Gevaarlijke uitdaging onder tieners: Tide Pot Challange

Gevaarlijke uitdaging onder tieners: Tide Pot Challange

Als je kind de kleuterleeftijd voorbij is, heb je toch wel het idee dat de veiligheidsslotjes van de keuken- en de badkamerkastjes afgehaald kunnen worden. Je hebt hem geleerd wat hij wel en niet mag doen, hij luistert goed want hij weet dat hij van schoonmaakmiddelen ziek kan worden. Erg ziek. Hij laat het wel uit zijn hoofd om een slok chloor te nemen of glansspoelmiddel, want liever zet hij de fles Cola of Sinas aan zijn mond. Dat smaakt veel zoeter.

Alles voor de kijkcijfers

Je denkt dus dat het gevaar van vergiftiging voorbij is, maar dan wordt je kind een tiener, ontdekt Youtube en dan ineens gaan er gekke dingen gebeuren. ‘Alles voor de kijkcijfers’, want veel kinderen dromen ervan een Youtubehype te worden. Daar kan je wel een stevige challange bij gebruiken.

Tide Pot Challange

Er zijn er al heel wat uitdagingen voorbij gekomen. Denk aan de icechallange (een onschuldige), maar er is ook al eens een kaneelchallange voorbij gekomen, waarbij kids een hap kaneel moesten nemen. Dat was al iets minder onschuldig, want dat is niet geheel zonder risico. Nu is er echter weer een nieuwe uitdaging: ‘Tide Pot Challange‘. Bij deze uitdaging steken tieners de vrolijk gekleurde wastabletten in hun mond en moeten er op gaan kauwen! Je moet er niet aan denken en onschuldig is het zeker niet.

Giftig

Je denkt nu vast: ‘Dat kan nooit goed zijn…’ en dat denk je goed. Wastabletten zijn namelijk prima geschikt om de was schoon te krijgen, maar ze zijn giftig als je ze eet. Er staan niet voor niets waarschuwingen op de verpakkingen dat je ze uit de buurt moet houden van kleine kinderen. Blijkbaar dus ook voor tieners.

lijn groen oudersenzo
Gevaarlijke uitdaging onder tieners: Tide Pot Challange

Sinds de jaarwisseling

De vrolijke gekleurde tabletten worden als snoepjes naar binnen gewerkt. De trend is begonnen rondom de jaarwisseling en werd al snel een echte hype op internet. Volgens de Amerikaanse gezondheidsorganisatie American Association of Poison Control Centers (AAPCC) is er aan het begin van het jaar een flinke stijging in het aantal spoedgevallen waarbij wastabletten zijn doorgeslikt. Vooralsnog beperkt de hype zich nog tot de Amerikaanse jeugd. Zij geven ouders een waarschuwing dat de onschuldig lijkende capsules, zeer geconcentreerd en giftig wasmiddel bevatten.

Wat kun je ervan krijgen?

Door officiële instanties wordt gewaarschuwd. Als je de stoffen van de wastabletten binnen krijgt kun je niet alleen misselijk worden en gaan overgeven, je kunt er ook ademhalingsproblemen en verandering van bloeddruk van krijgen. Je kunt er ook je bewustzijn door verliezen. Tieners, met bijvoorbeeld astma, lopen zelfs nog een groter risico op complicaties. Serious shit dus!

Reportage over Tide Pot Challange

Nog niet in Nederland

Zover bekend is de hype nog niet naar Nederland overgewaaid, maar de wereld van internet is klein. Belangrijk dus om vooraf alvast met je kids te praten over de risico’s van deze domme maar vooral gevaarlijke challange. Stop de tabletten vooral in de wasmachine en niet in je mond.

YouTube heeft inmiddels een verbod ingesteld op video’s waarin tieners wastabletten eten. Volgens YouTube is het tegen zijn Community Guidelines om ‘gevaarlijk gedrag aan te moedigen dat tot lichamelijke schade kan leiden’. Zonder platform om je capriolen te tonen, is er ook geen uitdaging meer en lost dit probleem zich hopelijk vanzelf weer op.

liefs Marion

Meer informatie

Opkomende trend voor jongeren: Snus, het alternatief op de sigaret
Het risico van het inslikken van knoopbatterijen
Oogboltatoeage – Je ogen tatoeëren
Shisha-pen – Hype onder de jongeren!
Energiedrankjes, hoe slecht zijn ze?

Bronvermelding

Tekst & fotografie: Marion Middendorp

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *