Wanneer en hoe vaak mag jouw kind een schoen zetten?

Wanneer en hoe vaak mag jouw kind een schoen zetten voor Sinterklaas?

De decembermaand is alweer in aantocht en dat betekent dat we ons langzaamaan weer gaan voorbereiden op de feestdagen. Een goede voorbereiding is tenslotte het halve werk. Binnenkort is Sinterklaas weer in ons land en dat betekent dat kinderen weer hun schoen mogen zetten in de hoop op een bezoekje van de Sint of de pieten. Maar vanaf wanneer is het mogelijk om de schoen te zetten en hoe vaak laat je jouw kinderen hun schoen zetten? Dat leggen we graag uit.

De traditie van het schoen zetten

De traditie van het schoen zetten is al eeuwenoud. Al in de 15e eeuw zette men een schoen rond Sinterklaas. Dit gebeurde toentertijd nog in de kerk en de opbrengst was bestemd voor de armen. In de eeuwen hierna verplaatste de traditie zich naar de eigen huishoudens. Kinderen mochten hun schoentje zetten op Sinterklaasavond. Waar vroeger de kinderen vooral lekkernijen in hun schoen kregen, ontvangen kinderen tegenwoordig ook kleine cadeaus.

Het zetten van de schoen is een vrij uitgebreid ritueel dat van gezin tot gezin varieert. Doorgaans wordt de schoen bij de open haard, of tegenwoordig op een centrale plek in de woonkamer, geplaatst. Sommige kinderen doen een tekening voor Sinterklaas of een wortel voor het paard in de schoen. Er wordt een Sinterklaasliedje gezongen en dan is het tijd voor bed. ’s Ochtends is de spannend. Zal Sinterklaas langs zijn geweest? Heeft rommelpiet een troep gemaakt in de woonkamer? En wat zit er in de schoen?

lijn groen oudersenzo
Wanneer en hoe vaak mag jouw kind een schoen zetten voor Sinterklaas?

Schoencadeaus

Alhoewel de meeste kinderen vooral op Sinterklaasavond diverse cadeaus ontvangen, zijn de schoenen regelmatig gevuld met kleine cadeautjes. Traditioneel krijgen kinderen een chocoladeletter, pepernoten of iets anders te snoepen in hun schoen, maar schoencadeautjes worden wel steeds populairder. Dit kan variëren van een klein speeltje tot een doosje LEGO, een pakje Pokemonkaarten of een Barbie. Wat de kinderen in hun schoen krijgen, is helemaal afhankelijk van jouw budget, hoe vaak de kinderen de schoen mogen zetten en de persoonlijke tradities.

Als ouder voel je vaak veel druk van buitenaf. Vriendjes en vriendinnetjes ontvangen misschien veel duurdere en grotere cadeaus en dat kan tot enige onvrede leiden. Laat je hierdoor niet meeslepen en doe wat goed voelt. Wil je de kinderen graag een kleinigheidje geven en de schoencadeaus budgetvriendelijk houden? Dan is een chocoladeletter of een zakje pepernoten altijd een goed idee. Maar maak ook gerust gebruik van een kortingscode voor internet toys om betaalbare cadeautjes in te slaan. Doorgaans geldt dat je een goede deal kunt scoren op speelgoed als je hier vroeger in het jaar mee begint. Rond de feestdagen gaan de prijzen voor speelgoed al snel omhoog.

Wanneer en hoe vaak de schoen zetten

De schoen zetten is iets waar niet alleen kinderen heel blij van worden, maar waar volwassenen ook heel veel plezier uit putten. Dat is ook de reden waarom er al vroeg mee wordt begonnen. Al vanaf het eerste levensjaar van het kind zetten ouders al vaak een schoentje. De baby of dreumes zal het ritueel nog niet zo goed begrijpen, maar het is een mooie traditie waar je niet jong genoeg mee kunt beginnen.

De meeste kinderen mogen voor het eerst hun schoen zetten wanneer Sinterklaas is gearriveerd in het land. De Sint komt meestal halverwege november aan met de pakjesboot en de pieten. Na de intocht beginnen de feestelijkheden en wordt de schoen traditioneel gezet. Dit wordt gedaan tot aan pakjesavond op 5 december. Dan wordt het Sinterklaasfeest gevierd en de dag daarna verlaten Sinterklaas en zijn pieten het land. Maar hoe vaak laat je jouw kinderen hun schoentje zetten?

Hoe vaak jouw kinderen hun schoen mogen zetten, is geheel afhankelijk van jouw eigen wensen en tradities. Sommige kinderen mogen elke dag hun schoen zetten en andere kinderen eens per week. Vaker is echter niet per se beter: de overdaad aan cadeaus en snoepjes is niet per se nodig en de spanning van het feest kan de kinderen te veel worden. Je voelt zelf als ouder prima aan waar jouw kind behoefte aan heeft en wat jullie redelijk vinden.

liefs Marion

Meer informatie

Sinterklaas vieren met kinderen, vier leuke tips
Schoencadeautjes onder de 5 euro, 7 leuke tips!
Willy Woef zet zijn schoentje voor Sinterklaas
Sinterklaas, de historie van een goedheiligman
Schoencadeautjes onder de vijf euro!
De leukste Sinterklaasliedjes

Bronvermelding

Stockfoto: 123rf.com

#spon: Deze blog wordt je aangeboden door Tripplo.com

BabyBaby

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *