Je ouders naar het verzorgingstehuis? Hier let je op!

Je ouders naar het verzorgingstehuis: waar moet je aan denken?

Je staat er liever niet te vaak bij stil. Toch moet je toegeven dat niet alleen jij ouder wordt, maar dat dit ook voor je ouders geldt. De laatste jaren is dit ook steeds duidelijker te zien. Waar je ouders vroeger nog met plezier op hun kleinkinderen konden passen, zelf boodschappen deden en lekker op pad gingen, zitten ze nu steeds vaker aan huis gekluisterd en hebben ze meer hulp nodig. Eerst konden de taken nog wel verdeeld worden tussen de kinderen, maar inmiddels is duidelijk dat er meer externe hulp nodig is. Een verzorgingstehuis dus.

Een verzorgingshuis voelt als een enorme stap

Je ouders naar een verzorgingstehuis voelt misschien als een enorme stap en dat is het ook. Gedag zeggen tegen je ouderlijk huis en tegelijkertijd zien dat je ouders iets meer zelfstandigheid moeten inleveren. Toch is een verzorgingstehuis ook vaak de redding voor senioren. Ze worden hier niet alleen beter geholpen, maar komen ook in aanraking met andere ouderen. Dat is heel prettig gezien veel oudere mensen vereenzaam vandaag de dag.

Bij het uitkiezen van het juiste verzorgingstehuis is het wel belangrijk dat er op enkele zaken wordt gelet. Wil je zeker weten dat je ouders de beste keuze maken en ben je benieuwd hoe je hen hierin kunt ondersteunen? Maak dan gebruik van de volgende tips.

Hoe is het met de hygiëne gesteld?

Het lijkt misschien vanzelfsprekend dat de hygiëne juist in verzorgingstehuizen erg hoog ligt. Het tegendeel lijkt echter waar te zijn. De schoonmaak zorginstelling wordt niet altijd even goed aangepakt. Het laatste wat je wilt is dat je ouders in een onveilige en onhygiënische omgeving terechtkomen. Vraag dus gerust hoe het met de hygiëneregels gesteld is. Hoe vaak komt er een professioneel schoonmaakbedrijf? Is er iemand die regelmatig komt kijken in het woongedeelte van je ouders? Maakt die ook schoon? Is hier extra hulp bij? Allemaal dingen om stil bij te staan.

lijn groen oudersenzo
Je ouders naar het verzorgingstehuis: waar moet je aan denken?

Financiële plaatje

Het financiële plaatje mag uiteraard ook niet vergeten worden. Wil je weten hoe dit precies zit? Dan lijkt dit soms wel hogere wiskunde. Het is ongelooflijk lastig om hier ook maar een beetje wijs uit te worden. Vraag daarom gerust om hulp om te beoordelen hoe je ouders dit financieel op kunnen brengen en wat dit verder voor hun financiële plaatje betekent. Over het algemeen wordt gesteld dat senioren beter met zo min mogelijk geld in een verzorgingstehuis moeten eindigen. Op die manier voorkomen ze dat al hun extra geld op zal gaan aan enkel het verblijft. Schakel een deskundige in om dit uit te zoeken.

Persoonlijke aanpak

Natuurlijk kom je dolgraag regelmatig op bezoek bij je ouders, maar het is niet mogelijk om elke dag langs te komen. Dan wil je niet dat dit betekent dat je ouders vereenzamen in hun nieuwe stekje. Vraag daarom ook hoe het zit met de persoonlijke aanpak van hun bewoners. Worden er ook wel eens activiteiten georganiseerd? Is er soms tijd voor een praatje? Enzovoorts. En last but not least… voelen jouw ouders zich goed op deze plek? Het is natuurlijk wel belangrijk dat zij zich hier kunnen vermaken en zich echt thuis zullen gaan voelen. Zij moeten dan ook altijd de doorslag geven.

liefs Marion

Meer informatie

Op het schoolplein denken ze dat ik de moeder ben
Afscheid van de laatste ouder. Wat moet je regelen?
Nationale Opa en Oma dag, een feestdag voor grootouders!
Een familiereünie organiseren? Zo doe je dat!

Bronvermelding

Stockfoto: 123rf.com

#spon: Deze blog wordt je aangeboden door CSU.nl.

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *