Puberliefde: Hoe ontdekken pubers de liefde?
Je weet het zelf vast ook nog maar al te goed; je eerste crush, je eerste kus, je eerste keer. Die vallen in de categorie meest indrukwekkende gebeurtenissen, onder de dingen die je nooit meer vergeet. Zelfs mijn oma van 90 weet zich haar eerste kus nog goed te herinneren. Zo’n ervaring heeft dus impact. Vandaar dat we het vandaag gaan hebben over puberliefde.
Wat maakt het zo bijzonder?
De eerste keer de liefde ervaren is een aparte ervaring. Je hele leven en lijf staat op zijn kop. Je kan aan niks anders meer denken, alleen maar fantaseren en daardoor niet meer relativeren. Ondertussen voel je kriebels in je buik en ga je gek giechelen als de ander in de buurt is. Niet alleen meisjes, maar ook jongens doen dat. Verliefd zijn is bijzonder en kriebels zijn fijn. Het is een geheel nieuwe ervaring.
Al gaat verliefdheid ook gepaard met onzekerheid. Als je verliefd bent, dan ben je niet alleen sterk maar ook kwetsbaar, juist door die verliefdheid. Die combinatie vind ik ook zo aandoenlijk om te zien, iemand die verliefd is gaat stralen en heeft een fijne energie om zich heen. Het is dus heerlijk om als ouders langs de zijlijn iets van de puberliefde mee te krijgen en zo stiekem een beetje mee te kunnen genieten als je kind voorzichtig zijn eerste stappen op het liefdespad zet.
Eerste hulp bij vlinders
Hoe stoer de verliefde puber zich ook voor doet, spannend is het wel, vooral in het prille begin. Hulp hebben ze misschien ook nodig, of in ieder geval een luisterend oor. Komt onze levenservaring toch zo maar mooi van pas 😉
Je kind vertellen dat het normaal is dat hij of zij zenuwachtig of onzeker is kan hen al helpen om er wat relaxter mee om te gaan. Daarnaast is ruimte geven aan hun verhalen en vragen natuurlijk essentieel. Dat zorgt er overigens niet voor dat ze alles met je delen. Sterker nog, liefdesdingen delen ze liever met leeftijdsgenootjes dan met hun ouders. Ze gaan ervan uit dat wij niet weten hoe het is. Misschien is het maar beter om ze in die waan te laten, om ze de ruimte te geven om de puberliefde zelf te ontdekken.
Lesje daten
Als je puber eenmaal een date heeft kan het nooit kwaad om terloops de date-etiquette even aan te stippen. Dat gaat over fatsoen, respect en grenzen durven stellen. Ik vind dat je als ouder dat wel aan je kind mee mag geven.
Een gebroken hart, auw!
Het grootste risico voor een verliefde puber is natuurlijk een gebroken hart. Al zullen de meesten hier niet aan ontkomen, ook dat kom je tegen als je liefde in je leven toelaat. Het belangrijkste daarbij is dat je kind weet dat het normaal is dat je je intens rot voelt als de liefde over is. Dat dat mag en vanzelf weer overgaat. Hiermee leren omgaan is vooral durven ervaren en gevoelens toelaten. Dat kan je niet uit een boekje leren, maar moet je ervaren. Wij ouders kunnen hier een ondersteunende rol in spelen. Bagatelliseer het liefdesverdriet in ieder geval niet, dat scheelt een hoop extra verdriet.
Waar oh waar?
Tegenwoordig ontmoet je een nieuwe liefde niet alleen op school, bij het uitgaan of tijdens het sporten, maar ook online. De jeugd komt met elkaar in contact via Instagram, Messenger, games en Snapchat. Datingapps voor volwassenen als Tinder en Happ’n zijn overigens niet geschikt voor kinderen. Sta ook niet toe dat ze hierop gaan.
Waarschuwing
Online daten vraagt volgens mij daarom wel wat extra ouderlijke zorg. Kinderen kunnen soms vrij naïef zijn en (te) goed van vertrouwen. Als je iemand niet in het echt kent, weet je ook niet of iemand is zoals hij of zij zich voordoet. Laat je kind nooit alleen afspreken met een onbekende. Wat dat betreft zou ik zeggen: Vertrouwen is goed, controle is beter. Je mag je kind best wijzen op de gevaren van het internet daten. Dat is ook wel nodig in deze tijd.
Shaming
In hetzelfde straatje is er ook nog het gevaar van het delen van intieme foto’s online met elkaar. Dat klinkt misschien leuk en ongevaarlijk, maar er zijn genoeg situaties waarbij een intieme foto gedeeld werd met meerdere mensen, wat natuurlijk niet de bedoeling was. Dan sta je niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal naakt tegenover iedereen. Je wilt niet dat je kind dit doet, of dat je kind dit overkomt. Maak dit onderwerp dan ook bespreekbaar. Dat kan een hoop ellende voorkomen. Wat dat betreft is verliefd zijn en daten tegenwoordig zowel makkelijker als moeilijker tegelijkertijd.
Meer informatie
Wat als je dochter thuiskomt met een veel oudere vriend?
Flirten via internet. Kan het kwaad?
Seksuele ontwikkeling – De prille ontdekking van de seksualiteit
Yubo – Kinder Tinder
In handen van een loverboy
Grooming en sexting: Wat betekent het en hoe ga je hiermee om?
Van slut shaming tot groepsaanrandingen – hulp en advies
Bronvermelding
Tekst: Esther Mostert
Stockfoto: 123rf.com