Zindelijk worden: Hoe wordt je peuter zindelijk?

Zindelijk worden: Hoe wordt je peuter zindelijk?

Je kunt je peuter helpen bij het zindelijk worden, maar hij zal het uiteindelijk zelf moeten leren. Ook zindelijk worden is een proces van vallen en opstaan. Ongelukjes zullen regelmatig voorkomen, ook op momenten dat je denkt dat hij allang zindelijk is. Toch zal er ook voor jouw peuter een dag komen dat hij geen luiers meer nodig heeft.

Eigen tempo

Ieder kind heeft zijn eigen tempo, je peuter moet er gevoelsmatig aan toe zijn om zijn luier overboord te gooien. Je peuter kan pas zindelijk worden wanneer zijn zenuwstelsel voldoende rijp is om de sluitspieren bewust aan te spannen en los te laten. In de praktijk is dit wanneer de luier minstens anderhalf tot twee uur droog blijft en zal hij bepaalde signalen afgeven. Meisjes zijn meestal iets vlugger dan jongens.

Een kind is gemiddeld pas tussen zijn derde en vierde jaar overdag zindelijk. ’s Nachts duurt het nog wat langer, ongeveer tussen zijn vijfde tot zevende jaar.

Wanneer beginnen?

Vaak geven peuters zelf aan wanneer ze er klaar voor zijn met de zindelijkheidstraining te beginnen. Let op de volgende signalen:

Kleine gebaren

Je ziet aan kleine gebaren dat ze willen gaan plassen of poepen. Op dat moment is het belangrijk dat je het potje snel pakt. Als hij dan inderdaad iets in het potje doet, beloon je peuter dan. Maar wees niet teleurgesteld of boos, wanneer het potje leeg blijft.

Kan plas lang(er) ophouden

Je peuter blijft langere tijd droog. Je peuter moet namelijk lichamelijk in staat zijn om minstens 2 uur zijn plas op te houden.

Interesse tonen in toilet

Hij gaat interesse tonen in het naar het toilet gaan van anderen.

Zondert zich af

Je peuter zondert zich af wanneer hij een plasje moet doen of moet poepen. Hij zal ook een afkeer krijgen van poep.

Geeft een vieze luier aan

Hij geeft aan een vieze luier te hebben door met zijn handje tegen de luier te drukken.

Begin niet te vroeg

Pas als je peuter deze signalen afgeeft, is hij klaar om zindelijk te worden. Over het algemeen heeft het dus geen zin je peuter eerder zindelijk te willen maken. Forceren zal eerder averechts werken.

lijn groen oudersenzo
Zindelijk worden: Hoe wordt je peuter zindelijk?

Stappenplan zindelijkheidstraining

Voorbereiding

Maak je peuter bewust van zijn lichaam. Het bad is hiervoor een uitstekende plek. Op deze manier kun je hem leren waar de plas en poep vandaan komt. Het is gelijk een goed moment uit te leggen dat ze eigenlijk op een potje of toilet moeten plassen of poepen.

Zorg voor een geschikt potje (een potje waar je peuter met zijn voetjes op de grond kan en waarbij hij rustig in hurkzit kan zitten).

Houd je peuter goed in de gaten en als je aan hem ziet dat hij moet plassen of poepen, kun je hem vragen op het potje te gaan zitten.

Let’s go!

1)
Hij moet eraan toe zijn! Let op de signalen die hij afgeeft of hij klaar is voor de training!

2)
Start (het liefst) in de lente of zomer, zodat hij zoveel mogelijk in zijn blote billen kan rondlopen. Heeft hij toch kleding aan? Zorg er dan voor dat deze makkelijk uit te trekken zijn.

3)
Laat hem alvast kennis maken met het potje. Betrek je peuter hier actief bij. Laat hem bijvoorbeeld een knuffel of pop op het potje zetten.

4)
Pak het rustig aan en forceer niets. Oefen geen druk uit op je peuter, dit werkt alleen maar in het nadeel, maar beloon hem daarentegen als het goed is gegaan. Overigens werkt overmatig prijzen ook averechts. Je peuter kan zich naar voelen als hij toch een ongelukje heeft gehad.

5)
Houd je peuter goed in de gaten en als je aan hem ziet dat hij moet plassen of poepen, kun je hem vragen op het potje te gaan zitten.

6)
Laat je peuter niet te lang op het potje zitten, maar zet hem er liever regelmatig even op.

7)
Geef je peuter het goede voorbeeld. Je peuter imiteert graag, neem hem mee naar het toilet als je zelf gaat en vertel wat je doet.

8)
Beloon je peuter en moedig hem aan, als hij het goed heeft gedaan. Laat hem weten dat je trots op hem bent!

9)
Geef hem de tijd en houd er rekening mee dat het een proces is van vallen en opstaan. Ongelukjes horen erbij en boos worden werkt alleen maar averechts.

10)
Heb geduld…

Draai het handige stappenplan uit (pdf)

Ongelukjes

Natuurlijk zullen zich nog wel eens ‘ongelukjes’ voordoen, ook als het al een tijdje goed ging. Er kunnen hier diverse oorzaken voor zijn:

  • Stress
  • Gebrek aan concentratie
  • Verzet
  • Fysieke reden
  • Te vroeg begonnen met de training

Maak er geen punt van, ruim gewoon de rommel op en ga over tot de orde van de dag. Zindelijk worden is een natuurlijk proces dat je zo natuurlijk moet proberen te benaderen. Uiteindelijk zijn bijna alle kinderen tussen hun derde en vierde jaar zindelijk.

Zindelijk maken is kinderspel

Meer informatie over het zindelijk maken van je kind kun je lezen in het boek: ‘Zindelijk maken is kinderspel‘ geschreven door Debby Mendelsohn. Dit boek helpt ouders en verzorgers om kinderen te begeleiden bij het zindelijk worden. Bovendien kunnen ze dat op een veel jongere leeftijd dan tegenwoordig gebruikelijk is. Stap voor stap en zonder stress kunnen kinderen in vrij korte tijd zindelijk worden, niet alleen overdag maar ook ’s nachts.

Potjes Top 7

Jippie’s My Carry Plaspotje

De My Carry Potty is ontwikkeld door een moeder, om te helpen bij de uitdraging van zindelijkheidstraining.
Het is logisch om meteen met zindelijkheidstraining te beginnen zodra je het gevoel hebt dat je kindje er klaar voor is. Maar veel ouders stellen het toch uit, omdat het soms onhandig is. Zeker als je onderweg bent.

Online te koop bij Bol.com

Kinderurinoir – Konijn

Dit vrolijke konijn is een urinoir voor de kids. Hij is in drie hoogtes verstelbaar en je kunt hem ophangen of laten staan. Goed geschikt voor kids vanaf 12 maanden (tot 6 jaar). De urinoir is gemaakt van milieuvriendelijk materiaal en is niet giftig. Eenvoudig te reinigen en/of leeg te gooien. Het compartiment kun je er uit halen.

Online te koop bij Bol.com

Bo Jungle B-Whale Plaspotje

 Potjestraining zal zoveel eenvoudiger worden met dit
schattige walvissenpotje! Eenvoudig schoon te maken middels een verwijderbaar potje. Dit plaspotje heeft anti-slipvoetjes, een rugleuning voor meer comfort en is vrij van BPA.

Online te koop bij Bol.com

Fisher-Price Koninklijk plaspotje

Het Fisher-Price Koninklijk potje & krukje is een handig plaspotje dat ook als krukje gebruikt kan worden. Een feestelijk oefenpotje dat de kleintjes beloont voor hun bijdrage. De onderkant kan worden omgetoverd in een opstapkrukje en de bovenkant kan dan als toiletverkleiner worden gebruikt. Met vier melodietjes zodat je kindje weet wanneer hij een boodschap heeft gedaan.

Online te koop bij Bol.com

LUMA Babycare plaspotje – dark grey

Een modern vormgegeven baby potje om je peuter te helpen bij zijn zindelijkheidstraining. Het potje heeft een uitneembare inzet en is hierdoor eenvoudig te reinigen. Het potje is verkrijgbaar in vijf moderne kleurcombinaties. Geschikt vanaf 18 maanden tot 5 jaar.

Online te koop bij Bol.com

Draagbaar urinoir kikker

Wil je zoonlief alvast kennismaken met een urinoir? Ook dat kan! En dat kan dan ook nog eens met een super leuk ekikker! Deze schattige kikker urinoir is ideaal omdat je het op de juiste hoogte kunt hangen voor kleine jongens en die vinden het ongetwijfeld super tof om er in te plassen! Met deze wc trainer zullen jongetjes eerder aangeven dat ze moeten gaan plassen waardoor je hier minder last van hebt.

Online te koop bij Bol.com

Jippies My Carry Potty

Dit is een lichtgewicht, waterdicht potje wat geen wegwerpzakjes nodig heeft. Het speciale design zorgt ervoor dat, zelfs wanneer er een plasje is gedaan in het potje, je deze dicht kan doen en zo mee kan nemen. Geen gedoe meer met zakjes of luiers. Gewoon even stoppen, plasje doen, deksel dicht en je bent weer onderweg.

Online te koop bij Bol.com

liefs Marion

Meer informatie

Tips & tricks voor de grote toilet-verovering
Zindelijkheidstraining. Veelal een kwestie van geduld en belonen.
Zindelijk maken is kinderspel (Welk potje kies je hiervoor?)
Bedplassen, hoe ga je ermee om?
Zindelijkheidstraining – Uitdaging of avontuur?
Je kind zindelijk maken: 5 hacks waar je nooit aan gedacht zou hebben
Hoe werken beloningssystemen? En voor wie zijn ze geschikt?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *