Het lege nestsyndroom

Vanaf het moment van geboorte is het proces van loslaten begonnen, met het uiteindelijke doel onze kids te begeleiden naar volwassenheid en zelfstandigheid. Ooit komt het moment dat onze kids het huis hebben verlaten om zelfstandig te gaan wonen. Ineens is het stil in huis, misschien zelfs oorverdovend stil. Wat je voelt is pijn, verdriet, misschien zelfs het gevoel van eenzaamheid. Het lege nestsyndroom (Empty Nest Syndrome) heeft je overvallen en kan zelfs tot depressiviteit leiden. Geen wenselijk vooruitzicht. Je kunt je dus maar beter goed voorbereiden.

Het lege nestsyndroom

Emotionele gebeurtenis

Afscheid nemen van onze kids als ze het huis uitgaan wordt door veel ouders ervaren als een emotionele gebeurtenis. En dat is het natuurlijk ook. Waar het ooit luidruchtig, levendig en misschien zelfs chaotisch was, heerst nu een intense stilte. De koelkast wordt niet langer meer geplunderd, je struikelt niet meer over schoenen of tassen en het huis blijft ineens opgeruimd en netjes. Het klinkt op dit moment wellicht als muziek in je oren, maar als het zo ver is, kunnen melancholische gedachten je overvallen. Als het gevoel je overvalt is het hoog tijd om een andere invulling te zoeken in je leven. Een invulling waar je weer blij en gelukkig van kan worden.

Natuurlijk herkent niet iedereen zich in Het Lege Nest Syndroom maar in veel huishoudens kan een gevoel van verdriet en leegte ontstaan, zodra de kinderen het ouderlijk huis hebben verlaten.

Waar komt het gevoel vandaan?

Jarenlang is de grootste tijdsbesteding naar de verzorging van de kinderen gegaan. Denk aan de verzorging, het meeleven, de gesprekken, maar ook praktische zaken als kruimels opzuigen, kleding wassen, tassen opruimen, boodschappen, eten koken, vrienden over de vloer, ga zo maar door. Sommige vrouwen ervaren het alsof ze “uitgerangeerd” zijn en vallen terug in de vraag of ze nog nuttig zijn. Je kunt het gevoel vergelijken met een rouwproces. Naast het fysieke gemis, is er ook het gemis van de zorg en de gezelligheid.

De Fransen hebben er zo’n mooi gezegde voor: “Afscheid nemen is een stukje sterven.” En dat gaat hier ook op. Een hoofdstuk is afgerond, maar het boek is nog lang niet uit. Er ligt een nieuw blanco blad voor je open. Jij bepaalt hoe dit blad beschreven gaat worden. Nutteloos ben je zeker niet. Er is echter nu wel tijd om aan jezelf te besteden en jezelf verder te ontplooien. Je zal immers minder tijd kwijt zijn aan het huishouden en de verzorging van de kids. Die tijd kun je nu volop aan jezelf besteden en eventueel aan je partner.

Veranderingen kosten tijd

Na zoveel jaar op de eerste plaats “vader en moeder” te zijn, is het een behoorlijke verandering. Je kunt het vergelijken met een boom, waar allerlei vogels op de takken zitten. Er wordt stevig aan die boom geschud en alle vogels vliegen in paniek op. Uiteindelijk landen ze weer op een van de takken. Misschien dat sommige vogels op hetzelfde plekje zijn gaan zitten en andere vogels hebben een nieuwe plek gezocht. En ook dat is goed. Het is voor jullie belangrijk een nieuwe regelmaat en invulling van de dag te vinden. En het is niet zo gek dat daar even tijd overheen gaat. Gun jezelf die tijd, de wereld ligt voor je open.

Leren omgaan met deze grote verandering gaat met vallen en opstaan. Het ene moment zal je het als prettig ervaren en volop mogelijkheden zien, het volgende moment kan de stilte en het verdriet je overvallen. Het is belangrijk dat je op zoek gaat naar een nieuwe invulling. Een hobby, vrijwilligerswerk, sporten, afspreken met vriendinnen, leuke dingen doen met je partner of een studie. De wereld ligt voor je open. En als je het zorgen echt heel erg mist, dan zou een huisdier een optie kunnen zijn.

Wat zijn de symptomen van het lege nestsyndroom?

Natuurlijk zal iedereen het op een andere manier ervaren, je hoeft dus niet van alle symptomen evenveel last te hebben.

  • Gevoel van leegte
  • Depressief
  • Verdrietig
  • Het gevoel van nutteloosheid
  • Eenzaamheid
  • Onzekerheid
  • Spanningen met partner
  • Onzekerheid over tijdsbesteding

Komen deze symptomen je bekend voor? Door een huisarts en/of psycholoog kan eventueel een diagnose worden gesteld.

liefs Marion

Meer informatie

Je kind emotioneel loslaten als hij gaat studeren
Mommy burn-out, herkennen en erkennen
Me-time voor moeders: Begin je ochtend met rust en energie

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *