De intocht van Sinterklaas

Intocht Sinterklaas 2019

Het aftellen is weer begonnen, want zodra het november is, dan gaat het rap. Vanaf 11 november zitten kinderen om 18.00 uur weer dagelijks aan de buis gekluisterd, want dan begint het Sinterklaasjournaal weer! Iedere dag te volgen op Zapp. Dat is nog maar een paar nachtjes slapen! Zal het Sinterklaas ook dit jaar weer lukken om naar Nederland te komen? Met zijn Pieten? Het is ieder jaar opnieuw de vraag. Gelukkig komt het ook ieder jaar gewoon goed en zet Sint voet aan wal. En alle problemen die zich nog voordoen nadat hij in Nederland is aangekomen, zijn ook altijd weer opgelost voor pakjesavond. Of hij zijn grote rode boek niet kan vinden of de pietentelling niet wil lukken, maakt helemaal niet uit.

Neemt niet weg, dat kinderen het enorm spannend vinden en het een spannende periode is naar pakjesavond. Vaak wordt de verhaallijn ook op scholen opgepakt en op in gespeeld. Super leuk dus, maar ook een behoorlijke stuiterperiode.

Intocht van Sinterklaas

De intocht van Sinterklaas belooft ook dit weer een groot spektakel te worden. Jaarlijks trekt zijn aankomst duizenden ouders met kinderen. Dat zal dit jaar niet heel veel anders zijn. Standaard iedere eerste zaterdag na Sint Maarten, komt Sinterklaas in Nederland aan. Dat valt dit jaar op 16 november. Op deze zaterdag zal Sinterklaas en zijn pieten door burgemeester Petra van Wingerden-Boers welkom worden geheten, in de gemeente Apeldoorn.

De NTR doet ook dit jaar weer rechtstreeks verslag van de intocht. Natuurlijk met Dieuwertje Blok die de presentatie verzorgt, gesteund door verslaggever Jeroen Kramer.

lijn groen oudersenzo
Intocht Sinterklaas 2019

Schoen zetten

Dit belangrijke moment zit diepgeworteld bij kinderen. Zelfs Rocco, mijn puber van 15, wil dit moment nog steeds liever niet missen. Kan ook zijn omdat ik dan speciaal allerlei Sinterklaaslekkernijen in huis haal. Dat hoort er natuurlijk bij. Net als dat hij ieder jaar die avond zijn schoen mag zetten. En ja, dat zal dit jaar niet veel anders zijn. Moet ik natuurlijk niet vergeten om daar tijdig rekening mee te houden. Ik kan dat zomaar in de drukte vergeten en dan staat die schoen daar maar te staan. En gebeurt er helemaal niks.

Het Sinterklaasjournaal zal dagelijks te zien zijn om 18.00 uur op NPO Zapp/NPO 3 en duurt tot en met 5 december. Op NPO Zappelin extra en op zappelin.nl zijn zowel Het Sinterklaasjournaal als de intocht met gebarentolk te volgen.

Historisch weetje Sinterklaas

Tegenwoordig kan het niet gek genoeg zijn en neemt Sinterklaas een hele lading Pieten mee op zijn boot. Maar voor 1945 werd Sinterklaas meestal maar door één Piet vergezeld. Inmiddels is er ook behoorlijk wat discussie over de kleur van Piet. Voorheen was hij gewoon schoorsteen-zwart van het roet, hij is ook een tijdje meer bruin geweest en er is zelfs een intocht geweest met gele stroopwafelpieten.

In september van dit jaar heeft NPO besloten geen zwarte pieten meer bij de intocht te laten zijn en om alleen maar roetveegpieten in te zetten. Dat werpt nogal wat emotie op. Tegenstanders van roetveegpiet willen het onthaal van Sinterklaas proberen te dwarsbomen. Volgens de gemeente is “Anti-islambeweging Pegida” of de “De Nederlandse Volks Unie NVU” (welke van de twee, is niet helemaal duidelijk) naar de rechter gestapt. De intocht is dus zeker niet alleen voor kleine kinderen spannend.

Voorlezen is een leuke voorbereiding

Dat het een spannende periode is voor kinderen, konden we ieder jaar ontdekken met Rocco. Hij was het hele jaar amper ziek, maar steevast in de Sinterklaasperiode werd hij ziek. Hij heeft het zelfs een keer zo bont gemaakt om precies op Sinterklaasavond in te storten. Zo maar van het één op het andere moment kreeg hij enorm hoge koorts. Sinterklaas was net de deur uit en we zouden de pakjes gaan uitpakken. Hij werd plotseling zo ziek, dat we met hem naar het ziekenhuis zijn gegaan. Daar kregen we te horen dat hij een longontsteking had. De dagen daarvoor hadden we niks aan hem gemerkt. De jute zakken hebben een paar dagen in de kamer gestaan, zonder uitgepakt te worden. Hij taalde er niet naar. Pas na een paar dagen begon hij zich weer te verheugen op de pakjes en hebben we er alsnog een gezellige middag van gemaakt.

Voorlezen kan een mooie voorbereiding zijn voor kinderen, helemaal natuurlijk als het een spannend Sinterklaasboek is. Jaarlijks worden er nieuwe titels uitgebracht. We hebben de drie leukste titels voor je uitgezocht.

liefs Marion

Meer informatie

De leukste Sinterklaasliedjes
Wat zit er in de zak van Sinterklaas?
Hoor wie belt daar kinderen?
Sinterklaascadeautjes tips!
Schoencadeautjes onder de vijf euro!
Warme herinneringen aan Sinterklaas

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *