Heb jij ook zo’n leuke schoonmoeder?

Schoonmoeder

“Wil je de melk even aangeven?”
“Wat zeg je?”
“Of je de melk wil aangeven.”
“Ik versta je niet.”
“Ja, je schoonmoeder!”


Deze laatste zin wil nog weleens uit mijn mond floepen wanneer mijn man mij zit te jennen. Alleen deze keer stond onze dochter van 4 jaar achter ons.

“Mama, is je moeder schoon?”
“Ik heb geen idee meisje, ze is hier niet.”
“Maar je zei net schonemoeder.”
“Aha, dat bedoel je. Nee, de moeder van je papa is mijn schoonmoeder en mijn moeder is weer de schoonmoeder van papa. Oké dit wordt te ingewikkeld.”
Al die gekke benamingen ook.

Dag van de schoonmoeder

Misschien heb je er nog nooit van gehoord, maar hij bestaat toch echt. De dag van de schoonmoeder valt altijd op de vierde zondag van oktober. Nu je dit weet heb je natuurlijk geen enkel excuus meer om je schoonmoeder niet in het zonnetje te zetten op deze dag! Hopelijk heb je een leuke schoonmoeder en je partner ook.

Mijn schoonmoeder

Mijn schoonmoeder is al 15 jaar mijn schoonmoeder. Als meisje van 14 jaar kwam ik voor het eerst bij haar over de vloer. Ze is mijn favoriete schoonmoeder. En ook mijn creatiefste, gekste, kleurrijkste en knapste schoonmoeder. Ja, dat is natuurlijk makkelijk te zeggen voor mij, aangezien ze mijn enige schoonmoeder ooit is.

Ik was vaak te vinden bij mijn schoonmoeder en at dus ook vaak mee. En ik had veel geluk, heel veel geluk. Mijn schoonmoeder houdt niet van aardappels. En laat ik dat nou het vieste eten vinden van de hele wereld. Dus geen gekookte aardappels voor mij op donderdagavond, een heerlijk vooruitzicht.

lijn groen oudersenzo
Schoonmoeder

Leuke activiteiten met de kleinkinderen

Elk jaar gaan mijn schoonouders een activiteit doen met de kleinkinderen. Niet allemaal tegelijk, maar de kleinkinderen in diverse samenstellingen. Zo gingen onze dochters met hun neefjes op pad naar Sprookjeswereld in Enkhuizen. Een lach op het gezicht van de meisjes op de foto’s. En op de foto onze dochter hand in hand met opa, omdat de sprookhuisjes toch wel eng waren met de grote boze wolf. Maar waar ze het nog steeds over hebben: “Mama, wij zaten met oma in de auto en opa met onze neefjes. Wij hadden lekker een meidenauto!”.

Schoonloeder

Jammer genoeg zijn niet alle schoondochters of schoonzonen gezegend met een leuke schoonmoeder. In sommige gevallen heb je dikke vette pech en tref je een rasechte schoonloeder. De benaming voor schoonmoeders die je leven kunnen ruïneren. Helaas zijn die er ook.

Er zijn natuurlijk zat verhalen waarbij schoondochters een hekel hebben aan hun schoonmoeder. Je hoort veel minder verhalen dat een schoonzoon zich irriteert aan zijn schoonmoeder. Natuurlijk kan dit komen doordat mannen veel minder hun mening ventileren op het wereldwijde web.

Maar terug naar jouw schoonmoeder, de moeder van je partner. Het is niet niks om je plekje ‘de belangrijkste vrouw in het leven van…’ te moeten afstaan. Sommige moeders hebben gewoon wat tijd nodig om aan dat idee te wennen. De kans is groot dat jij hier ook ooit voor komt te staan. Hoe ga jij er dan mee om? Jij bent nu (en waarschijnlijk nog voor een flink aantal jaar) de meest belangrijke vrouw in het leven van je kind. Maar ooit moet je die plek afstaan.

Schoonloeder-anekdotes

Zomaar wat ‘schoonloeder-andektodus’ van vriendinnen en kennissen om mij heen. Misschien herken je er een paar?

Compleet genegeerd worden op verjaardagen, niet één woord richting de schoondochter.
Tegen je kinderen: “Nou, je moeder geeft me maar één bakje koffie. Een beetje weinig. Vind je niet, Bart?”
“Kom Brit, we willen graag een foto maken met de hele familie. Wil je een plaatsje opschuiven? Dan kunnen we je er eventueel nog afknippen wanneer jullie relatie toch geen stand houdt.

De gevallen speen van haar kleinkind afnemen met een vaatdoekje dat al op het aanrecht lag.
“Oh meid. De vorige vriendin van mijn zoon, was zo’n scheet. Zij kwam elke week zomaar langs met een bos bloemen. Jammer dat ze uit elkaar zijn.”

Moeder versus schoonmoeder

Verschilt jouw moeder ten opzichte van je schoonmoeder? In mijn geval in ieder geval wel. Na een maand kreeg ik de huissleutel van mijn schoonmoeder. Ik schrok. “Huh, je kent me nog maar net en ik krijg de verantwoording over het huis?” Mijn ouders zijn daarin minder vrij. Mijn man heeft momenteel nog steeds geen sleutel van ons huis. Of zou dat komen doordat de huissleutel van mijn ouderlijk huis in het gezamenlijke sleutelbakje ligt?

De week nadat ik mijn rijbewijs had, zei mijn schoonmoeder:
“Kom, rijd jij even naar Harderwijk.”
“Euh.. ik heb net mijn rijbewijs en ik heb nog nooit zonder instructeur gereden, durf je dat echt aan?”
“Je hebt je rijbewijs toch gehaald?”


Zelf ben ik opgevoed dat je zuinig moet zijn op je spullen. In een auto rijden van iemand anders is wel een dingetje. Het vertrouwen wat zij in mij had, heeft mij wel geholpen in mijn verdere auto-carrière.

Hart op de tong

Mijn schoonmoeder is direct. Ze vertelt wat er op haar hart ligt op respectvolle manier. Maar zeker duidelijk. Mijn moeder is iemand die graag praat, maar niet direct haar mening geeft. Ze is zoekende hoe ze dit op een nette manier kan uiten en houdt rekening met de gevoelens van anderen.

Ik weet dat ik altijd terecht kan bij mijn schoonouders. Ze staan dag en nacht voor ons klaar. Als er iets gebeurd waardoor ik emotioneel uit balans wordt gebracht, dan bel ik haar. Zij gaat niet mee in mijn emoties, maar luistert naar mij. En zo nodig geeft zij advies. Heel fijn.
Ik lijk meer op mijn ouders, wat vast en zeker ook door de opvoeding komt. Ik denk ook altijd na wat de ander zou denken en ik kan meegaan in de gevoelens van anderen.

Kleinkinderen

Het leven verandert wanneer er kinderen komen. In het geval van onze kinderen zijn zij ook direct kleinkinderen. Kleinkinderen van mijn (schoon)- vader en moeder. Daarmee krijgen zij de rol opa en oma er gratis bij. Schoonmoeders kunnen veranderen in bemoeiallen die alles beter weten. Ongevraagde adviezen waar je als kersverse moeder niet op zit te wachten.

Ja, maar vroeger gaven wij borstvoeding. Dat is veel beter dan kunstvoeding. Even doorzetten.
Geef haar maar even aan mij, ik weet hoe ik haar stil moet krijgen.
Gewoon laten huilen in bed, dan wordt ze vanzelf stil.
In mijn tijd lieten wij onze dochter echt niet tussen ons in slapen. Veel te gevaarlijk!

Mijn man

Mijn man is opgegroeid zonder zijn vader. Zijn papa is overleden toen hij een half jaar was. Dit maakte dat hij is opgevoed door zijn moeder. Mijn man is ongelooflijk behulpzaam in het huishouden. Hij kookt, wast, lapt de ramen, dweilt, noem maar op. Hij doet het uit zichzelf en zonder mopperen. Hij vindt dat het erbij hoort dat iedereen in het huishouden helpt. Ik weet zeker dat mijn schoonmoeder hier een grote invloed op heeft gehad. Ik ben haar daar erg dankbaar voor. Niet alleen omdat ik zo minder taken hoef te doen. Maar des te meer omdat hij zo het goede voorbeeld geeft aan onze kinderen dat iedereen meehelpt in het huishouden ongeacht het geslacht.

Ik als schoonmoeder

Later word ik ook een schoonmoeder. Althans ik hoop dat ik een schoonmoeder mag worden. Wat voor een schoonmoeder zal ik worden? Ik heb nog geen idee. Maar ik weet in ieder geval zeker wanneer mijn schoondochter geen aardappelen lust, zij een streepje voor heeft.

Liefs Anita

Meer informatie

Oma en opa dag: Een feest voor de grootouders
Je schoonmoeder als criticus. Hoe ga je hiermee om?
Ik houd mijn kinderen weg bij hun oma
Schoonvader from hell
Een goede band met je kleinkinderen
Moeder/dochter relatie. Waar kan je tegenaan lopen?

Bronvermelding

Tekst: Anita Schokker
© afbeelding: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *