Au-pair bij BN’ers: Luxe diners en goedkope versierpogingen!

Au-pair bij BN'ers: Luxe diners en goedkope versierpogingen

Het is de droom van veel jonge vrouwen uit het Oostblok: naar Nederland komen om als au-pair te werken. Marketa (32) maakte die droom 8 jaar geleden waar. Nadat ze een prestigieuze opleiding tot au-pair had afgerond in Praag kwam ze naar Nederland om te werken en zich verder te ontwikkelen. Via het bemiddelingsbureau kwam ze terecht bij een bekende Nederlander, zijn (eveneens bekende) vrouw en hun 2 kinderen.

Chique dinertjes en uitbundige feesten

“Als klein meisje droomde ik al van een bestaan in een West-Europees land. Ik had oudere nichtjes die daarheen gegaan waren en – in mijn ogen – heel rijk geworden waren. Regelmatig ontvingen we foto’s van mijn nichtjes in de mooiste kleren tijdens chique dinertjes of uitbundige feesten. Ook hadden ze de liefde gevonden in landen als Nederland en Engeland. Toen ik van de middelbare school kwam wilde ik graag de opleiding tot au-pair gaan volgen: je had daarna dan direct een baan, kost en inwoning in een rijk Europees land. Mijn geluk kon niet op toen ik werd ingeloot voor een prestigieuze au-pairsopleiding in Praag. Mijn droom zou in vervulling gaan.”

Netjes zitten

“Tijdens de opleiding leerde je van alles. Natuurlijk hoe je met kinderen omging en hoe je het gezin waar je au-pair werd optimaal kon ondersteunen. Er waren uitgebreide lessen in pedagogiek en psychologie, maar ook je Engels en algemene ontwikkeling moesten tiptop in orde zijn. Daarnaast leerden we hoe we netjes moesten zitten en wat de etiquette waren binnen rijke gezinnen. Ik zag tijdens mijn opleiding bijvoorbeeld voor het eerst een vismes. We leerden hoe je je diende te gedragen tijdens een diner en in andere situaties. Toen ik de opleiding had afgerond, werd ik eigenlijk vrij snel gekoppeld aan een rijk gezin in Nederland.”

lijn groen oudersenzo
Au-pair bij BN'ers: Luxe diners en goedkope versierpogingen

Het mooiste huis dat ik ooit had gezien

“In Nederland aangekomen werd ik opgehaald van Schiphol door de vrouw uit het BN’ersgezin: Shiloh. Zowel zij als haar man deden iets in de muziek. Ze was een plaatje om te zien: volle lippen, lang haar, prachtige kleding en een auto om u tegen te zeggen. Zowel haar zonnebril als haar handtas waren van een belachelijk duur merk. Alsof dat nog niet genoeg was, bleek het huis van het gezin ook nog eens enorm groot en luxueus te zijn. Ik had wel plaatjes van villa’s gezien, maar dit was echt het mooiste huis dat ik ooit in het echt had mogen aanschouwen.”

Luxueus gastenverblijf

“En hoewel alles omgeven werd door luxe, was het gezin heel gewoontjes. Natuurlijk deed Shiloh alles aan haar uiterlijk en gaven ze bakken met geld uit. Ook de kinderen liepen in designerkleertjes. Niemand kwam iets tekort. Maar gaandeweg leerde ik daar doorheen te kijken. En dan waren Shiloh, haar man David en de kinderen echt helemaal niet zo verschillend van een doorsnee gezin. Al snel bleek dat het prima klikte tussen mij en de kinderen. Ook met Shiloh en David kon ik het bijzonder goed vinden. Ik verbleef in het gastenverblijf in de tuin dat ze hadden laten bouwen. Een vrij ruim huisje met een grote slaapkamer, een woonkamer, een keukentje en een heel luxe badkamer. Te klagen had ik in ieder geval niet!”

Ruim 1000 euro netto per week

“Hoe een werkdag eruitzag? Eigenlijk heel normaal. ’s Ochtends maakte ik de kinderen klaar voor school en liep daar samen met ze heen. Daarna deed ik de boodschappen voor die dag, maakte ik in huis schoon of werkte ik de was of afwas weg. Tussen de middag haalde ik de kinderen op zodat ze thuis een boterham konden eten. Dan bracht ik ze weer naar school en had ik vrije tijd tot ik ze om half 3 weer op mocht halen. Dan liepen we samen naar huis en daar kookte ik vast en zorgde ik dat de vaat gedaan was en het huis tiptop in orde was als Shiloh en David thuiskwamen.”

“We aten altijd met z’n allen doordeweeks. Daarna maakte ik de kinderen klaar om naar bed te gaan. Douchen, pyjama’s aan en een verhaaltje voorlezen. Als ze eenmaal in bed lagen nam ik kort de bijzonderheden door met Shiloh en David, waarna ik naar het gastenverblijf terugging. Ik was op zondag vrij. Zaterdag hadden ze me alleen ’s ochtends nodig om de kinderen tot 11 uur op te vangen. Daarna kon ik doen en laten wat ik zelf wou. Wat ik verdiende? Ontzettend goed: ruim 1000 euro netto per week.”

Extravagante leefstijl

“Ik heb heel wat meegemaakt in het gezin van Shiloh en David. Zo staat David bijvoorbeeld bekend als een rokkenjager. Mij heeft hij ook diverse keren geprobeerd te versieren, altijd als hij gedronken had. Eén keer zat hij zelfs aan mijn bovenbeen. Ik heb direct gezegd dat ik Shiloh zou aanspreken op zijn gedrag. Daarvan is hij geschrokken, want het is niet meer voorgevallen. Maar ook met Shiloh heb ik gekke dingen meegemaakt. Zo sleepte ze me spontaan mee naar “haar lippendokter” waar ik lipinjecties kreeg om ze wat voller te maken. Ook verwende ze me vaak door me mee te nemen naar de kapper voor extensions. Of we gingen een dagje shoppen op haar kosten. Echt een extravagante leefstijl dus. Soms had ik dan ook meer het idee dat ik Shiloh’s vriendin was in plaats van de nanny.”

Zelf zwanger

“Ik heb in totaal 5 jaar gewerkt voor Shiloh en David. Uiteindelijk ben ik weggegaan omdat ik een superleuke baan in Turkije kon krijgen voor een reisorganisatie. Ik heb een poos in Ankara gewoond en daar heb ik ook mijn huidige vriend ontmoet. Intussen wonen we samen in Nederland en ben ik zelf zwanger! Erg leuk, want ik heb natuurlijk 5 jaar lang kunnen oefenen met kinderen. Of ik het over zou doen? Zeker, ik had dat inkijkje in de wereld der artiesten nooit willen missen. Ik heb zoveel luxe gezien en zoveel dingen meegemaakt, ik zou het voor geen goud willen inruilen voor andere ervaringen. Maar nu ben ik er klaar mee en verheug ik me zelf op het moederschap. Ik heb er alle vertrouwen in!”

Uit privacyredenen zijn de namen van de betrokkenen in dit artikel gefingeerd.

Liefs Amber

Meer informatie

Wist je dat een au pair helemaal niet duur is?
Au-pair, hoe kies je een goede voor je kinderen?
Kinderopvang, wat valt er te kiezen?
Kinderopvang, welke mogelijkheden zijn er?
Hij bedroog me met de oppas

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *