Verstopte traankanaaltjes, kan het kwaad?

Verstopte traankanaaltjes, kan het kwaad?

Bij ruim 70% van de pasgeborenen raken de traankanaaltjes wel eens verstopt. In de meeste gevallen genezen verstopte traankanaaltjes of traanbuisjes vanzelf en hebben kinderen er niet zoveel last van, maar bij een klein percentage (kleine 10%) kan het problemen geven.

Verstopte traanbuisjes of dacryostenose

Wanneer een baby in de eerste levensmaanden last krijgt van een verstopte traanbuis, wordt dit ook wel dacryostenose genoemd. Dit is een aangeboren afwijking die in de meeste gevallen binnen zo’n zes maanden vanzelf weer verdwijnt. In sommige gevallen kan een verstopt traanbuisje leiden tot een ontsteking van de traanzak.

Hoe herken je verstopte traankanaaltjes?

Je kunt een verstopte traanbuis herkennen aan de tranenvloed in de tweede tot derde week na zijn geboorte. Het vocht uit zijn oogje kan niet worden afgevoerd en loopt daarom over zijn wangen. Deze verstopping kan voor een ontsteking van de traanzak zorgen.  Onder het ooghoekje (bij de neus) ontstaat dan een rode zwelling. Het lichaam van je baby zal hierop reageren met verhoging of koorts, in strijd tegen deze ontsteking. Uit het oogje kan ook wat pus komen.

Wat kun je doen aan een verstopte traanbuis?

Maak de ogen regelmatig schoon met een schoon gaasje, gedrenkt in gekookt en afgekoeld water of gedrenkt in zoutoplossing (fysiologisch serum). Je kunt ook kiezen voor een oplossing van kamillebloesem. Reinig het oog – drie keer per dag – van buiten naar binnen (dus altijd richting de neus).

Je kunt eventueel het oogje ook schoonmaken met een schoon washandje, water en een druppeltje babyshampoo.

Masseer zachtjes de binnenkant van het traankanaaltje bij beide ogen, zelfs als er maar aan één kant een traankanaaltje verstopt is. Het zacht en voorzichtig masseren van het kanaaltje, kan het kanaal openen en het vuil wordt verwijderd.

lijn groen oudersenzo
Verstopte traankanaaltjes, kan het kwaad?
Verstopte traankanaaltjes, kan het kwaad?

Is de huisarts noodzakelijk?

Het is niet noodzakelijk om voor een verstopt traanbuisje naar de huisarts te gaan. Vertrouw je het echter niet, schroom dan niet bij de huisarts aan de bel te trekken. Het is ook aan te raden om een afspraak met de huisarts te maken als:

  • Hij niest, en verkramping krijgt van zijn ooglid
  • Je kind koorts krijgt
  • Het kanaal is ontstoken
  • Je kind last heeft van het licht
  • Het spoelen en masseren niet helpt
  • Je merkt dat hij pijn heeft

Hoe ontstaan verstopte traankanaaltjes?

Via het traanpuntje wordt het traanvocht door de kanaaltjes afgevoerd, richting de traanzak in de neus. Daar loopt het traanvocht verder via een ander kanaaltje en kom het uiteindelijk terecht in de neus. Bij een verstopte traanbuis is het laatste kanaaltje afgesloten door een vlies (membraan van Hasner) waardoor het niet verder kan. Het vocht hoopt zich hierdoor op en dat vormt een fijne omgeving voor bacteriën waardoor er een ontsteking kan ontstaan. Bij de meeste baby’s barst dit vlies uiteindelijk vanzelf, zo’n vier tot zes weken na de geboorte.

Sondage: het doorprikken van de traanbuis

Bij sommige kinderen barst het vlies (membraan van Hasner) niet vanzelf en is het noodzakelijk om het vlies door te laten prikken. Dit heet een sondage. Het beste resultaat wordt behaald bij kinderen tot 18 maanden. Wanneer ook dit niet helpt, kan de oogarts met een siliconenstent de traanbuis oprekken.

liefs Marion

Meer informatie

Ontstoken ogen. Hoe komt je baby er snel weer vanaf?
Hoe verwijder je een vuiltje in het oog?
Hygiëne van je baby, hoe houd je hem schoon en gezond?
Kinderkwaaltjes top 10 – Wat zijn de meest voorkomende kinderkwaaltjes?
10 Kinderkwaaltjes, voorkomen en genezen

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *