Wiebeltanden

Wiebeltanden

Ik word zo vrolijk van dit woord. Geen idee waarom. Ik ben 29 jaar oud en op deze leeftijd heb ik zelf geen last meer van wiebeltanden. Toen ik zelf wiebeltanden had (in mijn tijd ‘een losse tand’ genoemd) vond ik het een minder vrolijke bedoeling. Onze oudste dochter van 7 jaar wiebelt er tegenwoordig op los. Het is geweldig om haar bekkie te zien met al die gaten.
Themapagina: Tanden en kiezen

Leeftijd en wiebeltanden

Eerste wisselperiode

Rond welke leeftijd beginnen de tanden nou te wiebelen? Dit verschilt per kind. Gemiddeld genomen begint het wisselen van het gebit rond 6 jaar en eindigt dit rond het 8e levensjaar. Tijdens deze eerste periode breken ook de blijvende kiezen door achter het melkgebit. Na deze eerste wisselperiode zijn alle snijtanden gewisseld en zijn er vier volwassen kiezen doorgebroken.

Het verhaal van de tandenfee

Tweede wisselperiode

Na een rustperiode breekt de tweede wisselperiode rond de leeftijd van 10 jaar. Deze eindigt gemiddeld rond het 14e levensjaar. Deze periode begint met het wisselen van de hoektanden. Daarna volgen de melkkiezen. Gedurende deze periode breken ook vier blijvende kiezen door. Deze moeten niet verward worden met verstandskiezen. Deze breken na het 18e levensjaar door.

Wiebeltanden

Verzorging

“Waarom moet ik mijn tanden poetsen, pap? Ze gaan er toch uit, nu ze los zitten.”
Een logische vraag van een 7-jarige. Gelukkig is er ook een logisch antwoord. Wanneer het melkgebit gezond blijft, heeft dit ook zijn werking op het volwassengebit wat onder het melkgebit zit. Als een melkkies ontstoken raakt kan dit ook schade aanrichten op de volwassen kies die eronder zit. Bovendien moet het tandenpoetsen routine worden, zodat ze later blijven poetsen wanneer ze hun volwassen gebit hebben.

Tanden poetsen en mondverzorging

Tandenpoets strijd

Vanaf het moment dat het eerste tandje doorbreekt adviseren tandartsen om te beginnen met poetsen. Wanneer onze zoon van 1,5 jaar de tandenborstel in mijn hand ziet, zet hij het al op het gillen. De tandenborstel zelf vasthouden en erop kauwen vindt hij geweldig. Maar als ik begin met poetsen dan weten de buren hoe laat het is. Het is even doorzetten voor onze zoon, want er moet hoe dan ook gepoetst worden.

Eerste hulp bij tandjes krijgen

Elektrisch poetsen

Onze dochters poetsen elektrisch sinds zij 2 jaar zijn. Dit maakt het poetsen een stuk leuker. Bij het elektrisch tandenpoetsen komt een andere techniek om de hoek kijken. Hierbij moet je rustig over alle tanden heen gaan; binnenkant, bovenkant en buitenkant. Nog een half jaar wachten voor onze dreumes totdat hij elektrisch mag poetsen. Wie weet wil hij dan wel de hele dag door mij gepoetst worden.

Wiebeltanden

Bijzonder

Elke maand vliegt er tegenwoordig wel een tand uit. Voor ons als ouders begint het ‘normaal’ te worden. Voor een kind blijft het elke keer speciaal. Onze dochter kwam laatst uit school rennen met een speciaal wit papieren pakketje.

“Mama, de meester heeft een cadeautje gemaakt van mijn tand die eruit is!”
De meester van groep 4 heeft vast al honderden losse tanden voorbij zien komen. Maar dat hij er een speciaal cadeautje van maakt, vind ik geweldig. We moeten ons blijven realiseren dat het voor kinderen iets magisch is wanneer er iets aan hun lichaam verandert.

Speeltijd

Het is voor kinderen te gek om van alles uit te proberen met die gaten tussen de tanden.

“Mam, zullen we zoute stokjes kopen?”, vraagt onze fietsenrekje.
“Maar je vindt paprika chips toch lekkerder?”, zeg ik.
“Ja, maar ik wil graag ontdekken of ik die zoute stokjes zo in mijn mond kan schuiven zonder mijn tanden van elkaar te doen.”

Je begrijpt, zo is er van alles getest door onze wetenschapper. Nibits, sperziebonen, rozijnen, bananen, kipfilet, brood, spaghetti, wortels. Hebben jullie nog meer ideeën voor haar? Professor Wiebeltand voert het experiment graag voor jullie uit.

Hoe krijg je een tand eruit?

“Hé, hoe is je tand eruit gegaan? Die van mij zit los, maar komt er maar niet uit.
”Erwtensoep eten, Sophie. Zo hoort dat.”

De eerste tand van onze dochter ging eruit toen we erwtensoep aan het eten waren. Sindsdien wil ze elke keer erwtensoep eten wanneer een tand ook maar één millimeter heen en weer kan wiebelen.

Methodes

De natuur een handje helpen? Dit zou je kunnen proberen:

Blijven wiebelen, dat is de beste remedie
Eet harde/knapperige dingen, zoals; een appel, een koek of chips
Beweeg de tand van links naar rechts
Wacht rustig af
Duurt het te lang. Ga dan bij de tandarts langs.
Let op! Trek niet keihard aan de tand. Een tand komt eruit als hij daar aan toe is.

Tandenfee

Tadaa! De tand is eruit ? Leg je tand onder je kussen. Misschien vliegt de Tandenfee vannacht wel door jouw raampje om hem mee te nemen.

Het verhaal van de tandenfee

Meer informatie

Tandverzorging, waar moet je op letten?
Tandenknarsen of Bruxisme
Themapagina: Tanden en kiezen
Mijn kind heeft een beugel nodig
Tanden poetsen en mondverzorging
Eerste hulp bij tandjes krijgen – Lees de tips om de pijn te verzachten!
Kinderen en de tandarts
Het verhaal van de tandenfee
Een leuke verzameling songteksten over het poetsen van je tanden

Bronvermelding

Tekst: Anita Schokker
www.tandarts.nl
© afbeelding: 123rf.com

lijn oudersenzo met hartje
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *