Drankjes: Van vruchtensap tot mocktails

Het meest gedronken drankje in de wereld, is water. Van al het water op de aarde is echter maar 3% drinkbaar. Maar aangezien we geen vissen zijn, willen we natuurlijk ook wel eens een ander drankje. Daarom hebben we hier een verzameling recepten van lekkere, gezonde (en minder gezonde) drankjes. Proost!

Historie frisdrank

Wist je dat het woord frisdrank pas in 1956 is bedacht? Door Dick Schiferli, een reclamemaker. Hij bedacht dit woord voor koolzuurhoudende limonade, ook wel priklimonade genoemd. Volgens de Warenwet worden ook niet-koolzuurhoudende dranken frisdrank genoemd. Denk bijvoorbeeld aan limonades, sportdranken en energiedranken. Een typische frisdrank bestaat uit koolzuurhoudend water, suikers en aroma’s. Soms wordt er ook vruchtenextracten en hulpstoffen toegevoegd.

Vruchtensap

Vruchtensap is de verzamelnaam voor sap afkomstig van fruit. Dit kan van één bepaald soort zijn, zoals bijvoorbeeld sinaasappelsap of appelsap, maar ook een combinatie van verschillende vruchten. De meest gedronken vruchtensappen zijn jus d’orange en kokosnootwater.

Smoothie

Een smoothie is een niet-alcoholisch koud drankje, meestal romig en met fruit. Meestal bestaat een smoothie uit vers fruit en melkproducten. Met een blender of staafmixer worden ze goed door elkaar gemixt. Het begrip “Smoothie” is overgenomen uit het Engels. In het Engels betekent de term smooth onder andere ‘glad’, ‘effen’; voor voedsel: ‘zonder stukjes’, ‘als een vloeistof’. 

lijn groen oudersenzo
Drankjes: van vruchtensap tot mocktails
lijn groen oudersenzo

Mocktail

Een mocktail is een alcoholvrije cocktail. Ook deze term komt uit het Engels, van ‘mock’ (onecht) en ‘cocktail’. In de jaren tachtig nam de populariteit van de cocktail toe, hetgeen in de jaren 2000 nogmaals gebeurde. De mixdrank heeft zich dan ook een sterke plaats veroverd in de drinkcultuur.

Warme dranken

En dan zijn er natuurlijk nog de warme dranken, zoals koffie, thee en chocolademelk, maar bijvoorbeeld ook Glühwein of warme cider.

Heb jij ook een recept van lekkere drankjes?

Heb je zelf ook een lekker recept waarvan je vindt dat hij hier niet mag ontbreken? Stuur dan de lijst met ingrediënten, de beschrijving én een foto van het eindresultaat aan: info@oudersenzo.nl.

lijn groen oudersenzo

Recepten drankjes

Abrikozen-watermeloen shake
Anijsmelk
Capri met druiven
Emerald Palmer
Frambozenfris
FrissFruit Smoothie
IJslolly’s
Kindervruchtenbowl
Komkommer-Appelsmoothie
Saliemelk
Sangria met blauwe bessen
Sinaasappel, mango en limoen
Vitamineshake met blauwe bessen

liefs Marion

Meer informatie

Een feestelijke Dry january met heerlijke mocktails
Mocktails: Een boek vol alcoholvrije cocktails!
De allerlekkerste en meest bijzondere chocolademelk maak je gewoon zelf
Een alcoholverslaving herkennen. En dan?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *