het wel kwaad, maar over het gebit van je peuter, hoef je je geen zorgen te maken.
De oorzaak van tandenknarsen is niet bekend. Wel is bekend dat het vooral voorkomt in de lichte slaap. Het is normaal dat mensen tijdens de lichte slaap bewegingen maken met hun kaak. Bij tandenknarsen zijn deze bewegingen wat heftiger.

Tandenknarsen tijdens je slaap, hoe schadelijk is het?

OSAS

Bij volwassenen kan dit vooral voorkomen ten tijde van veel stress of spanning. Ook kinderen die wat minder zelfvertrouwen hebben, kunnen er wat meer last van hebben. Kinderen met slaapproblemen (OSAS) kunnen ook meer last hebben van het knarsen met de tanden. Kinderen met OSAS houden hun onderkaak vaak wat meer naar voren om te voorkomen dat de keelholte samenvalt. Juist door deze houding, gaan zij makkelijker tandenknarsen.

Wat gebeurt er tijdens het tandenknarsen?

Tijdens de slaap glijden de tanden en kiezen over elkaar heen, wat een knarsend geluid maakt. Ze hebben er zelf geen last van en slapen gewoon verder. Soms kunnen ze er zelf wakker van worden, omdat ze een indringend geluid horen.
Kinderen die flink met hun tanden hebben geknarst, kunnen in de ochtend wat last hebben van spierpijn in de kaken. Dit trekt doorgaans in de loop van de dag, gewoon vanzelf weer weg. Ze kunnen ook in de ochtend last hebben van hoofdpijn of pijn rondom het oor.
Wist je dat kinderen en volwassen die dit doen, vaak goed ontwikkelde kaakspieren hebben? Dit kan zelfs zichtbaar zijn in het gezicht.

Tandenknarsen voorkomen

Helemaal voorkomen kun je het niet, wel kun je er voor zorgen dat je kindje zo ontspannen mogelijk naar zijn bed gaat. Je kunt hem bijvoorbeeld voor het slapen in een lekker warm bad doen, een lekkere massage, een leuk (geen spannend) verhaaltje voorlezen of een liedje met hem zingen. Als het bij jouw kindje gekoppeld is aan een uiting van stress, probeer dan de oorzaak te achterhalen en die op te lossen.

Tandarts

Maak je je toch zorgen over zijn gebit? Maak dan een afspraak bij de tandarts. Hij kan zien of de tandjes zijn beschadigd. Op latere leeftijd kan de tandarts een gebitje maken om het tandenknarsen tegen te gaan. Het knarsen wordt hier niet mee opgelost, maar de tanden worden niet meer beschadigd.

liefs Marion

Meer informatie

Melktanden: Hoe verzorg je deze en waar moet je op letten?
Wiebeltanden
Willy Woef poetst zijn tanden

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Een reactie

  • Beste Marion,
    Wat fijn dat je hier een artikel over hebt geschreven. Bij kinderen wordt er echter nooit een bitje gemaakt tegen het knarsen. Er zijn veel te veel veranderingen in de mond dus zou het bitje constant aangepast moeten worden. Bovendien heeft het invloed op de groei van de tanden en kiezen.
    Het devies is: niets doen, vaak groeien ze er over heen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *