Logisch biologisch: Kweek je eigen groente!

De lente is in aantocht, de zon priemt weer vaker aan de hemel. En dat betekent dat de kas weer gevuld kan worden met biologische groenten. Nee ik ben geen t vergeten, want ik bedoel echt geen kast maar ik bedoel inderdaad de kas. Vandaag was het een mooie dag, ondanks dat het grauw en nat was, om wat plantjes te gaan halen in een tuincentrum. Want om groenten te kweken heb je of plantjes nodig of je moet gaan zaaien. Soms is het makkelijk om dan een tuincentrum te bezoeken dat scheelt tijd. En wat is er lekkerder dan groenten uit eigen kas, of tuin. Echt dat smaakt zoveel lekkerder. En zonder allerlei chemicaliën en pesticiden. Biologisch dus.

Logisch biologisch

Welke plantjes

Omdat ik dol ben op groenten, heb ik verschillende planten gekocht: mini tomaatjes, paarse tomaten, aardbeienplantjes en kruidenplantjes. Ook ben ik dol op courgettes maar die ga ik zelf zaaien, want die hadden ze niet. En als ik zin heb dan zaai ik ook nog even aubergines. Ik weet best heel veel van groenten maar de paarse tomaat ken ik nog niet zo goed. Dat maakt het extra leuk om mee aan de slag te gaan. Ik heb wel gelezen dat ze extra gezond zijn, vanwege het feit dat er anthocyanen inzitten. Dit zit ook in kersen en cranberries. Anthocyanen beschermen het lichaam ook tegen hart- en vaatziekten en er zijn aanwijzingen dat de stoffen ontstekingsremmend werken. En ik ga altijd maar uit van het gezegde “baat het niet dan schaadt het niet.

IJsheiligen

Toen ik naar het tuincentrum reed om plantjes te halen, kreeg ik een appje met de opmerking “Kun je die al wel poten. Moet je niet wachten tot IJsheiligen?”. Nee, want juist daarom heb ik een kas. Daar kun je al vroeg in het voorjaar beginnen met het kweken van groenten. De bakken staan van de grond af, dus kan ik heerlijk mijn gang gaan. Het voordeel van een kas is, dat ik ook als het regent lekker in mijn kas aan de slag gaan. Heerlijk ontspannend. Muziekje erbij. Kunnen de plantjes ook vast waarderen.

Gezonde maaltijd

Mijn gezin geniet altijd volop van alle groenten die ik in mijn kas kweek. De komende tijd komen er uiteraard meer plantjes in mijn kas. Sla is ook zoveel lekkerder als je het zelf kweekt. Veel meer smaak. Ook paksoi is een gewaardeerde groente in mijn gezin. En daar doe je het toch ook voor. Ik maak altijd verschillende recepten, al naar gelang de groente die klaar is. Een gezond soepje is sowieso snel gemaakt. Neem bijvoorbeeld broccoli. Daar kun je heel snel een lekker soepje van maken. Heel simpel. Water, broccoli koken. Zodra de broccoli wat zachter is, dan de staafmixer erbij, en pureren. Naar smaak kruiden, peper en zout bijvoegen. En eventueel een lepel kruidenkaas. En klaar is je soepje. Oftewel je biologische gezonde soepje.

Spaghetti sliertjes

Wat ook een gewaardeerd recept is binnen mijn gezin (en ook ver daar buiten) is spaghetti sliertjes van courgettes. Wat heb je nodig, voor vier personen:

350 gram kipfilet
Drie courgettes
Bakje groene pesto
Klein potje zontomaatjes
Peper, zout
Geraspte kaas

Snijdt de kipfilet in kleine stukjes. Bak deze met wat peper en zout in de pan. Maak ondertussen van de courgettes sliertjes in een keukenmachine. Of door een grove rasp. Snij de zontomaatjes in kleine stukjes.  Zodra de kip gaar is, gooi dan het bakje pesto erdoor, de zontomaatjes en courgette sliertjes er door. Schep het snel door, en laat het niet te lang opstaan anders worden de courgettes prut. Gooi daarna de geraspte kaas erdoor.

Eet smakelijk!

Liefs Suzan

Meer informatie

Maak kennis met de witte dovenetel
Pluk je eten bij elkaar! Wat is eetbaar in de natuur?
Maak kennis met de paardenbloem

Bronvermelding

Tekst: Suzan Weidgraaf
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *