Wist je dat een au pair helemaal niet duur is?

Je bent op zoek naar een oppas voor de kinderen en er zijn redenen waarom een au pair een uitkomst zou zijn. Maar rondom het woord au pair hangt toch wel een beetje de sfeer van de elite. Alsof alleen superrijke mensen iemand in dienst zouden kunnen nemen. Maar wist je dat het helemaal niet duur is? Waarom zou je kiezen voor een au pair en hoeveel gaat dit je dan kosten?

Wat is een au pair?

Onder een au pair wordt een persoon verstaan die woont en werkt in een gezin in een ander land. Onder dit werken wordt dan de zorg voor de kinderen verstaan en eventueel lichte huishoudelijke taken. Een au pair zal dit meestal doen om de taal te leren of om kennis te maken met de cultuur van het land. Hij of zij moet dan ook niet als personeel gezien worden, maar je moet het echt als een tijdelijk gezinslid zien. Zo leert hij of zij de taal, de gewoontes en andere zaken van het land.

Waarom zou je ervoor willen kiezen?

Om meerdere redenen kun je kiezen voor een au pair. Je kunt het gewoon leuk vinden om een jong persoon jouw land te laten ontdekken. Je houdt wel van gezelligheid in huis en een paar extra handen bij de opvoeding van je kinderen zie je wel zitten. Het kan ook zo zijn dat een au pair net meer kan bieden in jouw situatie. Misschien werk je wel op heel wisselende tijden, waardoor het net even meer vastigheid geeft. Jullie werken beide en willen dat er toch altijd iemand thuis is voor de kinderen, zodat zij niet steeds naar een opvang moeten.

lijn groen oudersenzo
Wist je dat een au pair helemaal niet duur is?

Hoe kom je aan een au pair?

Hiervoor zijn speciale bureaus die jullie kunnen koppelen, kijk maar eens op https://www.nina.care/. Een au pair heeft een verblijfsvergunning nodig die alleen erkende au-pairbureaus kunnen aanvragen. Je zult het dus via een bureau moeten regelen, ook als je er zelf eentje hebt gevonden. Je krijgt dan wel korting op de servicekosten van het bureau.

Hoeveel uur mag een au pair werken?

Maar hoeveel uur mag hij of zij dan werken? Volgens de Nederlandse Arbeidsinspectie mag een au pair 8 uur licht huishoudelijk werk doen bij het gezin en maximaal 30 uur in de week. Hij of zij heeft ook recht op twee vrije dagen per week. Je kunt dus best veel kanten op, in combinatie met oppassen en jouw werk.

Hoeveel kost het?

Ja, het klinkt zeker luxe als je iemand in huis hebt die meedraait met de zorg voor de kinderen. Toch hoef je het voor de kosten niet te laten. Al vanaf 500 euro per maand kan jij een au pair in huis hebben. Dus dat is best te doen. Bedenk maar eens wat een kinderdagverblijf zou kosten en dan heb je nog alle stress eromheen. Niet alleen voor jou, maar ook voor de kids! Nu kunnen ze lekker thuisblijven, krijgen alle aandacht van een vertrouwd persoon en je bent veel minder tijd kwijt aan heen en weer rijden!

Verzekeringen

De au-pair zal verzekerd moeten zijn voor ziektekosten. Een zorgverzekering is dus verplicht en zal iedere au-pair moeten aanvragen. Kijk daarvoor maar eens bij een au-pair verzekering. Dan zitten er meteen zaken bij die van belang zijn voor een au-pair. Zo kan je denken aan de kosten van repatriëring.

Een eigen kamer

Jouw au-pair heeft recht op een eigen kamer. Logisch natuurlijk, maar er zijn ook nog enkele eisen aan. Zo moet er minimaal een bed en een bureau aanwezig zijn en natuurlijk een raam… Dat is toch niet te veel gevraagd!

Laten wennen

Hoe kan je je au-pair nu snel aan jullie laten wennen? Neem de eerste dagen alle tijd om je au-pair te laten wennen in het algemeen. Niet alleen aan jullie, maar ook aan het land en haar nieuwe omgeving. Je kunt haar (of hem) dingen in de buurt laten zien en samen gezellig bezig zijn. Zo gaat het allemaal spelenderwijs.

Samen op pad

Jouw au-pair komt niet voor niks naar ons land toe. Nu kan je dat voor lief nemen en haar/hem zelf zijn gang laten gaan zolang hij of zij maar op de kinderen past. Maar dat is natuurlijk voor beide partijen niet leuk. Het wordt allemaal veel leuker als jullie ook in elkaar geïnteresseerd zijn. Ga op vrije dagen regelmatig lekker de hort op. Ga echt Hollandse dingen bekijken, bijvoorbeeld. Of neem hem of haar mee naar de kust…

Ook leuk voor de kinderen! Zijn je kinderen al iets groter, dan vinden ze het misschien wel leuk om de au-pair te helpen met het leren van het Nederlands. Of de kinderen vinden het leuk om van hem of haar Engels of Spaans, bijvoorbeeld, te leren. Door ook interesse te tonen in de cultuur van jouw au-pair geef je je kinderen niet alleen een lieve oppas, maar ook meteen nog meer wereldwijsheid! Zo pakt het twee kanten op prima uit.

liefs Wil

Meer informatie

Een professionele nanny in huis
Au pair, hoe kies je een goede voor je kinderen?
Au pair bij BN’ers: Luxe diners en goedkope versierpogingen
Kinderopvang, wat valt er te kiezen?
Kinderopvang, welke mogelijkheden zijn er?

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *