Kosten baby in het eerste jaar. Wat kun je verwachten?

Kosten baby in het eerste jaar

Een baby krijgen is een bijzonder moment en uiteraard wil je dat je kleine uk aan niets tekortkomt. Je gaat op zoek naar leuke babyspulletjes en natuurlijk maak je een mooi babykamertje. Je moet eens goed gaan zitten hoe het nu met alle verzekeringen zit: moet daar nog iets bij aangepast worden? En eh… ook de uitgaven aan luiers en kleertjes kan best een leuk kostenpostje worden.

Kosten in het eerste jaar

Oké, eerlijk is eerlijk: de grote uitgaven vallen misschien niet in het eerste levensjaar, maar tijdens de zwangerschap. Dan ga je immers op jacht naar een mooie inrichting van het babykamertje. Je moet op zoek naar een manier om je baby mee te kunnen nemen, dus dit zal al snel uitkomen op een autostoeltje en een kinderwagen of buggy. Een box voor in de kamer. En niet te vergeten al de benodigde kleding. Maar ook in het eerste jaar zijn er nog uitgaven waar je rekening mee moet houden. Zo zal je kindje regelmatig nieuwe kleertjes moeten hebben, kosten wegwerpluiers bij elkaar genomen behoorlijk veel, zal je af en toe bezwijken aan de drang om nieuwe speeltjes te kopen en ga zo nog maar even door. En vergeet de kinderstoel niet! Maar er zijn ook nog uitgaven waar je van tevoren misschien helemaal nog niet aan had gedacht!

Kinderopvang en minder werken

Wat dacht je bijvoorbeeld van de kinderopvang? Wel noodzakelijk, maar kost zeker geld. Daarnaast ga jij of jullie misschien wel minder werken, wat uiteraard terug te zien is in jullie inkomen. En of je nu wilt of niet: je hebt simpelweg ook meer nodig bij de supermarkt. Je gebruikt meer energie. Dit kan te maken hebben met de verwarming (die nu op plekken brandt waar het eerst niet brandde, of vaker in de badkamer), maar bijvoorbeeld ook omdat je steeds flesjes moet opwarmen. Natuurlijk zal het bij laatstgenoemde niet om gigantische bedragen gaan, maar het komt wel bovenop de andere extra kosten.

lijn groen oudersenzo
Kosten baby in het eerste jaar
Kosten baby in het eerste jaar

Hoe bekostig je deze uitgaven?

Nu kan het natuurlijk zomaar zo zijn dat er iets gebeurt waardoor het financieel even niet helemaal gemakkelijk is. Of je bent nog zo jong dat je nog helemaal geen buffer hebt voor deze uitgaven. Maar je baby is maar 1x zo klein en je wilt zo graag toch iets moois voor hem of haar regelen. Een lening aanvragen kan dan een optie zijn om deze kosten te betalen. Natuurlijk doe je dit op een verstandige manier…want geld lenen kost geld. Maar het geeft je wel de kans om je kindje toch te kunnen geven wat je het geven wilt. De kosten van een baby in het eerste jaar kunnen behoorlijk oplopen en op deze manier kan je wel even meer ruimte hebben in je budget.

Het eerste kindje versus de tweede

Het mag duidelijk zijn dat deze kosten hoger liggen bij een eerstgeboren kindje. Hij of zij heeft immers alles nodig. Misschien is er een familiewieg in de omloop, maar verder zal je waarschijnlijk op alle spulletjes zelf uit moeten. Bij een tweede zijn er veel artikelen al. Toch moet je ook wel weer oppassen om hier dan te simpel over te denken. Want weet je: jouw oudste wordt hiermee uit zijn domeintje verstoten en zal toch ook weer nieuwe spulletjes moeten hebben. Is je oudste nog heel jong, dan zal er misschien wel een tweede kinderstoel of ledikantje aangeschaft moeten worden. Bij iets oudere kinderen schakel je dan waarschijnlijk over naar een (peuter)bed en een meegroeistoel. Ook voor je tweede kindje moet er betaald worden aan de kinderopvang en misschien heb je wel besloten om nog meer thuis te blijven om organisatorische redenen of omdat je erachter bent gekomen dat je gewoon zelf thuis wilt zijn voor de kinderen.

De kosten drukken

Kinderen kosten nu eenmaal geld, hoe flauw dat ook klinken mag. Natuurlijk heb je daar wel zelf ook de hand in, want jij bepaalt zelf voor hoeveel luxe je gaat en hoeveel speelgoed het krijgt, enzovoort. Tegenwoordig is het heel normaal dat je bij de kringloop gaat snuffelen, is nog goed voor het milieu ook! En je kindje hoeft echt niet twintig verschillende pakjes in de kast te hebben liggen en al zeker niet van een duur merk. Door bewust met deze dingen om te gaan, kan je ook al veel geld besparen zonder dat het je kindje tekortdoet!

liefs Wil

Meer informatie

Wat kosten kinderen nou eigenlijk echt?
Voorbereiding op de komst van een baby
Zwanger en een laag inkomen. Tips & trucs!
Low budget baby – Veel babyuitzet voor weinig

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *