Hoe word je een whiskykenner?

Hoe word je een whiskykenner?

In deze blog gaan we uitleggen hoe je een whiskykenner kunt worden, dat is namelijk veel eenvoudiger dan een wijnproever worden. Een wijnproever zal ik echter nooit worden, want ik ben allergisch voor wijn. Gelukkig niet voor de alcohol in wijn, want de rest van de alcoholische versnaperingen gaan prima. Al moet ik eerlijk bekennen dat ik geen grote drinker ben.

Scherp van geest

Eigenlijk wordt er hier nauwelijks gedronken. Niet omdat we het niet lekker vinden, ook niet uit bepaalde overtuigingen, maar gewoon omdat we er simpelweg niet aan denken. Doordeweeks vind ik het sowieso prettig om mijn geest scherp te houden om de hectiek en drukte aan te kunnen en in het weekend denk ik er gewoon simpelweg niet aan. Toch kan ik een smakelijk drankje op zijn tijd best waarderen.

Schotse loge

Het is inmiddels al heel wat jaar geleden dat ik kennis maakte met een goed glas whisky. Het was tijdens een Burns Supper van een Schotse loge (Vrijmetselarij), waar mijn partner “Voorzittend meester” van was. Eén keer in het jaar was er een feestelijk diner ter ere van de schotse dichter Robert Burns, waar ook de partners welkom waren. Als je echter aan Schotland denkt, denk je aan drie dingen: doedelzak, whisky en haggis. Alle drie waren altijd volop vertegenwoordigd tijdens de diners. Doedelzak en whisky hoef ik je natuurlijk niet uit te leggen, maar de kans is groot dat je nog niet eerder van haggis hebt gehoord. Haggis is het nationale gerecht van Schotland. Het is een combinatie van vlees, havermout, uien, zout en specerijen wat wordt gekookt in een schapenmaag. Dat klinkt misschien heel vies, maar ik kan je verzekeren dat het absoluut smakelijk is.

Vieze gezichten

Tijdens deze avonden was het zo’n beetje “verplicht” om een glas whisky te drinken. De whisky smaakprofiel is er eentje die je moet leren waarderen en als je de smaak eenmaal te pakken hebt, is de kans groot dat je het steeds meer gaat waarderen. Ik heb er echter wel een paar diners voor nodig gehad om de smaak te leren waarderen. Bij de eerste slokjes heb ik voor mijn gevoel steeds heel vieze gezichten getrokken. Uiteindelijk lukte het mij steeds beter mijn gezicht in de plooi te houden en de drank slokje voor slokje meer te gaan waarderen.

lijn groen oudersenzo
Hoe word je een whiskykenner?
Hoe word je een whiskykenner?

Veel soorten whisky

Er zijn heel veel soorten whisky’s te koop. Van redelijk goedkoop tot behoorlijke prijzige flessen. Een whiskykenner kan een goed glas waarderen en weet ook precies waar hij op moet letten. Maar hoe kom je nou een beetje zelfverzekerd over? Hoe zorg je er nou voor dat je zinvolle dingen weet te zeggen over het glas Whisky dat voor je staat? Daarom een korte cursus “Hoe word je een Whiskykenner”. Dan weet je zeker dat jij geen flater slaat op het eerste het beste feestje waar je een glas whisky gepresenteerd krijgt. En dus geen vieze gezichten trekt, zoals ik in het begin deed.

Stap 1 naar whiskykenner!

Ga naar de drankwinkel en laat je goed voorlichten door de verkoper. Neem je nieuwe aankoop mee naar huis, schenk een glas in en neem een slok. Dat klinkt natuurlijk hartstikke voor de hand liggend, en dat is het natuurlijk ook. Maar ja, alles begint bij die eerste stap…eh slok.

Stap 2 naar whiskykenner!

Wees wars van alles en iedereen die jou gaat vertellen hoe jij dat glas moet leegdrinken. Er is geen één juiste manier, er zijn alleen maar juiste manieren! De een gooit er een beetje water (natuurlijk niet teveel) bij, de ander een paar blokjes ijs, de volgende drinkt het puur en er zijn er zelfs die het gewoon door de cola gooien. Dat laatste is een beetje zonde, zeker als het een heel dure whisky betreft. Maar aan de andere kant, als jij dat nou lekker vindt en het is jouw whisky, so what?

Ervan uitgaande dat je de whisky niet door je cola hebt gegooid (want dat is toch wel een beetje barbaars), maar puur drinkt, kun je voor je een slok neemt even ruiken aan de whisky, om de volle smaak en aroma te ervaren. Natuurlijk hoef je niet je hele neus in het glas te proppen om de whisky te inhaleren, maar laat hem er gewoon een beetje boven zweven, zodat je de geur kunt opvangen. Als je dat hebt gedaan en hebt genoten van de geur, dan breng je het glas naar je mond en snuif je nogmaals de geur op waarbij je mond een klein beetje is geopend. Op die manier kan de geur sterker worden opgenomen. En als je dat hebt gedaan, kun je een kleine slok nemen.

Stap 3 naar whiskykenner!

Als die slok eenmaal in je mond zit, probeer er dan volop van te genieten en smaken te onderscheiden. Wat proef je? Waar smaakt het naar? Wat doet die slok in je mond? En dan slik je hem door.
Uiteindelijk is het de bedoeling dat jij de whisky vindt die jij het lekkerste vindt. Dat staat los van jaartal, merk of exclusiviteit. Smaak is persoonlijk, dus laat je niet leiden door wat anderen vinden en zoek gewoon een whisky die jij lekker vindt! En laat de rest maar lekker roeptoeteren!

En als je er meer over wilt weten? Er zijn veel whisky-apps te vinden (betaald en gratis). Wie weet kan een van die apps je inspireren en informeren!

Ik zou zeggen: Proost!

liefs Marion

Meer informatie

Optimaal genieten van een zelfgemaakte milkshake. Zo doe je dat!
Zo gezond kan het kopje koffie zijn!

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *