Oogboltatoeage – Je ogen tatoeëren

Oogboltatoeage - Je ogen tatoeëren

Tatoeages zijn in, piercings zijn hot en het lijkt niet extreem genoeg te kunnen zijn. Er zijn al zoveel verschillende body modifications, denk maar aan: brandmerken, oogbol juwelen, nek ringen, implantaten, scarification, het slijpen van de tanden, een gespleten tong, je verzint het niet of het bestaat al. Maar mensen willen toch grensoverschrijdend blijven, dus wat bestaat is eigenlijk niet meer zo interessant en zeker niet vernieuwend. Dus is er weer een nieuw trend. De oogboltatoeage, het laten tatoeëren van je oogbol. Je moet er niet aan denken. Ik in ieder geval niet! En zonder risico is het ook al niet.

Oogboltatoeage – het wit wordt ingekleurd

In Amerika wordt het wel vaker uitgevoerd, vooral gevangenen blijken er dol op te zijn. Het wit van de ogen wordt middels tatoeages ingekleurd. Egaal of met kleine patroontjes. Het wit wordt blauw, rood of zwart. Het is een langdurig en pijnlijk proces. Je moet het dus echt wel heel graag willen en het statement wat je ermee wilt maken, behoorlijk belangrijk vinden. Waarom zou iemand dit graag willen? Eigenlijk gaf ik daar al antwoord op in de intro. Mensen willen zich graag onderscheiden van de rest. We doen dit eigenlijk allemaal wel een beetje met onze haren, make up en kleding. Alleen deze mensen gaan een stapje verder. En dit stapje verder brengt risico’s met zich mee, want je kunt begrijpen dat iets in je oogbol spuiten, nooit écht goed kan zijn.

Niet zonder risico

Het tatoeëren van je ogen is zeker niet geheel zonder risico. Je ogen kunnen infecteren en je zicht kan worden aangetast. Als de tatoeëerder te dicht bij het netvlies komt, kan hij permanente schade aanrichten. De naald moet namelijk precies 0,3 mm in de onderste laag van het hoornvlies worden gebracht. Te diep is schadelijk en als de naald niet diep genoeg gaat, dan verdwijnt de kleur weer en is alle ellende voor niks geweest.

Ondanks de risico’s blijven jongeren (en ook een handjevol ouderen) dit doen. Sterker nog, het tatoeëren van de oogbol, lijkt een trend te worden in de VS. Niet zo gek dat er inmiddels in de VS wordt gesproken over het verbieden van het tatoeëren van dit specifieke lichaamsdeel.

lijn groen oudersenzo
Oogboltatoeage - Je ogen tatoeëren

Er is altijd een risico

Ook het zetten van een ‘normale’ tatoeage is niet geheel zonder risico. Belangrijk punt is en blijft natuurlijk een goede hygiëne. Als er niet steriel genoeg wordt gewerkt, is er kans op een ontsteking. Als de materialen niet vakkundig worden gebruikt en/of gereinigd, is er zelfs kans op hepatitis, HIV of tbc. Dat zijn geen onschuldige griepjes.

De risico’s bij een oogboltatoeage zijn echter nog vele malen groter dan bij een normale tatoeage. Denk maar aan bloedingen, infecties en perforaties. Het kan zo erg misgaan dat je uiteindelijk permanent blind kan worden. En de kans dát het mis gaat, is best groot.

Wat houdt het in?

Bij een oogbol tatoeage wordt het wit opgevuld met een ander kleurtje. Een kleurtje naar keuze, waarbij zwart de meest populaire kleur is. Een heftig proces want je oogbol wordt met een naald geïnjecteerd met inkt. Zie je het al voor je? Dat er zo’n enorme naald op je af komt, waarvan je weet dat hij in je oog terecht gaat komen. Het lijkt mij een scenario voor een horrorfilm, maar toch zijn er mensen die hier bewust voor kiezen.

Duizenden jaren oud

Tatoeages zijn niet alleen van deze tijd. Al eeuwenlang versieren mensen zich met afbeeldingen op hun huid. Om zich te onderscheiden of juist om aan te tonen dat ze bij elkaar horen. De een doet het omdat hij het mooi vindt, de ander om te choqueren. De oudste tatoeage die bekend is, is gevonden op een gletsjerlijk van zo’n 5300 jaar oud. Zoals alles evolueert, evolueert ook de tatoeage en verzinnen mensen steeds nieuwe dingen om onderscheidend te zijn.

Heftig

Waar houdt het op? Geen idee. Mensen blijven nieuwe extremiteiten verzinnen. Ik ben een groot voorstander dat iedereen mag leven naar eigen inzicht en mag zijn zoals hij wil zijn. Het inkleuren van je oogbol vind ik persoonlijk (te) heftig, vooral omdat er zoveel risico’s aan vast zitten, maar dan heb ik het over mijn eigen ogen. En over de ogen van mijn zoon (zolang hij nog geen 18 is). Soms denk ik dat het niet meer heftiger kan, maar dan blijkt er toch ineens weer iets verzonnen te worden.

Ik ben benieuwd wat het volgende is. Of… nee, eigenlijk ben ik dat helemaal niet.

liefs Marion

Meer informatie

De ins & outs van de tattoo
Opkomende trend voor jongeren: Snus, het alternatief op de sigaret
De impact op het gezin van het vertrek van geradicaliseerde jongeren naar Syrië
Medicijnverslaving onder jongeren. Wat zijn de gevaren?
Shisha-pen – Hype onder de jongeren!

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.