Versoepeling van de coronamaatregelen in het onderwijs

Versoepeling van de coronamaatregelen in het onderwijs

Wel een mondkapje, geen mondkapje, wel anderhalve meter, geen anderhalve meter, wel een avondklok, geen avondklok, wel (intelligente) lockdown, geen (intelligente) lockdown, testen voor toegang, thuistesten, 1, 2 of 3G, wij snappen dat je inmiddels geen idee meer hebt wat (en waar) je iets moet doen. Vandaar dat we de komende versoepeling van de coronamaatregelen, binnen het primair onderwijs voor jou op een rij zetten. Want niet alle maatregelen komen tegelijk te vervallen. Er is voor de volgende fasering gekozen.

Versoepeling per vrijdag 18 februari

Scholen hoeven de pauzes niet langer te spreiden over de diverse groepen en looproutes binnen de school kunnen worden losgelaten.

Tussen verschillende groepen binnen een school mag weer worden samengewerkt (geen cohortering op niveau van klas/groep meer).

Verder mogen ouders en verzorgers en andere externen (met mondkapje en op 1,5 meter) de school weer in.

Het thuiswerkadvies wordt per direct versoepeld. Dat betekent dat per 15 februari weer fysieke teamvergaderingen mogelijk zijn.

Versoepeling per vrijdag 25 februari

Per vrijdag 25 februari vervalt de mondkapjesplicht. Hierdoor hoeven leerlingen van groep 6, 7, 8 en medewerkers ook op school geen mondkapje meer te dragen. Vanaf dat moment vervalt ook het advies om afstand te houden in het onderwijs.

lijn groen oudersenzo
Versoepeling van de coronamaatregelen in het onderwijs

Omgaan met de vernieuwde regels

Uit overleg met de verschillende partijen in het primair en voortgezet onderwijs blijkt dat versoepelingen het beste kunnen ingaan op een maandag, zodat een nieuwe schoolweek dan begint met vernieuwde regels. Scholen kunnen ervoor kiezen om de versoepelingen op school in te voeren op de maandag nadat de landelijke maatregelen zijn versoepeld. Dat betekent voor het loslaten van de contactbeperkende maatregelen dat die versoepelingen uiterlijk maandag 21 februari ingaan. Voor de andere maatregelen geldt dat die uiterlijk maandag 28 februari ingaan.

Basisregels blijven

De basisregels blijven gelden, ook in het onderwijs. Dat betekent handen wassen, hoesten en niezen in de elleboog, geen handen schudden, met klachten testen en thuisblijven na een positieve test. Daarnaast blijft het dringende advies om twee keer per week een preventieve zelftest te doen van kracht voor het onderwijspersoneel en leerlingen in de groepen 6, 7 en 8. Ook blijft het belangrijk om goed te ventileren in de klas.

liefs Marion

Meer informatie

Coronamaatregelen en het onderwijs, wat is de stand van zaken?
Hoe je van de Corona schooltijd een feestje kunt maken

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *