Hoe richt ik een kleine tuin efficiënt in?

Hoe richt ik een kleine tuin efficiënt in?

Een kleine tuin inrichten: het lijkt een onmogelijke opgave. Een kleine tuin oogt al snel rommelig als je overal zomaar wat neerzet. Toch is het zeker mogelijk om weinig buitenruimte optimaal te benutten. We geven je dan ook graag enkele tips waarmee jij je kleine erf zo efficiënt mogelijk inricht!

De juiste loungeset

Erg veel ruimte om te zitten is er in een kleine tuin niet. Een loungeset kopen is dan ook vrij lastig. Gelukkig zijn er tegenwoordig best veel loungesets verkrijgbaar die niet al teveel ruimte in beslag nemen. Denk aan een kleine loungebank, een hoek loungeset of losse, comfortabele stoelen met een klein tafeltje. Houd ook niet vast aan het idee dat het terras zich moet bevinden in de buurt van de achterdeur naar buiten. Een terras achterin je tuin is soms net even efficiënter en laat je tuin bovendien groter lijken.

Leuk je loungeset op met sfeervolle kussentjes of bijvoorbeeld een fraai tafelkleedje. Houd het echter wel rustig. Een hele berg kussentjes in verschillende kleuren kan al snel een rommelig effect geven. Kies liever voor 2 of 3 kussens in rustgevende kleuren.

Een smalle haag

Veel mensen hebben de neiging om een kleine tuin met een schutting te omheinen. Jammer, want dan lijkt het toch al kleine erf gelijk stukken kleiner. Beter is het om te kiezen voor een smalle haag die niet te hoog wordt. De tuin lijkt dan niet alleen optisch groter, maar is ook gelijk een stuk groener. De ruimte krijgt meer diepte en een natuurlijke uitstraling. Je zou bijvoorbeeld kunnen kiezen voor een haag van klimop die langs een metalen tuinscherm omhoog klimt. Deze haag blijft zeer smal. Snoei je de klimop regelmatig? Dan blijft hij daarnaast een jonge, frisse uitstraling houden.

Andere haagplanten die geschikt zijn voor kleine tuinen zijn de taxus, de laurierkers ‘Genolia’ en de Ilex crenata (Japanse hulst).

lijn groen oudersenzo
Hoe richt ik een kleine tuin efficiënt in?

Heesters en bloemen in plantenbakken

Heb je echt weinig plek, of heb je bijvoorbeeld alleen een balkon? Dan zijn heesters en bloemen in plantenbakken een slimme oplossing. Plant bijvoorbeeld coniferen in langwerpige plantenbakken om privacy op je terras te creëren. Coniferen kun je middels snoei op de door jou gewenste hoogte houden. Pas wel op dat je deze boompjes niet terugsnoeit tot op het kale hout, want dan vormen ze geen nieuwe scheuten meer. Een uitzondering hierop is de taxus: deze conifeer kun je aan rigoureuze snoei onderwerpen zonder gevolgen.

Ook de Japanse hulst is geschikt om in plantenbakken te houden. Deze struikjes lenen zich ook uitstekend voor vormsnoei. Tegenwoordig wordt de buxus hiervoor veel minder gebruikt omdat deze veel te kampen heeft met buxusziekten en plagen. Denk aan buxusschimmel en de buxusrups die de struiken op grote schaal kaalvreet.

Combineer wintergroene en bloeiende beplanting

Wil je je tuintje meer diepte geven? Plant dan niet alleen wintergroene of bladverliezende planten aan. Door wintergroene en bloeiende beplanting met elkaar te combineren creëer je een speels effect en lijkt je erf groter. Bloeiende planten die geschikt zijn voor kleine tuinen zijn bijvoorbeeld de vlinderstruik, de bruidsbloem en de heesterganzerik. Plant altijd struiken aan die niet al te snel groeien. Dat gaat al snel storen in een tuin waar al weinig ruimte is.

Snoei struiken op tijd

Staat er een haag in je tuin, of heb je andere struiken aangeplant? Snoei deze dan op tijd om ze netjes in vorm te houden. Je tuin behoudt dan zijn nette uitstraling. Heesters die je boven het hoofd groeien doen je tuin al snel rommelig lijken. Bovendien oogt je tuin dan nóg kleiner.

Maak een tuinontwerp

Op internet zijn diverse programma’s te vinden waarmee je gratis een 3D-tuinontwerp maakt. Door eerst goed te bedenken hoe je je kleine tuin gaat inrichten kom je niet voor verrassingen te staan. Zo kun je bepalen waar je terras met loungeset komt te liggen, waar je een looppad aanlegt, waar je struiken plant en of je nog een kleine ruimte over hebt om gras te planten. Kijk goed wat werkt en vraag zo nodig advies aan iemand die een goed ruimtelijk inzicht heeft.

Met deze tips is het niet lastig om jouw kleine erf binnen no-time om te toveren in de buitenruimte waarvan je altijd gedroomd hebt. Heb jij een kleine tuin? En hoe heb je deze ingericht? Voor welke loungeset heb je gekozen? Laat het ons weten in de comments!

Liefs Amber

Meer informatie

Waarom heb je een tuintafel nodig?
Met elkaar genieten in de tuin!
Tuinset kopen? Let dan op deze tips!
Dit heb je nodig voor het ultieme buitenleven
Je tuin zomerklaar in zes stappen? Zo doe je dat!

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
Stockfoto: 123rf.com

#spon: Deze blog wordt je aangeboden door Tuinmeubelen.nl.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.