Kattenkrabziekte. Hoe voorkom je een besmetting?

Kattenkrabziekte. Hoe voorkom je een besmetting?

Gezellig, een poesje of kater als nieuwste lid van het gezin! Wat zijn de kinderen blij, en wat genieten jullie allemaal van het spelen en knuffelen met dat leuke beestje. Maar let wel op: de kattenkrabziekte ligt op de loer. Hoe voorkom je dat jij of je kind met de kattenkrabziekte besmet raakt, en hoe kan deze worden genezen?

Wat is de kattenkrabziekte?

De kattenkrabziekte is een infectie die veroorzaakt wordt door de bacterie Bartonella henselea. Veel katten zijn drager van deze bacterie, zonder er zelf ziek van te worden. Katten met een verminderde weerstand kunnen wel klachten krijgen, zoals koorts, ontstekingen en vergrootte lymfeknopen.

Zoals de naam al zegt kan de kattenkrabziekte worden overgedragen door de krab van een kat. Maar ook een beet of contact met het speeksel van een jonge kat kan voor de overdracht van de bacterie zorgen. Het is nog niet duidelijk of vlooienbeten de mens kunnen besmetten; wel is dat de manier waarop katten onderling de bacterie van elkaar overnemen. Als je de kattenkrabziekte hebt, kun je daar geen andere mensen mee besmetten. Naar schatting krijgen per jaar 300-1000 mensen de ziekte.

Symptomen

Mensen met een goede weerstand hoeven zich weinig zorgen te maken over een infectie met de kattenkrabziekte: het verloop is dan onschuldig en gaat vanzelf voorbij. Toch kunnen de symptomen wel degelijk onaangenaam zijn:

In de buurt van de krab of beet ontstaan knobbeltjes, die overgaan in blaasjes. Hierop komt na een paar dagen een korstje, waarna ze verdwijnen.
Na een week of twee voel je meestal dat de lymfeklieren groot en pijnlijk worden. Een lymfeklierontsteking kan weken tot maanden aanhouden, maar verdwijnt uiteindelijk vanzelf.
In de lymfeklier kan zich een abces vormen
Een ontsteking van de slijmvliezen rond het oog kan optreden wanneer speeksel in het oog is gekomen. Ook een ontsteking van de lymfeklier bij het oog kan dan voorkomen, met mogelijk een abces.
Een deel van de geïnfecteerde mensen krijgt in de eerste dagen tot weken koorts, hoofdpijn en algemene ziekteverschijnselen.

Bij volwassenen met een lage weerstand, zoals na chemotherapie of prednison behandeling, en ook bij kinderen met een lage weerstand bestaat de kans op een ernstiger ziekteverloop.

In een heel klein deel van de gevallen (slechts 2 procent) kan de kattenkrabziekte resulteren in een hersenvliesontsteking. Dit is een zeer gevaarlijke ontwikkeling met het risico op epilepsie en coma.
Er kunnen zich knobbeltjes en bloedingen ontwikkelen in de huid, maar ook in de lever en milt. Dit kan met koorts en algemene ziekteverschijnselen gepaard gaan en kan zelfs resulteren in overlijden.

lijn groen oudersenzo
Kattenkrabziekte. Hoe voorkom je een besmetting?

Preventie van kattenkrabziekte

Het is dus belangrijk zoveel mogelijk te proberen infectie met de kattenkrabziekte te voorkomen; zeker bij kinderen of volwassenen met een lage weerstand. Maar hoe doe je dit?

Heb je zelf, of heeft je kind een verminderde weerstand? Vermijd dan omgang met speelse katten. Jonge katten zijn eigenlijk altijd speels, maar kunnen ook om een andere reden beter vermeden worden: vooral jonge vrouwtjes tot 2 jaar blijken de ziekte bij zich te dragen.
Ben je gebeten of gekrabd door een kat? Was de huid zorgvuldig, desinfecteer de wond en vraag desnoods hulp aan de huisarts voor een goede wondverzorging de komende dagen.
Omdat vlooien de bacterie van de ene op de andere kat overdragen, is het belangrijk om bij je eigen kat voor een goede vlooienbehandeling te zorgen.

Behandeling van de kattenkrabziekte

Ben je toch besmet met de kattenkrabziekte? Bijna alle patiënten herstellen vanzelf binnen 2 tot 5 maanden. In de tussentijd kunnen de symptomen op een aantal manieren worden behandeld. Zo kun je pijnstillers nemen tegen de koorts en pijn. Indien de lymfeontsteking langere tijd aanhoudt (2-3 maanden) kan de huisarts een antibioticakuur voorschrijven. Dit kan de huisarts ook doen bij heftige, aanhoudende koorts of indien er andere complicaties optreden. Heeft er zich een abces ontwikkeld in je lymfeklier? Dan zal de huisarts deze doorprikken en draineren om de pijn minder te maken.

Mensen met een lage weerstand die de kattenkrabziekte oplopen dienen zo spoedig mogelijk naar de huisarts te gaan. Zij zullen nauwlettend in de gaten worden gehouden en indien nodig behandelingen ondergaan om hersenvliesontsteking te voorkomen/verhelpen en schade aan de organen te beperken.
Dus wees voorzichtig met speelse, jonge katten indien je een lage weerstand hebt en doe altijd aan preventie om kattenkrabziekte te voorkomen. Met deze factoren rekening houdend, kun je verder gewoon heerlijk genieten van je lieve huisdier!

Liefs Irene

Meer informatie

De leukste kattenspeeltjes, voor een tevreden kat
Huisdierenverzekering: Alles wat je moet weten
Katten benodigdheden: 3 must have accessoires die stijlvol en praktisch zijn
Een speelse kat is een gelukkige kat!
Kat en kind – Houd ze beiden happy!
De invloed van huisdieren
Katten en kinderen
Onze Griekse huisdieren (persoonlijk blog)

Bronvermelding

Tekst: Irène Storm
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *