In dertig jaar is Pokémon uitgegroeid tot meest succesvolle game-franchise

In dertig jaar is Pokémon uitgegroeid tot meest succesvolle game-franchise

Van kleins af aan is Rocco fan van Pokémon. Als kleine jongen keek hij vooral naar de films en de serie, maar naarmate hij ouder werd kwamen daar de games en de kaartspellen bij. Je wilt niet weten hoeveel Pokémonkaarten hij heeft, maar dat weet hij zelf waarschijnlijk ook niet. Tellen heeft geen zin en vindt hij ongetwijfeld zonde van zijn tijd. En gelijk heeft hij.

Natuurlijk zijn in dit huis ook allerlei Pokémongames te vinden. Of het nou voor zijn DS, Switch, laptop of smartfoon is. Hij heeft het allemaal en zodra er een nieuwe game beschikbaar is, heeft hij hem te pakken.

Wie of wat is Pokémon?

Pokémon bestaat al sinds 1991 en is een van de meest succesvolle game-franchise ter wereld. De enige game-franchise dat nog succesvoller is, is Super Mario. Oorspronkelijk werd het uitgebracht als een duo role-playing game voor de Game Boy die met elkaar verbonden konden worden, ontwikkeld door Game Freak en uitgegeven door Nintendo. Maar het is uitgegroeid tot een enorm wereldwijd succes.

De Pokémonfranchise bestaat onder andere uit spellen voor diverse Nintendo-platforms en consoles, ruilkaartspellen, manga-strips, een anime-televisieserie en bijbehorende speelfilms en een tijdschrift. Daarnaast is er natuurlijk nog allerlei speelgoed en knuffels te verkrijgen.

lijn groen oudersenzo
In dertig jaar is Pokémon uitgegroeid tot meest succesvolle game-franchise
lijn groen oudersenzo

De historie

Pokémon werd in 1991 door Satoshi Tajiri bedacht. Tajiri ging in zijn jeugd al graag op zoek naar insecten in het nabijgelegen gebied van zijn huis, een hobby die hij later gebruikte bij het bedenken van Pokémon. Dit gebeurde doordat hij kinderen zag lopen met de zogenoemde Game Boy. Dit gaf hem al snel het idee van insecten, die over een draad van het ene Game Boysysteem naar het andere zouden kruipen. Het idee voor Capsule Monsters ontstond.

Nintendo

Na zijn ideeën een aantal keer aan Nintendo te hebben voorgelegd, deed zijn vriend Shigeru Miyamoto een poging, welke succesvol was. Nintendo sponsorde de ontwikkeling van het eerste spel, wat zes jaar in beslag zou nemen. De Sprites van alle Pokémon werden getekend door Tajiri’s vriend Ken Sugimori. Voor de release van het eerste spel in Japan werden er sprites vrijgegeven van enkele Pokémon: Pikachu, Mew, Meowth, Bulbasaur, Charmander and Squirtle verschenen in Game Freaks Game Boy Camera in 1995. Rond deze tijd veranderde Nintendo de naam van Capsule Monsters in Pocket Monsters. De eerste Pokémonspellen, Red and Green Versions, kwamen uit voor de Nintendo Game Boy in Japan op 27 februari 1996. Hiermee werd de droom van Satoshi Tajiri vervuld, en werd het mogelijk voor mensen van alle leeftijden om wezens te vangen, trainen, en ruilen, en hiermee een Pokémon Meester te worden. 

lijn groen oudersenzo
Pokémon
Pokémon
Pokémon
lijn groen oudersenzo

Zevende generatie

Op 23 november 2016 werden in Europa de eerste games in de zevende generatie uitgebracht, Sun en Moon. Het is naast het ontvangen van Pokémon via de andere 3DS games en de Pokémon Bank ook mogelijk ze te ontvangen via de Virtual Console uitgaven van Red, Blue en Yellow. De games spelen zich af in de regio Alola en introduceren 88 nieuwe, waardoor het totaal uitkomt op 803.

Achttien verschillende typen

Op dit moment zijn er in totaal achttien verschillende Pokémons. Elk type (of soort) beschikt over een eigen soort kracht (kwaliteit) en zwakte. Ken jij ze allemaal?

Normaal type Vliegtype
Vuurtype Psychische type
Watertype Insecttype
Grastype Steentype
Elektrisch type Geesttype
IJstype Duister type
Vechttype Staaltype
Giftype Feetype
Grondtype Draaktype

Starter-pokémon hebben altijd een bepaald type. Die typen zijn gras, vuur en water. Alleen in het spel Yellow is de starter-Pokémon van het Elektrisch type (een Pikachu).

lijn groen oudersenzo
In dertig jaar is Pokémon uitgegroeid tot meest succesvolle game-franchise
lijn groen oudersenzo

Shield Expansion Pass

De laatste uitbreiding is de Shield Expansion Pass. Deze komt trouwens uit in twee delen, nu en in de herfst. Deze uitbreiding heeft overigens alleen maar zin als je Pokémon Shield al hebt. Dat was bij Rocco natuurlijk geen probleem, want als die-hard Pokémonfan, heeft hij dat spel natuurlijk allang (en uitgespeeld).

Het avontuur van Shield gaat verder met deze uitbreidingspas. Sat is natuurlijk goed nieuws voor alle spelers die dit spel allang hebben uitgespeeld. En een beetje fan heeft dat natuurlijk. Ik geloof niet dat er in dit huis een Pokémonspel ligt, dat niet door Rocco is uitgespeeld.

Deze uitbreidingspas bevat nieuwe verhalen, nieuwe Pokémon en nieuwe Wild Areas. Je komt onderweg zelfs oog in oog te staan met nieuwe en bekende Legendary’s (je zoon of dochter kan je deze term ongetwijfeld uitleggen)! De uitbreidingspas bestaat uit twee uitbreidingen die van vandaag (17 juni) en in de herfst van 2020 worden uitgebracht.

Bonus bij de uitbreidingspas

Als je de Sword Expansion Pass koopt, krijg je het Pikachu Uniform en het Eevee Uniform als aankoopbonus. Uiteraard zijn de cadeautjes hier al geïncasseerd. Je bent fan of je bent het niet.

Nieuwe spellen

Tsunekazu Ishihara, president en CEO van The Pokémon Company, heeft verschillende nieuwe spellen, apps en nog veel meer aangekondigd tijdens een Presents-videopresentatie. Hiermee hebben spelers overal en op verschillende manieren toegang tot Pokémon.

The Isle of Armor

Het eerste nieuwe avontuur waar je met de uitbreidingspas toegang krijgt, speelt zich af op The Isle of Armor, een eiland in de regio Galar. Velen hebben op dit eiland hun thuis en wonen er te midden van de weelderige natuur in alle vrijheid. Op het eiland bevindt zich tevens een dojo voor gevechten. Hier kunnen spelers onder begeleiding van Mustard, de meester van de dojo, keihard trainen om nog sterker te worden.

Ter gelegenheid van de lancering van The Isle of Armor komt er een speciale Max Raid Battle met de Mythical Zeraora beschikbaar in Sword en Shield. Als één miljoen spelers van over de hele wereld deze Max Raid Battle in de periode van 17 tot en met 28 juni winnen, kunnen Trainers een speciale Shiny Zeraora krijgen. Verder zal Galarian Farfetch’d zijn opwachting maken in Pokémon GO en ontvangen spelers speciale avataritems op basis van de kleding die ze tijdens hun avonturen op The Isle of Armor kunnen dragen.

New Pokémon Snap

Het spel New Pokémon Snap voor het Nintendo Switch-systeem is gebaseerd op het gelijknamige spel dat in 1999 uitgebracht werd voor de Nintendo 64. In dit volledig nieuwe spel gaan Trainers op avontuur naar onbekende eilanden boordevol natuurschoon zoals jungles en stranden. Hier kunnen ze onderzoek doen naar uiteenlopende Pokémon in hun natuurlijke leefomgeving. Ze nemen foto’s voor hun eigen Photodex in het spel, terwijl ze tegelijkertijd nieuwe, tot nu toe onbekende uitdrukkingen en gedragingen ontdekken.

lijn groen oudersenzo
In dertig jaar is Pokémon uitgegroeid tot meest succesvolle game-franchise

Pokémon Café Mix

Café Mix is een gratis te starten spel voor Nintendo Switch-systemen en mobiele apparaten. Vanaf vandaag kunnen Trainers Café Mix preloaden in de Nintendo eShop, de app vooruitbestellen in de App Store of voorinschrijven op de app via Google Play.

Pokémon Café Mix is een uniek puzzelspel waarin spelers pictogrammen aan elkaar kunnen koppelen door ze rond te draaien. Om pictogrammen te koppelen, moeten spelers een Pokémon-pictogram grijpen en dit naast een ander pictogram met een Pokémon van dezelfde soort slepen. Pictogrammen worden gewist nadat ze aan elkaar gekoppeld zijn.

Spelers worden de eigenaar van een café waar Pokémon komen. Hier bereiden ze samen met drankjes en gerechten voor Pokémon-klanten door puzzels op te lossen. De medewerkers van het café hebben speciale cafévaardigheden die kunnen help bij het oplossen van de puzzels. Zodra een puzzel opgelost is, kan de speler een bestelling aan een klant serveren. De speler kan zijn vriendschap niveaus met Pokémon verhogen door hun overheerlijke drankjes en gerechten voor te zetten. Als het aantal opgeloste puzzels toeneemt, kan het café uitgebreid worden met nieuwe tools of nieuwe ruimten. De nieuwe uitbreidingen kunnen weer nieuwe Pokémon aantrekken.

Pokémon Go

Samen met Niantic heeft The Pokémon Company aangekondigd dat mega-geëvolueerde Pokémon hun opwachting zullen maken in de echte wereld van Pokémon GO. Fans kunnen bovendien uitkijken naar een nieuwe vorm van mega-evolutie die gebruikmaakt van de unieke gameplay van Pokémon GO.

Pokémon Smile

Pokémon Smile is de volgende nieuwe app in het appaanbod van Pokémon voor jonge kinderen. In deze app wordt de wereld van Pokémon ingezet voor het dagelijkse tandenpoetsen. De app is een unieke nieuwe mobiele spelbeleving voor het merk Pokémon die van tandenpoetsen een leuke bezigheid maakt en kinderen stimuleert om goede poetsgewoonten te ontwikkelen. Pokémon Smile kan vanaf vandaag gratis gedownload worden in de App Store en via Google Play.

Pokémon Smile maakt gebruik van de camera van een mobiel apparaat om het tandenpoetsen van de speler te volgen. Als spelers hun tanden goed poetsen, kunnen ze gaatjes veroorzakende bacteriën uit het spel verslaan en vervolgens Pokémon vangen. Het spel begeleidt de gebruiker van begin tot eind bij het tandenpoetsen. Dit betekent dat tijdens het spel alle delen van het gebit gepoetst kunnen worden.

Ouders kunnen maximaal driemaal per dag op gezette tijden via Pokémon Smile een bericht ontvangen dat hun aan het tandenpoetsen van hun kind(eren) herinnert. Daarnaast kunnen ze op basis van de uiteenlopende behoeften van kinderen van verschillende leeftijden de duur van de poetsbeurt instellen op minimaal één minuut en maximaal drie minuten. De app zit vol elementen die spelers stimuleren het spel te blijven spelen, zodat ze van tandenpoetsen geleidelijk aan een goede gewoonte maken. Spelers willen het spel steeds weer spelen om de meer dan honderd Pokémon-soorten in Pokémon Smile te vangen en hun Pokédex in de app compleet te maken. Ze kunnen in de app bovendien geinige en coole hoofddeksels verzamelen die ze virtueel tijdens het tandenpoetsen kunnen dragen.

liefs Marion

Meer informatie

Pokémon is hot en blijft komen met nieuw speelplezier!
Van deze Pokémon cadeaus wordt de kleine fan écht blij!
Pokémon: Let’s Go, Pikachu!
Pokémon Ultra Moon

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *