Mijn gigantische poppenhuis, voor urenlang speel & knutselplezier!

Het boek Mijn gigantische poppenhuis had ik al een paar weken in huis, maar het lag nog steeds te wachten op het juiste moment. Ik had mij voorgenomen er uitgebreid mee aan de slag te gaan, maar ik had wel gezien dat hier tijd in zou gaan zitten. Een echt vakantieklusje dus. Hoeveel tijd het daadwerkelijk zou gaan worden, had ik niet durven bedenken.

Mijn gigantische poppenhuis, voor urenlang speel & knutselplezier!

Geduldklusje

Gisterenavond was het dan zover. De klusjes waren gedaan, het was half negen in de avond, dus alle tijd om met ‘Mijn gigantische poppenhuis’ aan de slag te gaan. Samen met mijn partner, want dat is wel zo gezellig en vooral handig op de momenten dat ik er geen heil meer in zie. Geduld is niet mijn sterkste kant en dit is ab-so-luut een geduldklusje. Gelukkig heeft mijn lief, een klein beetje meer geduld als ik.

Prachtig

Het concept van ‘Mijn gigantische poppenhuis’ is geweldig. Het poppenhuis is gemaakt van stevig karton en de meubeltjes en poppetjes van iets dunner materiaal. Terwijl ik bezig ben met dit reusachtige knutselwerk, bedenk ik mij hoe kunstig het is, om zoiets te bedenken. Het blijkt echter nog niet zo eenvoudig om alles in elkaar te zetten. Soms ontbreekt een instructie of vind ik de instructie niet zo duidelijk. Daarbij vind ik het echt een behoorlijk gepriegel. Het in elkaar zetten van alle onderdelen vergt een goede verfijnde motoriek. Natuurlijk zijn mijn handen wat groter dan de gemiddelde kinderhand en zijn ook mijn ogen niet meer zo goed als de jonge, frisse blik van de doelgroep, maar toch. Ik kan mij voorstellen dat dit voor kinderen erg lastig gaat worden om het volledig alleen te doen, dus er zal ongetwijfeld hulp in moeten worden geroepen van ouders. En dan denk ik: “Ouders… weet waar je ‘ja’ op zegt”, want dit is géén klusje dat je even nonchalant na je drukke werkdag in elkaar flanst. No way. Ik was in ieder geval blij dat ik had gekozen voor een ‘blog’ in plaats van een ‘vlog’… ;-).

Uitgebreid

Met het in elkaar zetten van alleen het poppenhuis ben je er nog niet. Misschien is dat nog wel het meest eenvoudige onderdeel. Vooral omdat het goed stevig is en dus niet snel kapot gaat. De enorme collectie aan meubels is een ander verhaal. De meubels zijn gemaakt van dunner karton, waardoor je goed moet oppassen dat er niets scheurt, want als je er eenmaal iets afscheurt, dan is het nog lastig – of zelfs niet meer – in elkaar te zetten. Goed opletten dus en focus gericht op het knutselwerk.

Meer dan 70 meubels

De volledige inrichting bestaat uit meer dan 70 meubels en woonaccessoires. Wij, mijn lief en ik, zijn tot ’s nachts 1.00 uur doorgegaan, toen kon ik geen poppenhuis meer zien. Klaar was hij echter niet, vandaar dat de badkamer nog geen toilet heeft en de inrichting van de logeerkamer (kamer rechtsboven) volledig ontbreekt. Geduld kent zijn grenzen en na vier-en-halfuur had ik het écht helemaal gehad en vielen mijn ogen dicht. Het is dus een behoorlijke klus.

lijn groen oudersenzo
Mijn gigantische poppenhuis, voor urenlang speel & knutselplezier!

Waar ligt het plezier

Het is duidelijk dat de kracht van het plezier moet liggen op het knutselen, want doordat alles van papier is, is het enorm kwetsbaar. Ik vergelijk het maar met LEGO. LEGO is supergaaf om te bouwen, maar kwetsbaar om mee te spelen. Dit is eigenlijk hetzelfde, maar dan nóg kwetsbaarder.

Wat vind ik er nou eigenlijk van?

Voorop gesteld vind ik dit boek een stukje vakmanschap. Het zit kunstig in elkaar en laten we eerlijk zijn, waar heb je nou een volledig ingericht poppenhuis voor 15 euro? Het concept vind ik dus top! Het vergt echter wel heel veel tijd, geduld en doorzettingsvermogen om dit poppenhuis daadwerkelijk volledig in elkaar te zetten. Ik vraag mij af hoeveel kinderen dit geduld hebben (en niks per ongeluk kapot scheuren) en hoeveel ouders zoveel tijd willen investeren hun kroost hierbij te helpen…

Als het poppenhuis eenmaal staat, ziet het er echt heel schattig uit. Er zijn enorm veel details, misschien kwa smaak een tikkeltje over the top maar misschien daarom juist wel zo leuk. Het materiaal is echter kwetsbaar en de kans dat je meubeltjes weer uit elkaar vallen is behoorlijk groot. Dit kan behoorlijk frustrerend zijn. Ook zijn er zoveel details uitgewerkt dat er weinig ruimte is voor eigen creatieve inbreng. Het is wat het is en daar valt niet aan te ontkomen.

Het huis zelf is stevig en kan een goede basis vormen voor iedere soort inrichting. Mochten er kartonnen meubeltjes sneuvelen dan is het speelhuis stevig genoeg om andere meubeltjes te herbergen.

Veel plezier dus voor je geld, mits je van knutselen houdt, veel geduld hebt en over een perfecte motoriek beschikt.

lijn groen oudersenzo
Mijn gigantische poppenhuis, voor urenlang speel & knutselplezier!

Specificaties Mijn gigantische poppenhuis

TitelMijn gigantische poppenhuis
UitgeverijUitgeverij BBNC
Auteur
Aantal pagina’s
ISBN9789045321714
Bestel directBol.com
liefs Marion

Meer informatie

Bekijk onze andere productbesprekingen

Bronvermelding

Tekst & fotografie: Marion Middendorp

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *