De eerste keer een oppas in huis, wat moet ik doen?

De eerste keer een oppas in huis, wat moet ik doen?

Jij en je partner hebben wel weer een keertje zin in een gezellig avondje uit met z’n tweeën. Daarom ben je op zoek gegaan naar een oppas en je hebt een leuke meid gevonden die best wel in de avond op je kinderen wil passen. Maar je vindt het best spannend om je kinderen voor de eerste keer alleen met de oppas te laten. Wat moet je allemaal doen voordat de oppas komt?

De proefdag

Voor jouw gemoedstoestand en voor die van de oppas is het misschien een goed idee om een proefdag te organiseren. Op deze dag ben jij gewoon thuis en nodig je de oppas uit. Je geeft haar even een rondleiding en legt uit waar alle belangrijke spullen liggen. Je neemt de tijd om haar vragen te beantwoorden en laat haar daarna lekker aan de gang gaan met de kids. Op een gegeven moment, als je ziet dat alles goed gaat, ga jij een uurtje het huis uit om boodschappen te doen of om een kopje thee te drinken bij een vriendin. Zo zijn de oppas en je kinderen echt op elkaar aangesteld, maar ben je toch in de buurt ‘voor het geval dat’. Na een tijdje kom je weer terug en evalueer je met de oppas hoe het is gegaan. Zijn er nog wat dingen onduidelijk? Kon ze alles wel vinden? Deze proefdag is een mooie kans om aan elkaar en het idee te wennen. Zo worden jij en je oppas niet meteen in het diepe gegooid.

lijn groen oudersenzo
De eerste keer een oppas in huis, wat moet ik doen?

Het schriftje

Leg een schriftje voor de oppas klaar waar alle belangrijke informatie in staat, zoals de telefoonnummers van jou en je partner, een schema voor je kinderen waarin staat hoe laat ze moeten eten en wanneer ze naar bed moeten, de medische informatie en ook een gebruiksaanwijzing over hoe de apparatuur werkt in jouw huis. Op dit schriftje kan je oppas altijd terugvallen als ze iets niet meer weet en hoeft ze jou niet ongewenst te storen.
Vind je het ook fijn als de oppas bijhoudt wanneer je kindje eet, hoe lang hij of zij heeft geslapen en of hij of zij een nieuw woordje heeft geleerd? Laat dan achterin het schriftje een paar blanco pagina’s over waar ze dit kan noteren. Hier kan jij ook de belangrijke gebeurtenissen van de afgelopen week opschrijven zodat zij hier rekening mee kan houden.

De buurvrouw

Vraag de buurvrouw, of een ander persoon in de buurt die je vertrouwt, om een oogje in het zeil te houden. Laat ook aan de oppas weten dat ze naar de buren kan in geval van nood. Het is altijd fijn om iemand te hebben die paraat kan staan wanneer jij even niet in de gelegenheid bent om je telefoon aan te nemen.

De knuffel

Voor je kleintje kan het ook lastig zijn dat zijn of haar ouders zomaar weg gaan en hij achterblijft met iemand die hij misschien nog niet zo goed kent. Zorgt dat de oppas weet welke knuffel de favoriet is van je kind. Een knuffel is iets herkenbaars en ruikt vertrouwd als hij of zij heimwee heeft of zich niet zo lekker voelt.

Vertrouw op je gevoel

Vertrouw erop dat jij de juiste oppas hebt aangenomen en dat het allemaal goed komt. Je kan de oppas vragen om af en toe even een foto te sturen zodat je toch een beetje in de gaten kan houden. Houd eens per maand een evaluatiegesprek met je oppas om te zorgen dat jullie op één lijn blijven met de opvoeding van je kleintje.

liefs Marion

Meer informatie

Hoe vind je de ideale oppas?
Het gastoudergezin
Je kind even alleen laten, vanaf welke leeftijd kan dat?
Het oppas- en crècheboek – Zo blijf je op de hoogte!
Hoe kan je als ouder het oppas tarief bepalen?
Signalen van een goede oppas
Een kennismakingsgesprek met de oppas. Hoe doe ik dat?

Bronvermelding

Deze reportage is tot stand gekomen in samenwerking met sitly.nl.

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *