Urnen en urnsieraden

Urnen en urnsieraden

Je kindje is gecremeerd. Het is wettelijk verplicht dat de as van je kindje nog een maand in het crematorium blijft. Dit is een bezinningsperiode voor de nabestaanden. In die tijd kunnen jullie nadenken wat je met het as zou willen doen. Wellicht kunnen jullie alvast op zoek naar een passende urn voor de as van jullie engeltje. Er zijn allerlei mogelijkheden op gebied van urnen en urnsieraden. Ook speciaal voor kleine kinderen.

Het as van je engeltje wordt tot het moment dat jullie het afhalen, zorgvuldig in de algemene nis bewaard in het crematorium. Deze ruimte kun je niet bezoeken.

Diverse materialen

Er zijn heel mooie urnen te koop, gemaakt van diverse materialen. Denk bijvoorbeeld aan keramiek, glas, RVS, kristal en brons, maar er zijn ook urnen van biologisch afbreekbare materialen waardoor de urn perfect geschikt is om te begraven in de natuur of in de zee.

Wat kun je met de as?

Voor de bestemming van de as, kun je kiezen uit verschillende mogelijkheden. De meest voor de hand liggende is de as te bewaren in een urn, maar je kunt er ook voor kiezen om een klein beetje as te bewaren in een urnsieraad die je bij je kunt dragen. De as kan worden verstrooid, of de as kan worden bewaard in een columbarium. Belangrijk om voor een bestemming te kiezen die bij jullie past en waar je op een later moment geen spijt van krijgt.

Urnen

Een urn is vaak niet eens herkenbaar meer als zodanig. Er zijn prachtige kunstwerken te koop waar de as van je kindje in bewaard kan worden. Je kunt kiezen uit speciale kindercollecties, maar je kunt natuurlijk ook een volwassen urn voor je kindje kopen.
De urnen kunnen worden bewaard in een columbarium, urnenmuur, urnengraf of thuis.
Je kunt ook voor een combinatie kiezen. Een beetje as in een mooi gedenksieraad (dat je altijd bij je kunt dragen) en het restant in een urn of verstrooien.

Er bestaan zelfs speciale mini urnen? Zo kun je een klein beetje as bewaren en de rest verstrooien. Voor het verstrooien zijn er ook speciale urnen te koop. Deze ecologische urnen zijn biologisch afbreekbaar en zorgen voor een tijdvertraagd proces.

lijn groen oudersenzo
Urnen en urnsieraden

Columbarium

Een columbarium bevat grafnissen of urnennissen. Columbarium betekent in het Latijns duiventil en wordt ook wel urnenmuur genoemd. De meeste crematoria hebben een eigen columbarium. Je kunt dit informeren bij je uitvaartverzorger of dit ook geldt voor het crematorium die jullie op het oog hebben. Vaak kun je zelf een nis uitzoeken en is het mogelijk wat persoonlijke dingen bij de urn te leggen. Denk bijvoorbeeld aan een foto van jullie engeltje.

As vertrooien

Jullie kunnen er ook voor kiezen om de as van jullie engeltje uit te strooien, bijvoorbeeld op het strooiveld van een crematorium of begraafplaats. In sommige gevallen is het zelfs mogelijk te kiezen voor een persoonlijk strooiveld. Bij een persoonlijk strooiveld is in de meeste gevallen het mogelijk een gedenkteken te plaatsen.

Vind je dit te onpersoonlijk of niet passen bij jullie beleving? Dan is het ook mogelijk de as te verstrooien op een voor jullie bijzondere plek.

Bio envelop

Bij verstrooiing op (bijvoorbeeld) zee, zou je voor een bio envelop kunnen kiezen. Deze urn is opgebouwd uit organische materialen en daarom 100% biologisch afbreekbaar. Deze urn is daarom perfect geschikt om te begraven in de natuur of voor een uitvaart op zee. Je geeft je engeltje dan letterlijk terug aan de natuur.

Ballonverstrooiing

Bij een ballonverstrooiing wordt de as van de overledene (een volwassene of een kind) in een grote (bijna 2m doorsnee) speciale heliumballon gedaan. Dit gebeurt uit het zicht en met een aantal veiligheidsmaatregelen, waardoor de as ook niet vrijkomt als de ballon zou knappen. Als dit klaar is wordt de ballon aan de nabestaanden gegeven. Deze kunnen op hun eigen manier afscheid nemen. Zo kunnen kinderen bijvoorbeeld een tekening aan de ballon vastmaken of kan er door één van de nabestaanden iets gezegd worden. Als zij zover zijn laten zij de ballon vrij.

Hoog over het land zweeft de as van de dierbare in de heliumballon naar de wolken. Bij goed weer is de ballon nog zo’n 20 minuten te volgen Als de ballon een hoogte van circa twintig kilometer heeft bereikt zal deze uit elkaar springen, waardoor de as de vrijheid tegemoet gaat en met de wind wordt meegedragen. Van de as zul je niets meer terugvinden. Deze komt in de zogenaamde straalstromen terecht en wordt over de hele wereld verspreid.

Meehelpen aan het rouwproces

Voor broertjes en zusjes, neefjes, nichtjes, vriendjes en vriendinnetjes kan een ballonverstrooiing ook goed meehelpen bij het rouwproces. Het naar de hemel gaan is voor hen vaak heel symbolisch. Er zijn ten slotte veel ouders die hun kinderen vertellen dat een overledene naar de hemel gaat of een ster wordt. Een asverstrooiing per ballon sluit hier goed bij aan. Hierdoor kunnen ze de dood van de dierbare op een goede manier een plekje geven. Daarnaast is het voor kinderen fijn om een actieve rol te spelen bij het afscheid. Dit helpt ook bij de verwerking van het verlies. Bij de meeste vormen van verstrooiing is hier niet of nauwelijks ruimte voor. Bij een ballonverstrooiing kunnen zij heel goed meehelpen met het vasthouden van de grote ballon of bijvoorbeeld zelf kleine begeleidingsballonnen oplaten en hier een tekening of boodschap aan hangen. Het loslaten van meerdere ballonnen is sowieso een prachtig gezicht!

Urnsieraden

Wil je graag wat as altijd bij je dragen? Dan zijn daar prachtige urnsieraden voor. Urnsieraden zijn ook bekend onder de namen: gedenksieraden, ashanger, assieraden, herinneringssieraden, asjuwelen, asbedels en rouwsieraden. Deze sieraden hebben de mogelijkheid om een klein beetje van de as te herbergen. Dit zijn niet alleen hangers, maar er bestaan zelfs prachtige gladde ringen die speciaal hiervoor zijn ontworpen.

De sieraden zijn maar klein, dus je kunt je voorstellen dat er ook maar een klein beetje as in kan worden gestopt. De exacte hoeveelheid verschilt per sieraad. Wanneer de as door een goede goudsmid wordt verwerkt, kun je er vanuit gaan dat het sieraad waterdicht is en het as dus veilig zit opgeborgen. Ook bestaan er assieraden met een schroefdopje, en ook deze zijn meestal 100% waterdicht. Mocht je toch twijfelen, doe dan een drupje secondelijm op de schroefdraad voor je hem dichtdraait.

Vind je het geen fijn idee om het as bij je te dragen? Dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen om deze sieraden te gebruiken voor een klein beetje haar, of een stukje stof van het rompertje dat hij heeft gedragen.

Urnsieraden zijn er niet alleen voor vrouwen. Er zijn ook assieraden die prima geschikt zijn voor mannen of zelfs voor beiden.

Wat kun je allemaal met de as?

 • De as kan worden bewaard in de algemene nis van crematorium.
 • De urn kan worden bijgezet in de urnenmuur of urnentuin van crematorium of begraafplaats.
 • De as kan worden verstrooid in je eigen tuin.
 • De urn kan worden bijgezet in een bestaand familiegraf.
 • Je kunt de urn thuis bewaren (binnen of buiten).
 • De urn kan worden bijgezet in het buitenland.
 • Je kunt de as laten verwerken in de aarde voor een plant of boom.
 • Je kunt een beetje as verwerken in een tatoeage.
 • Een beetje as kan bewaard worden in een medaillon.
 • As kan worden verwerkt in een glasreliek.
 • Van as kan een (as)diamant worden gemaakt.
 • De as kan worden verwerkt in een schilderij.
 • De as kan worden verstrooid op terrein van het crematorium (met of zonder familie).
 • As kan worden verstrooid op zee, of ander water, (met of zonder familie). Dit kan per boot of per vliegtuig.
 • De as kan worden verstrooid op het Nationaal Verstrooiterrein Delhuyzen met of zonder familie.
 • As kan worden verstrooid op een eigen dierbaar plekje ergens in Nederland (let op de regelgeving).
 • De as kan worden verstrooid in het buitenland.
 • De as kan worden verstrooid in je eigen thuis.
 • As kan met een vuurpijl de lucht in worden geschoten.
 • De as kan worden verstrooid in de ruimte.
 • Meerdere van deze mogelijkheden door een beetje as af te splitsen.

Neem de tijd

Er zijn zoveel mogelijkheden waar je uit kunt kiezen dat het belangrijk is om er samen goed de tijd voor te nemen om die mogelijkheid te kiezen die bij jullie past.

liefs Marion

Meer informatie

Gedenkmonumenten voor baby’s en peuters
Afscheidsmuziek & Kinderuitvaart muzieklijst

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *