Je kind even alleen laten, vanaf welke leeftijd kan dat?

Je kind even alleen laten, vanaf welke leeftijd kan dat?

Een goede vraag, maar dat zal voor ieder gezin en voor ieder kind toch net weer een beetje anders liggen. Ik heb dit moment bij Rocco heel lang uitgesteld omdat het mij geen goed gevoel gaf. Dus als hij lag te slapen, ben ik nooit even snel het huis uit gerend om een rappe boodschap te doen. Dat deed ik niet omdat het mij geen goed gevoel gaf. Iets is namelijk zelden maar ‘eventjes’ en duurt ongemerkt toch altijd langer. En stel je voor dat er onderweg iets met mij zou gebeuren en Rocco lag daar alleen in huis… Dat gaf mij geen goed gevoel, dus deed ik het niet.

Pas toen Rocco een jaar of zeven was heb ik het een keertje gedaan. Gewoon op de dag. Voor mijn gevoel had ik goed overlegd met hem en wist hij dat ik alleen maar even snel naar het winkelcentrum zou gaan (hier aan het einde van de straat), vlug een boodschap ging halen en dan weer terug zou zijn. Hij zat naar de TV te kijken en ging daarom liever niet mee. Een bewuste keuze van hem. Althans, zo leek het.

Daar zat mijn vader!

Toen ik weer thuiskwam (binnen 20 minuten), zat opa op de bank. Wat bleek? Direct nadat ik het huis had verlaten, had Rocco zijn opa en oma gebeld en met een heel zielig stemmetje gevraagd of opa kon komen, want hij was zo alleen. Mijn ouders wonen hier aan het einde van de straat, dus opa zat binnen 5 minuten bij Rocco. Misschien zelfs nog wel sneller, want tegen zoveel kleinzoon-leed is geen opa-hart bestand.

Geen besef van tijd

Natuurlijk kun je geen afspraken maken met kinderen van deze leeftijd, maar ze hebben geen enkel besef van tijd. Daarbij overschatten ze ook nog eens hun eigen ‘moed’. Het lijkt allemaal prima zolang je nog om ze heen bent, maar zodra je echt de deur achter je dicht trekt, is ineens het besef: “Help! Ik ben nu helemaal alleen!” en die impact kunnen ze vooraf helemaal niet goed inschatten. Gelukkig is Rocco heel oplossingsgericht en praktisch ingesteld, ook op die leeftijd. Dus hij heeft prima gehandeld door naar mijn ouders te bellen en ‘hulptroepen’ in te schakelen. Maar toch…

lijn groen oudersenzo
Je kind even alleen laten, vanaf welke leeftijd kan dat?

Mooie les

Toch realiseerde ik mij dat het niet goed was geweest wat ik had gedaan en dat hij er op dat moment duidelijk nog niet aan toe was. De tweede keer heb ik een behoorlijke tijd uitgesteld. Niet alleen ik had hiervan geleerd, Rocco ook. De keer daarna ging hij een stuk makkelijker mee boodschappen doen.

Ongelukken

Toch kunnen er ook ongelukken gebeuren met kinderen van deze leeftijd. Een aantal jaar geleden liep bijvoorbeeld in Florida een 8-jarig meisje tweedegraads brandwonden op toen zij even alleen thuis was. Ze had met een aansteker gespeeld en hiermee per ongeluk haar jurk in brand gestoken. Toen dat gebeurde was ze alleen thuis met haar 5-jarige zusje en haar broertje van 1,5 jaar. De rechtbank heeft hierover uitspraak gedaan en de voogdij toegewezen aan de oma van het meisje met als toelichting dat de moeder nalatigheid en verwaarlozing kon worden verweten met lichamelijk schade tot gevolg.

Als we nog even naar Amerika blijven kijken zijn daar zelfs wetten over vanaf welke leeftijd je als ouder je kinderen alleen thuis mag laten. De wetten verschillen per staat en de leeftijden dus ook. In Kansas mag je je kind al met 6 jaar alleen laten maar in Illinois mag dit pas bij 14 jaar. Er zijn ook staten die deze wet helemaal niet hebben.

Per kind verschillend

In Nederland is er (nog) geen specifieke wetgeving op dit gebied, hoewel er wel een wet is die stelt dat je hulpbehoevenden niet zonder toezicht thuis mag laten en die hulpbehoevendheid is per kind natuurlijk ook nog eens verschillend. Een baby is natuurlijk duidelijk en een peuter en kleuter waarschijnlijk ook nog wel, maar vanaf een jaar of zes/zeven wordt het toch een ander verhaal. Het ene kind is het andere kind niet en ook kun je dingen verkeerd inschatten. Kinderen zijn onderzoekend en ze kunnen makkelijk gaan experimenteren als jij net de deur achter je dichttrekt.

Toch kun jij als ouder het beste deze inschatting maken. Jij weet als geen ander hoe je kind in elkaar zit. Vanaf een jaar of 10/11 zijn kinderen best geschikt even alleen thuis te blijven, maar ja, het moet zich daar natuurlijk ook zelf veilig genoeg over voelen. Sommige kinderen vinden het ook op deze leeftijd nog steeds niet prettig en het telt natuurlijk ook nog eens mee of het overdag is (licht) of in de avond (eng donker) en hoe lang je van plan bent om weg te blijven. Is het die ene snelle boodschap, of ben je van plan uitgebreid bij je vriendin te gaan borrelen.

Leeftijd schema

Er is een schema wat je globaal kunt hanteren, hoewel ik niet vaak genoeg kan benadrukken dat het voor ieder kind toch weer anders is. Het is echter wel een handige leidraad.

Jonger dan 7 jaarLiever nog niet alleen laten, ook nog niet alleen buiten laten spelen.
8 – 10 jaarMaximaal voor 30 minuten alleen laten, alleen bij daglicht of in de vroege avonduren.
11 – 12 jaarMaximaal voor 1,5 tot 2 uur alleen laten, alleen bij daglicht of in de vroege avonduren.
13 – 15 jaarKinderen kunnen alleen thuis blijven, maar nog niet ’s nachts.
15 – 17 jaarKinderen kunnen alleen thuis blijven, ook voor iets langere periode.

En als je kind dan oud of verstandig genoeg lijkt, bereid hem dan toch voor in kleine stapjes. Gooi hem niet gelijk in het diepe.

Tips en afspraken

Maak kleine stapjes in het proces om je kindje af en toe even alleen te laten. Laat hem zeker niet gelijk de eerste keer te lang alleen. Vertrouwen moet kunnen groeien. Probeer eerst eens een kwartiertje en ga niet te ver weg en zorg dat je bereikbaar voor hemt bent. Als dit goed gaat, kun je het verder gaan opbouwen.

Hierbij een kleine stappenplan:

1)
Bespreek met je kind wat je wil gaan doen en wat hij kan verwachten. Hoe vindt hij dit zelf?

2)
Weet je kind zijn volledige naam en adres? In geval dat hij het alarmnummer zou moeten bellen.

3)
Zorg ervoor dat je bereikbaar voor hem bent en wees er dus ook zeker van dat hij hier gebruik van kan maken. (Weet hij hoe de telefoon werkt?)

4)
Maak duidelijke afspraken. Wat verwacht jij van je kind? Wat mag hij wel en wat mag hij niet?

5)
Leg hem uit wat hij in geval van nood moet doen. Denk aan buren, het alarmnummer, je eigen telefoonnummer. Zorg ervoor dat hij het huis uit kan als dit nodig blijkt te zijn. Vergrendel dus niet de deur.

6)
Zorg in eerste instantie voor een goede back-up (bijvoorbeeld de buurvrouw?) waar hij naartoe kan gaan als hij het toch te spannend vindt. Zorg ervoor dat deze buurvrouw ook weet dat jij even de deur uit bent en dat je kind alleen achter blijft.

7)
Wees er zeker van dat alles veilig is opgeborgen. Liggen er geen giftige schoonmaakmiddelen voor het grijpen? Geen lucifers om mee te spelen?

8)
Ook bij ‘even snel’ kan er iets met jou gebeuren, stel je voor dat je een ongeval krijgt terwijl je kind alleen thuis is. Steek daarom een briefje bij je, waarop je adres staat en schrijf daarbij dat je kind alleen thuis is. Draag dit briefje bij je in je jaszak of broekzak.

9)
Download een babyfoon app waarmee je via je smartfoon hem nog steeds in de gaten kan houden.

Loslaten

De gedachte je kind alleen thuis te laten zal in het begin best heftig kunnen zijn. Loslaten is nou eenmaal een lastig proces, er kan immers van alles misgaan. Klopt en daarom word het voor al te jonge kinderen ook niet aangeraden, maar er komt natuurlijk een moment dat je je kind daarin mag vertrouwen. Bouw het rustig op, dat is voor beide partijen prettig!

liefs Marion

Meer informatie

Loslaten is lastig, maar enorm belangrijk!
Zelf laten eten, wanneer begin je ermee?
Bang in het donker. Welke producten kunnen hierbij helpen?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *