Nijntje Pluis, sinds de jaren vijftig al een hit!

Nijntje Pluis, sinds de jaren vijftig al een hit!

In de jaren vijftig verscheen het eerste boek van nijntje pluis. Het boekje was geschreven naar het verhaal dat Dick Bruna destijds vertelde aan zijn één jaar oude zoontje. Samen hadden ze die dag een konijntje gezien in de duinen van Egmond aan Zee. En zo kwam nijntje tot leven.

Zwarte lijnen en primaire kleuren

Het meest opvallende aan de boekjes van nijntjes zijn de manier waarop de tekeningen worden vormgegeven. Met enkele dikke zwarte lijnen, grotendeels ingekleurd met primaire en secundaire kleuren. Een nijntje boekje bevatte vierentwintig pagina’s met op de ene pagina een tekening, op de andere pagina een vierregelig vers. Wie kent het niet.

De boeken werden in een klein formaat gedrukt, omdat Bruna het belangrijk vond dat bij zijn beoogde publiek het gevoel werd gewekt dat de werkjes voor hén gemaakt waren, en niet voor hun ouders. In het oeuvre van Bruna worden consequent geen hoofdletters gebruikt, ook waar dat volgens de gangbare spellingsregels wel zou moeten. Namen in de nijntje-verhalen, inclusief de naam “nijntje” zelf, worden dus ook standaard met kleine letter geschreven.

nijntje merchandise

Inmiddels is er aan het uiterlijk en de opzet niet zoveel veranderd, maar er is wel een behoorlijke hoeveelheid nijntje merchandise bijgekomen in de loop van de jaren. Denk aan (heel veel) boekjes, speelgoed, knuffels, er zijn zelfs hotelkamers in nijntje sferen te boeken én er is een heus nijntje museum dat je kunt bezichtigen!

lijn groen oudersenzo
Nijntje Pluis, sinds de jaren vijftig al een hit!

Stayokay opent tweede nijntje-kamer in Utrecht

Hostelketen Stayokay heeft onlangs haar tweede nijntje-kamer geopend. Van aapjes tot giraffen: de nieuwe themakamer staat volledig in het teken van nijntje en de dieren. Een overnachting in de vierpersoonskamer is in combinatie met een bezoek aan het nabijgelegen nijntje museum een onvergetelijk uitje voor het hele gezin.

De nieuwe nijntje-kamer in Utrecht is volledig in thema ingericht en voorzien van een eigen douche, wastafel en wc. Verder vind je in de kamer allerlei nijntje-accessoires, denk aan lampen, boekjes en dekbedden. Ook is de ruimte versierd met vrolijke muur- en vloerstickers van onder andere de onderwaterwereld. Overdag bezoek je het nijntje museum en ’s avonds droom je lekker weg in een knus tentje over het bed.

De nieuwste nijntje spullen

Hieronder laten we je kennis maken met het nieuwste speelplezier van nijntje. Natuurlijk is er nog veel meer leuks bijgekomen, maar we hebben hierin een selectie gemaakt van drie leuke nieuwe boekjes en drie creatief speelgoed.

lijn groen oudersenzo
Nijntje Pluis, sinds de jaren vijftig al een hit!

Nijntje dikke junior houten kleurpotloden

Kleuren met houten kleurpotloden van nijntje. Deze potloden zijn extra dik en speciaal gemaakt voor kleine handjes. De set bestaat uit 6 kleurrijke en heldere kleurpotloden en een puntenslijper zodat je kleine oneindig zijn kleurrijke fantasie los kan laten op papier. De potloden zijn versierd met kleine witte nijntjes, hoe leuk is dat! De set is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar (tot 6 jaar).

8714274170520 | Bambolino

Nijntje waskrijtjes

Zin om te kleuren? Gebruik dan deze nijntje waskrijtjes. Er hoeft niet hard te worden gedrukt om de mooiste kleuren op papier te krijgen. Elk krijtje heeft een uiteinde in de vorm van het hoofd van nijntje, de verpakking bevat 5 krijtjes. Tekenen en kleuren is perfect voor de ontwikkeling van de fijne motoriek en bevordering van de creativiteit!

8714274170513 | Bambolino

Nijntje raamstickers

Gebruik deze raamstickers van nijntje in de auto, in huis op de ramen, tegels of spiegels of maak je eigen avonturen door de stickers te gebruiken op de meegeleverde achtergrond. De raamstickers werken zonder gebruik van lijm en kunnen telkens weer opnieuw op een gladde ondergrond worden gebruikt. Deze set bestaat uit 4 velletjes raamstickers in verschillende thema’s zoals Nederland, dieren, eten & drinken en vakantie, en 1 voorbedrukte achtergrond om te beplakken. 

8714274170599 | Bambolino

lijn groen oudersenzo
Nijntje Pluis, sinds de jaren vijftig al een hit!

nijntje x vermeer

Kleine kinderen kennis laten maken met oude schilders, het kan! En ook nog eens op een heel leuke manier!

Bekijk het werk van Johannes Vermeer en van Dick Bruna eens goed. Wat valt je op? Het lijkt heel verschillend, maar er zijn ook overeenkomsten. Let maar op de kleuren, de houdingen en bewegingen. Wist je dat Dick Bruna en Johannes Vermeer allebei heel erg van de kleur blauw hielden?

9789056479268 | 3 – 6 jaar | Dick Bruna | Mercis Publishing

lijn groen oudersenzo
Nijntje Pluis, sinds de jaren vijftig al een hit!

nijntje doet boodschappen

In dit boek gaat nijntje boodschappen doen. Ze koopt brood bij de bakker en tomaten bij de groenteman. Wat staat er nog meer op haar lijstje? Een stevig kartonboek in de vorm van een boodschappentas. Het handvat geeft het boek een extra speels karakter.

9789056479282 | 1 – 3 jaar | Dick Bruna | Mercis Publishing

lijn groen oudersenzo
Nijntje Pluis, sinds de jaren vijftig al een hit!

welterusten,nijntje

Beleef samen met nijntje het bedtijdritueel in dit stevige kartonboek met lichtjes. Van kleertjes uit, pyjama aan, tot tandenpoetsen en een verhaaltje lezen. Op iedere pagina komt er steeds een ster bij, die echt licht geeft. Een ideaal boek om te lezen voor het slapengaan en superschattig met die “echte brandende sterren”.

9789056479176 | 1 – 3 jaar | Dick Bruna | Mercis Publishing

liefs Marion

Meer informatie

Drie keer nieuwe Nijntjes voor de kleintjes!
De bijzondere boeken van Mo’s Daughters

Bronvermelding

Tekst & fotografie: Marion Middendorp
Foto Stayokay: Taco van der Werf

Nijntje Pluis, sinds de jaren vijftig al een hit!

#spon: De producten die in deze blog zijn besproken, zijn op ons verzoek beschikbaar gesteld door Mercis Publishing.

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *