2023, het jaar van het konijn

2023, het jaar van het konijn

Op 22 januari 2023, dus sinds gisteren, is volgens de Chinese jaartelling het Jaar van het konijn begonnen! Dit jaar loopt door tot 10 februari 2024. Op deze datum begint het jaar van de Draak. Maar voor het zover is, hebben we eerst meer dan 365 dagen, het jaar van het konijn! Om precies te zijn, het water-konijn (Gui Mao). Het konijn is het vierde dier in de twaalfjaarlijkse cyclus van de Chinese dierenriem.

Ben jij een konijn?

Je bent een konijn als je geboren bent in het jaar: 1939, 1951, 1963, 1975, 1987, 1999, 2011 of in 2023 nog geboren gaat worden. Karaktereigenschappen volgens de Chinese astrologie van het konijn zijn: rechtschapen, intuïtief, elegant, gevoelsmatig en voorzichtig.

Niet in alle Chinese horoscopen wordt gesproken over het konijn, in Vietnam bijvoorbeeld is het vervangen door een kat. Waarschijnlijk is dit ontstaan door een spraakverwarring. Het is zelfs tegenstrijdig met het verhaal van het ontstaan van de Chinese dierenriem: de kat kwam door toedoen van een rat te laat om een jaar naar zich vernoemd te krijgen.

Zachtmoedig en lief

Mensen van dit teken zijn over het algemeen geduldig en bereid anderen te helpen. Een konijn (in sommige boeken wordt gesproken over haas) is zachtmoedig, elegant, stil en lief, maar dat betekent niet dat hij klakkeloos uitvoert wat je zegt. Een konijn heeft wel degelijk karakter en wat hij niet wil, dat wil hij gewoon niet. En daar is weinig discussie over mogelijk.

Hij is een geboren entertainer en weidt graag uit over van alles en nog wat. Een dialoog met een konijn wordt echter lastig, want hij zal zijn spraakwaterval liever niet onderbreken. Gelukkig is hij welbespraakt, geestig en bekwaam zodat het geen straf is naar hem te luisteren.

lijn groen oudersenzo
2023, het jaar van het konijn

Moeite met zelfcontrole

Vergis je echter niet in het konijn, want misschien zijn ze een spraakwaterval, ze onthullen niet zo snel hun diepere gedachten of geven het achterste van hun tong prijs… Ook hebben ze wat moeite met zelfcontrole, want hun doorzettingsvermogen is niet zo groot. Een in het nauw gedreven konijntje vindt echter altijd een uitweg uit een schijnbaar uitzichtloze situatie.

Overgevoelig en sentimenteel

Natuurlijk hebben konijnen ook wat minder prettige karaktereigenschappen, ze kunnen bijvoorbeeld overgevoelig zijn en overdreven sentimenteel. Ze kunnen zelfs een beetje humeurig worden. En als het ze te heet onder de voeten wordt, maken ze dat ze wegkomen. Het oplossen van problemen laten ze graag aan anderen over.

De vijf typen

Er zijn vijf typen konijn, deze wisselen zich af:

Waterkonijn
Goed gevoel voor rechtvaardigheid, eerlijk en integer.

Houtkonijn
Creatief talent, veel fantasie en gevoel voor schoonheid.

Vuurkonijn
Minder filosofisch als andere konijnen maar weet zich goed te presenteren.

Aardekonijn
De party-animal. Houdt van feestjes en partijen, kan chaotisch zijn.

Metaalkonijn
Groot moreel besef, serieus en hardwerkend (gevaar voor fanatisme).

Wat zijn de andere dieren van de Chinese dierenriem?

In tegenstelling tot de westerse vorm berekent de Chinese astrologie niet de posities van de zon, de maan en de planeten op het tijdstip van geboorte, waardoor het in Europese zin geen echte astrologie is, maar meer aanleunt bij numerologische technieken. De Chinese dierenriem kent de volgende 12 dieren: rat, os, tijger, konijn, draak, slang, paard, geit, aap, haan, hond en varken.

Wat kunnen we verwachten in het jaar van het konijn?

Het konijn staat voor geduld, geluk en vrede. Mooie eigenschappen die we goed kunnen gebruiken, na de afgelopen jaren van hectiek en onrust. Het jaar 2023 wordt gezien als “het jaar van hoop” en dat kunnen veel mensen goed gebruiken.

Aankomend jaar zal een afwisselend jaar worden van pieken en dalen, maar de oplossingsgerichtheid van het konijn zal helpen veel moeilijkheden te overwinnen.

Het wordt het jaar van groeiend rijkdom, nieuwe kansen en sterk groei geluk.

liefs Marion

Meer informatie

Wat is precies het Chinees Nieuwjaar?
Hoe viert men het Chinees Nieuwjaar?
Het sterrenbeeld van je kind, wat zegt het over zijn karakter?
Hoe groot is de invloed van de maan eigenlijk op ons?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *