Leren van onze kinderen. Sta jij er voor open?

Leren van onze kinderen. Sta jij er voor open?

Het is inmiddels alweer jaren geleden, maar het moment staat me nog goed bij. Met nog een lange to-do-list ben ik met mijn zoon onderweg naar de supermarkt. In mijn hoofd bedenk ik wat me nog allemaal te doen staat vandaag. Mijn zoon staat opeens stil: ‘Mama, heb je al die bloemetjes gezien?’ Hij wijst naar de krokussen in het gras. Ik ben zo druk in mijn hoofd dat ik helemaal geen oog heb voor de omgeving. We staan even stil en lopen daarna rustiger verder. Ondertussen wijzen we elkaar op de verschillende kleuren van alle bloemen die we zien. Een wijze les van mijn zoon.

De alwetende ouder, of toch niet?

Het ouderschap brengt flink wat uitdagingen met zich mee. Elke fase in de opvoeding is een nieuwe ervaring en gaat met vallen en opstaan. Dit maakt je onzeker en kwetsbaar. Tegenwoordig is er veel informatie op internet te vinden. Onze moeders bespraken onzekerheden met familie of vriendinnen. Wij zoeken onze toevlucht tot het internet. Dit is anoniem en laagdrempelig. Het staat altijd tot je beschikking, maar kan je ook nog onzekerder maken. De invloed van social media maakt het daarnaast lastiger om controle uit te oefenen op je kind.

Je kind wordt aan veel meer invloeden van buitenaf blootgesteld. Je voelt je niet alleen verantwoordelijk voor de gezondheid van je kind, maar ook voor zijn geluk. De onzekerheid van jou heeft ook gevolgen voor je kind. Je stuurt te weinig of juist teveel waardoor je kind beperkt worden in zijn zelfstandigheid. Moeten wij als ouders alles weten of mogen wij soms ook onwetend zijn? Kunnen wij van onze zonen en dochters leren? Dat kunnen we zeker. Met onze tips lees je hoe je nog meer van je kind kan leren en welke lessen zij voor ons in pacht hebben.

lijn groen oudersenzo
Leren van onze kinderen. Sta jij er voor open?
Leren van onze kinderen. Sta jij er voor open?

Belangrijke lessen van onze kinderen

Zoals mijn zoon mij leert om stil te staan en te genieten, zijn er nog veel meer wijze lessen die ons nageslacht ons kan leren.

Omarm de liefde

Als je thuiskomt word je overladen met knuffels. Je kind heeft er geen moeite mee om zijn affectie te tonen. Als we ouder worden doen we dat een stuk minder. Liefde voor de mensen om je heen maakt het leven zoveel leuker.

Zet je creatieve brein aan het werk

Een kind denkt buiten de gebruikelijke paden en komt daarbij op originele ideeën. Ook de geijkte ‘waarom’ vraag stimuleert je om zaken eens op een andere manier aan te pakken. Ook zijn kleuters niet kritisch op hun creatieve uitspattingen. Ze vinden het leuk om te tekenen en staan er niet bij stil of hun tekening mooi is. Stap af van de gebaande wegen en zet die creatieve hersencellen aan het werk.

Durf risico’s te nemen

Leren gaat niet zonder vallen of opstaan. Als peuter doet je kind dit letterlijk. Van deze avontuurlijke houding kunnen wij zeker leren.

Wees eerlijk

Kinderen zeggen de waarheid. Als volwassene doen we dit niet altijd om de ander niet te kwetsen, maar zo weten we ook niet wat we aan de ander hebben. Wees eerlijk, dat voorkomt een hoop misverstanden.

Luisteren naar je kind

Een heel belangrijk onderdeel van de opvoeding is luisteren naar je kind. Door te luisteren leer je van je kind. Je bent vaak geneigd om je kind dingen te willen leren, uitleggen en vertellen in plaats van te luisteren. Zo hoor je waar je kind mee zit en kan je ook de vraag stellen hoe je je kind het beste kan helpen. Dan zal je merken dat jouw oplossing een hele andere is dan waar je kind behoefte aan heeft. Bij je kind is het niet alleen belangrijk om te luisteren, maar ook om te kijken. Een kind kan niet altijd met taal duidelijk maken wat er aan de hand is, maar doet dit door teruggetrokken gedrag of in spelvorm. Luisteren zonder oordeel, nog een belangrijke les.

Het ouderschap is een ontdekkingsreis die je samen met je partner en jullie zonen of dochters maakt. Onderweg leren jullie van elkaar. Samen gaan jullie het avontuur aan.

liefs Marion

Meer informatie

Ontdek nu opvoedmethodes waar je nog nooit van hebt gehoord
Hoe kinderen leren liegen? Door ons!
Ik hou van jou, veel meer dan alleen een handvol woorden
Perfect moederschap. Ligt jouw lat ook zo hoog?
Opvoeden: een mooie maar soms stressvolle taak

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *