Kind en kat – Houd ze beiden gelukkig!

Kind en kat - Houd ze beiden gelukkig!

Al op jonge leeftijd komen kinderen in aanraking met dieren, meestal als eerste in de vorm van knuffeldieren. Een knuffeldiertje kan een echte steun voor hen zijn, bij nieuwe of lastige situaties. Ook in kinderboeken spelen dieren veelal een belangrijke rol en dat is natuurlijk ook niet voor niets.

Huisdierregels Top 10 – Kinderen en huisdieren
Kinderen en de aanschaf van een huisdier
Katten en kinderen

Eerste kennismaking

Een eerste kennismaking met een dier blijft in veel gezinnen niet beperkt tot een knuffeltje of verhaaltje in een voorleesboek.

Meer dan de helft van de gezinnen heeft Nederland één of meerdere huisdieren, in totaal zijn er maar liefst 2,6 miljoen katten! Katten geven mensen een goed gevoel; ze zijn aanhankelijk, trouw en hebben een hoog knuffelgehalte.

Kinderen en katten

Katten en kleine kinderen kun je beter niet zonder toezicht bij elkaar laten. Een wat ouder kind en een kat gaat prima, maar de allerkleinsten weten nog niet waar de grenzen van een kat liggen. Logisch, want dat moeten ze allemaal nog leren. De kat gaat hier echter geen rekening mee houden en kan op zijn beurt krabben om die grenzen aan te geven. Een krab van een kat is niet altijd zo onschuldig, voorkomen is dus beter dan genezen. Mocht je kind onverhoopt gekrabd of gebeten zijn, ontsmet het wondje dan direct. Mocht de wond dik, pijnlijk en warm worden, raadpleeg dan even de huisarts.

Kind en kat - Houd ze beiden gelukkig!

Kattenkrabziekte, voorkomen en genezen

Respect voor de kat

Het is belangrijk met je kind te praten en te leren hoe hij het beste met jullie kat kan omgaan. Een kat wordt bijvoorbeeld angstig wanneer je kindje hem wild en beweeglijk benadert. Leer je kind daarom zo rustig mogelijk met de kat om te gaan. Leg hem uit dat de kat niet altijd zin heeft om te spelen, wanneer je kindje dat wel heeft. Laat zien hoe hij het beste het diertje kan aaien en knuffelen. Vertel je kind dat wanneer de kat slaapt, hij hem beter met rust kan laten en wanneer de kat aan het eten is, hij niet lastig gevallen wil worden.

Waardevolle aanvulling

Omgaan met een kat kan een waardevolle aanvulling zijn op de ontwikkeling van een kind. Je kind leert dat een goede verzorging van de kat belangrijk is. Hij leert de verantwoordelijkheid om voor iets te zorgen en hij leert dat de kat een levend wezen met een eigen karakter is, die hij zal moeten respecteren.

lijn Kind en kat - Houd ze beiden gelukkig!

Gezonde kat

Zoals gezonde voeding voor je kind belangrijk is, is dat natuurlijk ook voor je kat. Ook hier geldt dat voorkomen beter is dan genezen. Je wilt natuurlijk geen ongezonde of te dikke kat. Belangrijk dus je kat gezonde voeding te geven.

Verzorging van de kat

Vanaf een jaar of zes, kun je je kindje betrekken bij de verzorging van jullie kat. Op deze manier leert je kindje spelenderwijs verantwoordelijk te zijn over een ander levend wezen. Natuurlijk doet hij dit onder jouw supervisie, want uiteindelijk ligt de verantwoordelijkheid van een gezond huisdier altijd bij de volwassene.

Liefs Marion

Meer informatie

Bang voor honden
Kinderen en de aanschaf van een huisdier
Hoe verwen je je huisdier op Dierendag?
Katten en kinderen
De leukste dierenliedjes voor kinderen
Kattenkrabziekte, voorkomen en genezen
Huisdierregels Top 10 – Kinderen en huisdieren
Dierendag – Feest voor de dieren
Hoe verzorg je een cavia?
Hoe verzorg je een konijn
Hoe verzorg je een (Gras)Parkiet
De invloed van het hebben van huisdieren op kinderen
Hoe verzorg je een huisdier?
Huisdieren en gezinsuitbreiding
Opgroeien met honden
Verzameling songteksten van kinderliedjes over dieren

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn oudersenzo met hartje
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *