Stedentrip: Rome – Wat mag je daar niet missen?

Hoe vul jij je dagen in Rome in?
Vertel iemand dat je een paar dagen naar Rome gaat en je wordt meteen bedolven onder de tips van dingen die je MOET zien. Zou je alle tips opvolgen dan kan je wel een maand in de stad blijven, want geloof me, er is meer dan genoeg te zien. Dat red je nooit in een paar dagen. Het is wijs om het idee om alles te ontdekken maar meteen los te laten en sommige dingen te bewaren voor een volgend bezoekje aan deze prachtige stad. Het is geen straf om er meerdere keren naartoe te gaan.

Onderzoek van te voren vooral wat je interesse heeft en wat je graag zou willen zien. Kies vervolgens 3 dingen die je echt wilt doen. Als je nog meer tijd over hebt kan je ter plekke nog wel bekijken wat passend en leuk is op dat moment. Liever tijd over dan tijd tekort. Dat maakt het makkelijker om van je verblijf te genieten.

Stedentrip - Rome

Met wie ga je?

Afhankelijk van het gezelschap kan je bepalen wat leuk en passend is. Als ik alleen met mijn man naar Rome zou gaan, dan zou ik andere dingen op de planning hebben staan dan wanneer ik met vriendinnen of wanneer we met de kinderen zouden gaan. Als eerste zou ik op zoek gaan naar geschikte campings bij Rome. Met de camping als uitgangspunt zou ik op zoek gaan naar het overige vertier. Met urenlang door een museum heen struinen doe ik mijn kinderen geen plezier. En van een hele dag shoppen wordt mijn man niet gelukkig. Oftewel, volgens mij kan ik beter met vriendinnen gaan als ik een mix van shoppen en musea wil doen.

Om onze kinderen enthousiast te maken voor Rome hebben we ingespeeld op hun belevingswereld. We hadden namelijk een belangrijke missie, zijn de Italiaanse ijsjes nou echt lekkerder dan hier in Nederland? Om daar een uitspraak over te doen, zouden we toch minstens elke dag een nieuwe ijssalon moeten uittesten. Zo werden zij al snel net zo enthousiast als wij. Al terugkijkend beschouwen ze dit nog steeds als het belangrijkste onderdeel van deze vakantie, naast het zwembad van het hotel. Voor hen was Rome wat dat betreft niet anders dan andere vakantieplekken. Voor ons wel.

Cultuur

Wat zelfs iedere cultuurbarbaar wel van heeft gehoord is het Colosseum. Dit is het grootste amfitheater van het Romeinse Rijk. Verdiep je van te voren in de geschiedenis zodat je deze oude ruïnes tot leven kan wekken voor je kinderen. Als je zelf de rondleiding doet, dan kan je het tempo en de intensiteit aanpassen op je eigen kinderen.
De Trevifontein is voor zowel jong als oud interessant. Het is een beroemde fontein met daarin een beeld; dat is Neptunus, de god van de zee. Als je hier bent, werp dan een muntje in de fontein en doe een wens. Nooit geschoten is immers altijd mis. Wie weet komt je wens wel uit.

Daarnaast is een bezoek aan een oude kerk altijd interessant. Er zijn er zo’n 900 in Rome, dus er is bij elk hotel wel een kerk in de buurt waar je kan rondkijken en sfeer snuiven.

Klim voor een schitterend uitzicht over Rome de Spaanse trappen op. 135 treden is een beste klim, maar daarna heb je een prachtig uitzicht over de hele stad. Rome is een prachtige stad waar je urenlang kan ronddwalen. Wil je veel meer van de stad in korte tijd zien, boek dan een stadstour per bus, dan ga je versneld langs de belangrijkste bezienswaardigheden.

Ronddwalen

Villa Borghese park is het mooiste park van Rome. Dit grote park was oorspronkelijk de tuin van de familie Borghese. Het is hier heerlijk vertoeven, je kan hier spelen, wandelen, varen en fietsen. Lekker locals kijken en net al alle anderen de toerist uithangen. Een ideale plek om met je kinderen te picknicken.

lijn groen oudersenzo
Stedentrip - Rome
lijn groen oudersenzo

Eten en drinken

De tip die wij destijds kregen over het consumeren in Rome beschouw ik als de beste ooit. Iemand zei ons: ‘Ga niet bij de grote restaurants eten die bomvol toeristen zitten. Kies de kleine tentjes waar de locals eten.” Dat hebben we gedaan en we hebben heerlijk en betaalbaar gegeten.

Route

Een stedentrip is nooit een wedstrijd om zoveel mogelijk gezien te hebben. Het gaat om het samenzijn en om zo een nieuwe cultuur te ontdekken. Vraag vooral bij de receptie van je hotel om tips. Zij weten vaak beter wat leuk is voor jullie gezelschap dan dat we hier thuis al googelend op internet kunnen vinden.

Denk daarnaast een beetje praktisch, of de activiteiten ook logistiek op elkaar aansluiten. Wij hadden iets leuks bedacht, maar dat lag aan de andere kant van de stad, niet zo handig dus, want we waren een halve dag bezig om überhaupt aan de andere kant van de stad te komen. Pak van te voren dus de plattegrond van Rome erbij en stippel een handige route uit.

Liefs Esther

Extra informatie

Stedentrip: Parijs!
5x Leuke vakantieparken in Nederland om te genieten met het gezin
Camping Marina di Venezia – Het verslag van onze vakantie in Venetië
Vakantieplannen 2019: Venetië

Bronvermelding

Tekst: Esther Mostert
© afbeeldingen: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *