Pestonderwerpen: Hoe reageer je erop?

Pestonderwerpen: Waarmee worden kinderen het meest mee gepest?

Wat zijn nou veel voorkomende pestonderwerpen? En hoe ga je hiermee om? Er kunnen veel redenen zijn waarom een kind gepest wordt. Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar de beste manier om er mee om te gaan is ‘de wijste proberen te zijn’. Trachten het te negeren of nog beter een gevatte opmerking terug maken, waardoor de pester geen weerwoord meer heeft. Maar wat zeg je dan?

Simpele oneliners

In de meeste gevallen is de pester helemaal niet zo gevat. Hij heeft hooguit wat simpele oneliners waar hij op kan teren. Soms kan een bijdehante opmerking terug geven, de pester het zwijgen opleggen. Maar een gevatte opmerking werkt natuurlijk niet altijd. Toch kan het fijn zijn een opmerking terug te plaatsen terwijl je daarna je omdraait en wegloopt. Dit kan het zelfvertrouwen een flinke boost geven. Vergeet vooral de ‘over the top‘ glimlach niet als je wat terug zegt.

Pestonderwerpen & reacties

Uiterlijk

Een kind kan geplaagd worden om zijn of haar uiterlijk. Ieder mens is verschillend in bouw, haarkleur. Je kent de geijkte opmerken wel: “Hé vuurtoren zonder licht!”, tegen een roodharige, of “Is het koud daarboven?” tegen iemand die wat langer is. Goh, wat grappig allemaal. De meeste opmerkingen hebben door de jaren heen niet alleen een baard gekregen, maar er zitten zelfs vlechten in.

Je zou kunnen terug zeggen:
“Goh, wat sneu, kon je nou echt niets beter verzinnen?”
“Kostte het je erg veel moeite om dit te verzinnen?”
“Ach jeetje, wat triest dat jouw hersens niet groter zijn dan een higgsdeeltje*.”

* Het higgsdeeltje is het kleinst meetbare deeltje, vernoemd naar Peter Higgs

lijn groen oudersenzo
Pestonderwerpen: Waarmee worden kinderen het meest mee gepest?

Kleding

Sommige kinderen worden gepest met de kleding die ze dragen. De kleuren, het model, het verkeerde merk of juist merkloos. Soms is de kledingkeuze afhankelijk van het te besteden budget, maar soms is het natuurlijk ook gewoon de smaak van het kind zelf. En daar is niks mis mee! Het kan zelfs helpen dat kinderen hun eigen smaak krijgen en gaan volgen. Sinds mijn zoon zijn eigen kleding uitzoekt, welke totaal niet conform is met de rest van de kids uit zijn klas (en wars van ieder merk), staat hij veel zekerder in zijn schoenen. Hij draagt hiermee zichzelf uit, hij laat zien dat hij afwijkend durft te zijn. Dat straalt kracht uit, waardoor hij minder snel hierop zal worden aangevallen.

Je zou kunnen terug zeggen:
“Wat fijn hè, dat we niet allemaal eenheidsworsten zijn.”
“Ik ben gelukkig in staat een eigen smaak te ontwikkelen, in plaats van mee te lopen met de meute.”
“Bedankt voor het compliment! Ik ben er zelf ook erg blij mee!”

Financiële status

De financiële status in de thuissituatie een rol spelen waarom een kind gepest wordt. Zelf geen feestje kunnen geven en daarom niet worden uitgenodigd door anderen. Niet mee kunnen doen met de laatste hypes.

Je zou kunnen terug zeggen:
“Gelukkig hoef ik niet zo nodig overal achter aan te lopen.”
“Ik ben gelukkig niet afhankelijk van wat anderen bedenken.”
“Ik kan nog steeds zelf nadenken en beslissen wat ik leuk vind, in plaats van als een kip zonder kop achter iedere hype te rennen.”

Taalgebruik

Het taalgebruik is bij een ieder anders, zo ook bij kinderen. Uiteindelijk komt ieder kind uit een ander nest. Een dialect kan ook voor de pester een aanleiding zijn om te gaan pesten.

Je zou kunnen terug zeggen:
“Dat jij mij niet verstaat, zegt misschien ook iets aan jouw intelligentie?”
“Misschien zou jij je oren een keer kunnen schoonmaken? Wellicht ga je er beter door horen.”
“Jij zou dat natuurlijk ook willen! Ik wil het je best leren hoor!”

Persoonlijke hygiëne

Kinderen kunnen onder elkaar ook opmerkingen maken over elkaars hygiëne. Denk maar aan vieze tanden, stinkende oksels, ongewassen kleding, hoofdluis. In de meeste gevallen gaat het niet eens werkelijk ergens over, maar wordt dit gewoon gebruikt om de ander af te zeiken. Als ouder is het natuurlijk wel belangrijk dat je hierop goed blijft letten. Is de kleding schoon als je kind naar buiten gaat? Heeft hij deodorant gebruikt? (vooral bij pubers noodzakelijk) Gaat hij iedere dag onder de douche? Poetst hij dagelijks twee keer zijn tanden? En hoofdluis heeft natuurlijk niks met hygiëne te maken, integendeel, want luizen zijn dol op schoon haar. Maar ja, maak dat die andere kinderen maar wijs…

Wat kun je zelf nu doen als je gepest wordt

Probeer in ieder geval rustig te blijven. Studeer een zinnetje in die je bij elke pestmoment gebruikt om tegen de pester te zeggen. Desnoods schrijf je het zinnetje op zodat je je zeker voelt. En herhaal het een paar keer indien nodig. Het meest makkelijke is een neutrale zin, die duidelijk laat blijken dat je die ander ‘niet gehoord’ hebt. Of beter gezegd: niet wil horen. Er is niets zo frustrerend voor de zender (de pester) dan een niet luisterende ontvanger. De pester wil immers een reactie uitlokken, daar doet hij het immers voor. Als je dan een zin terug geeft, die laat blijken dat je iets volstrekt anders hoort (of wil horen), dan kan dit erg bevrijdend werken voor de ontvanger (en alleen maar frustraties geven bij de zender).

Je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen:

Fijn hé dat het zulk lekker weer is!

Wat zeg je nu? Ben je verliefd op me? Oh, wat jammer, want ik niet op jou hoor! (Deze zin heb ik mijn zoon geleerd toen hij op zijn vorige school regelmatig werd gepest door een paar meiden. Het bleek erg doeltreffend, want binnen een paar weken dit vol te houden bij alles wat ze zeiden, was de lol er snel af).

Dank je wel, jij ook een fijne dag, geniet ervan!

Oooh wat leuk! Jij speelt ook Plants versus Zombies?

Dank je voor het compliment, ik ben er zelf ook erg blij mee!

Pesten is geen grapje

Natuurlijk is gepest worden geen grapje. Dat zijn serieuze aangelegenheden. Maar soms is het voor het zelfvertrouwen goed om de pester van repliek te voorzien. De pester weet zich dan vaak geen houding te geven doordat jij iets zegt wat niet slaat op datgene wat de pester tegen je zegt. Glimlach, draai je om en ga verder met waar je mee bezig was. Wees trots op wie je bent en probeer dat ook uit te stralen.

liefs Marion

Meer informatie

Slachtoffer van cyberpesten. Wat kun je doen?
Wordt je kind gepest op school? Gebruik deze tips!
Hoogsensitief en telepathisch – Hoe ga je ermee om?
Tips voor een optimaal tien minuten gesprek
De grens tussen plagen en pesten
Tips om met pestgedrag om te gaan
Last van pestgedrag? Zo reageer je op de juiste manier

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *