Fat shaming moeten we nooit accepteren

Fat shaming moeten we nooit accepteren

Woooooh! Er kwam net een sollicitant en die was wel vijf meter groot en drie meter breed!” Het waren de woorden van de receptionist tijdens de koffiebreak in de lerarenkamer van een middelbare school. Ik was “die sollicitant” en hij wist niet dat mijn partner, zijn collega was. Dat was niet zo handig. Mijn partner ziet mij niet als “dik” en reageerde nogal droog met “Ik zal het aan haar doorgeven”, wat hij ook inderdaad bij thuiskomst deed. Bij de receptionist vielen de kwartjes nog niet direct, die kwam er pas later achter en kwam stamelend zijn excuses brengen bij mijn partner. Die reageerde op zijn beurt met: “Dat kun je beter tegen haarzelf zeggen”.

Mikpunt tot spot

Wat is dat toch met al die misplaatste grappen over “dikke mensen”? Aan alle kanten ervaren we een maatschappelijke druk dat we (terecht!) respect moeten hebben voor “alle kleuren van de regenboog” in huidskleur en seksuele voorkeur, maar dikke mensen mogen – vooralsnog vaak ongestraft – nog steeds het mikpunt zijn van spot of zelfs op basis van uiterlijk worden buitengesloten. In 2019 mocht de Rijswijker Bas J. niet vooraan staan tijdens dodenherdenking op de Waalsdorpervlakte. Hij zou te dik zijn om in beeld te komen bij de erewacht. En Bas is helaas geen uitzondering…

lijn groen oudersenzo
Fat shaming moeten we nooit accepteren

Centrum voor discriminatie

Jaren geleden, ik was halverwege de twintig, had ik een sollicitatie bij een bedrijf. Op alle fronten was ik geschikt voor de functie, maar ze namen mij niet aan vanwege mijn overgewicht. Ik ben met deze uitspraak naar het Centrum voor discriminatie gegaan en zij zijn voor mij de strijd aangegaan. Uiteraard wonnen zij dit proces en het bedrijf moest mij alsnog in dienst nemen. Uiteraard heb ik bedankt voor de eer, want in zo’n bedrijfscultuur wil ik natuurlijk niet werken. Daarbij had ik inmiddels een goede job elders gevonden, die blijkbaar mijn “overgewicht” niet als een probleem ervaarde.

Inmiddels zijn we dertig jaar later en eigenlijk is er nog maar weinig veranderd op dit gebied. Nog steeds zijn dikke mensen vaak het middelpunt van spot of fat shaming. Kijk maar eens wat er op social media wordt geschreven over Amalia, onze kroonprinses. Het lijkt wel alsof er een soort vethaat heerst, waarbij veel mensen het heel normaal lijken te vinden om dikke mensen te schofferen.

Ongefundeerde vooroordelen

Op social media worden mensen met overgewicht vaak weggezet als lui, incompetent, zwak en onaantrekkelijk. Stuk voor stuk ongefundeerde vooroordelen die onnodig kwetsend zijn. En dat terwijl maar liefst de helft van de Nederlanders te zwaar (BMI hoger dan 25) is. Maar het gaat verder dan alleen leeghoofdig roeptoeteren. Volgens onderzoek (2016) van de Britse Sheffield Hallam University maken mensen met overgewicht niet alleen minder kans op een baan, ze blijken ook nog eens jaarlijks zo’n 2.700 euro minder te verdienen. Een bizarre vorm van geaccepteerde discriminatie en die acceptatie begint bij het achterwege blijven van het elkaar aanspreken op gedrag.

Ik zwijg niet, toen niet, nu niet, nooit niet

Geen idee of ik de job ga krijgen, maar mocht ik deze receptionist nog eens tegen het lijf lopen (en dat zal zeker op enig moment gebeuren), zal ik hem er absoluut over aanspreken. Vooral om het feit dat hij omringt wordt door honderden onzekere pubers, jongeren in de meest kwetsbare jaren van hun leven, die uiterst gevoelig zijn voor dit soort negatieve uitspraken. Dit soort lompe opmerkingen kun je nooit maken, maar al helemaal niet in zo’n kwetsbare omgeving.

Ik zwijg in ieder geval niet, toen niet, nu niet, nooit niet. En als we dat allemaal zouden doen, zou de wereld een klein beetje mooier worden. In Duitsland en Denemarken zijn er al organisaties die ervoor strijden om gewichtsdiscriminatie te erkennen en te zorgen voor gelijke rechten. Hopelijk krijgen we dat in Nederland ook voor elkaar.

liefs Marion

Meer informatie

Hoe vergroot je jouw eigenwaarde of zelfrespect?
Zo versterk je je mentale weerbaarheid!
Sneller naar een gezond lichaam!
Hoe vergroot je zelfcompassie of eigenliefde?
Stel jezelf haalbare doelen (en vier je overwinningen!)

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

2 reacties

  • Echt bizar! Die persoon verdient het ook niet eens om bij de receptie te zitten. Een walgelijke opmerking van die receptionist. Ik word er plaatsvervangend boos van. Het zegt voor mij heel wat over die desbetreffende persoon. Bah!

  • Het is inderdaad behoorlijk gek dat er vanuit de maatschappij niet tegen wordt opgetreden. Over dikke mensen mag je allerlei cartoons maken, grappen vertellen en vernederende opmerkingen maken. Complimenten voor de blog! Altijd goed om dit soort dingen bespreekbaar te maken, hopelijk gaat er ooit iets veranderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *