Als je ouders aanpassingen nodig hebben in hun huis

Als je ouders aanpassingen nodig hebben in hun huis

Je ouders beginnen op leeftijd te raken of hebben de pech om een andere reden iets te mankeren. Ze willen graag in hun eigen huis blijven wonen. Maar dan zal er wel het één en ander aangepast moeten worden. Gelukkig is er veel mogelijk, zodat ze niet zomaar moeten verhuizen! Welke aanpassingen zijn er en hoe gaat dat?

Trapliften zijn een uitkomst

Eén van de dingen die vaak als eerste een probleem begint te worden in een gewone woning is de trap. Als je wat slechter ter been wordt is dit nu eenmaal een lastig obstakel. Maar je ontkomt er niet aan. Je zal toch naar boven willen, naar je badkamer of je slaapkamer. Gelukkig bestaan er trapliften. Traplift kosten kunnen best tot hoge bedragen oplopen, maar ook daar zijn oplossingen voor. Misschien komen ze wel in aanmerking voor een vergoeding vanuit het Wmo. Dit vraag je aan via de gemeente. Gaat dit niet lukken? Een tweedehands traplift kan dan een optie zijn die je veel geld kan besparen! Het voordeel wat je daarmee kunt oplopen kan bij rechte trappen tot zomaar 2.000 euro zijn en bij een trap met bochten zelfs tot bijna het dubbele!

Kan een traplift bij alle trappen?

Het moet wel heel gek lopen wil een traplift bij jouw ouders niet kunnen, want:

Traplift smalle trap: al mogelijk vanaf een breedte van 60 cm!

Gebogen trappen: de lift loopt dan strak langs de bocht van de trap. Afhankelijk van het merk zal dit langs de binnen- of de buitenbocht zijn

Rechte trappen: uiteraard geen probleem

lijn groen oudersenzo
Als je ouders aanpassingen nodig hebben in hun huis

Aanpassingen in de badkamer

In de badkamer kunnen er eveneens aanpassingen gedaan worden om zo veilig thuis te blijven wonen. Een seniorendouche kan voor oudere mensen een uitkomst zijn. Een seniorendouche heeft een lage instap, een antislip vloer, een zitje in de douche, veiligheidsglas en wandbeugels. Daardoor loop je minder risico op valpartijen of andere ongelukken én kan je ook even zitten tijdens het douchen.

Rolstoelvriendelijk maken

Het kan nodig zijn het huis van je ouders aan te passen aan een rolstoel, maar eigenlijk ook al aan een rollator. Bij een rollator zal het allemaal minder dramatisch zijn en is het vooral zaak dat je vader of moeder met de rollator eenvoudig naar binnen en buiten kan. De straat ophogen kan dan noodzakelijk zijn, bijvoorbeeld. Met een rolstoel zal het huis ook verder aangepast moeten worden. Drempels moeten verwijderd worden, maar je kunt eveneens denken aan bepaalde plekken die aangepast moeten worden qua hoogte. Is de persoon in de rolstoel degene die graag nog kookt? Dan zullen er toch maatregelen genomen moeten worden om dit nog mogelijk te maken, om maar een voorbeeld te geven.

Wmo aanvragen

Zoals al een keer aangestipt kan er een vergoeding aangevraagd worden bij het Wmo-loket bij de gemeente. Wmo staat voor Wet maatschappelijke ondersteuning. Dit geldt niet alleen voor de traplift maar voor meer aanpassingen in het huis bij ouderen (maar ook bij aanpassingen vanwege een kind met beperkingen, bijvoorbeeld). Natuurlijk zal dit eerst beoordeeld gaan worden en krijgt niet iedereen dit zomaar. Je kunt bij dit soort aanpassingen denken aan die traplift, maar bijvoorbeeld ook aan een tillift als iemand daardoor langer thuis kan blijven wonen.

Drempels kunnen weggehaald worden zodat het huis rolstoelvriendelijk wordt en om dezelfde reden kunnen lichtschakelaars op zithoogte gemaakt worden. Aanpassingen in de badkamer of de keuken kunnen er ook onder vallen. Alleen maakt men wel onderscheid tussen echte specifieke aanpassingen en aanpassingen die veel mensen sowieso al gebruiken. Of anders gezegd: die niet specifiek voor mensen bedoeld zijn die iets mankeren.

Andere ideeën

Het zal natuurlijk niet overal kunnen, maar kan het financieel én mag er gebouwd worden dan kan een aanbouw wel net de mogelijkheid bieden dat mensen in hun eigen huis kunnen blijven wonen. Een aanbouw kan dan ruimte bieden aan een slaapplek en/of badkamer op de begane grond. Iemand met een rolstoel kan dan toch op zijn geliefde plek blijven wonen. Nog een ander idee, die helaas niet overal zal kunnen, is een echte personenlift in huis maken! Deze mogelijkheid bestaat wel en hoeft niet heel veel plek in te nemen. Ze zouden zelfs buitenshuis geïnstalleerd kunnen worden.

liefs Wil

Meer informatie

Je ouders naar het verzorgingstehuis? Hier let je op!
Een familiereünie organiseren? Zo doe je dat!

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

#spon: Deze blog wordt je aangeboden door 123trapliften.nl.

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *