Zo versterk je je mentale weerbaarheid!

Zo versterk je je mentale weerbaarheid!

Een gezonde geest in een gezond lichaam. Niet alleen gezonde voeding, goede slaap en voldoende beweging kan hiertoe positief aan bijdragen, maar wat dacht je van het versterken van je mentale weerbaarheid? Dat bereik je niet met het eten van verse producten of een fikse wandeling, je mentale weerbaarheid versterk je op een andere manier.

Verschillende soorten weerbaarheid

Er bestaan vier soorten weerbaarheid: fysieke-, emotionele-, sociale- en mentale weerbaarheid. Vandaag ga ik het hebben over het versterken van de mentale weerbaarheid. Deze weerbaarheid helpt je om te gaan met verandering, tegenslag of negatieve invloeden. Het versterken van deze weerbaarheid kan ervoor zorgen dat je veerkrachtig op tegenslagen kunt reageren en dat je kunt blijven vasthouden aan lange termijn doelstellingen. Super belangrijk dus.

Tips om je mentale weerbaarheid te versterken

Het leven bestaat uit ups en downs, dat accepteren is al een hele stap. Echter hebben negatieve gebeurtenissen vaak ook een positieve kant. Je kunt er van groeien, het kan je verder brengen, weerbaarder maken. Dat betekent niet dat je soms niet teleurgesteld mag zijn of je gefrustreerd mag voelen, probeer echter die tijd zo kort mogelijk te maken. Je mag fouten maken, je mag teleurstelling voelen, maar hoe sneller je dit weer achter je laat, hoe sneller je weer successen kunt boeken. Fouten maken en falen bestaan niet, er bestaan alleen leermomenten.

De volgende tips kunnen je helpen je mentale weerbaarheid te versterken:

lijn groen oudersenzo
Zo versterk je je mentale weerbaarheid!

Tip 1: Stop met piekeren en leef in het NU

Natuurlijk is het makkelijker gezegd dan gedaan, maar het heeft niet zoveel zin over “mogelijke problemen, toekomstige beren op je pad of eventuele negatieve dingen” na te denken. Om vooraf te piekeren maak je de problemen alleen maar groter en sowieso de belevingstijd langer. Immers op het moment van piekeren is er nog niets aan de hand. Je kunt niet in de toekomst kijken, dus je kunt niet zeker weten of iets gaat gebeuren. Probeer daarom het gepieker vooraf, te stoppen. Betrap je jezelf op zo’n gedachte? Zeg dan heel bewust “STOP” en keer je gedachten terug naar het NU. Wees je bewust van DIT moment.

Tip 2: Geef situaties of anderen niet de schuld

Jij bent verantwoordelijk voor jouw leven en niemand anders. Stop met anderen of situaties de schuld te geven, blijf bij jezelf. Wat is er nodig om bepaalde processen te verbreken of te verbeteren? Wat heb je hiervoor nodig? Welke stappen zou je kunnen zetten. Steek hand in eigen boezem en laat die slachtofferrol varen. Daar is namelijk niemand bij gebaat. Jij staat aan het roer van jouw leven. Pak die regie dan ook!

Tip 3: Wees dankbaar en sta stil bij de goede dingen in je leven

We gunnen onszelf te weinig tijd stil te staan bij alles wat wel goed gaat in ons leven. Terwijl er genoeg is om dankbaar voor te zijn. Sta daar dagelijks eens bij stil. Neem een moment om tot bezinning te komen en  te benoemen waar je dankbaar voor bent.  Je gezin, je kinderen, de komst van de lente,  je partner, het mooie weer, die hulpvaardige buuv’, je gezondheid, je vrienden, je werk, je huis, je… noem maar op. Vaak nemen we juist de dingen die goed gaan in ons leven, als “vanzelfsprekend”. Door iedere dag bewust te zijn voor alles wat goed gaat, ontwikkel je vaardigheden om steeds positiever in het leven te staan.

Tip 4 Wees bewust van je gedachten

Jij bepaalt wat je aandacht geeft, is dat aan negatieve ontwikkelingen of juist aan positieve? Probeer dingen los te laten waar je geen invloed op hebt. Afleiding in negatieve ontwikkelingen of aan mensen waar je je aan irriteert versterken alleen het gevoel van machteloosheid. Je kunt je veel beter richten op alles waar je juist energie van krijgt! Ontwikkelingen waar je wél invloed op kunt uitoefenen en/of mensen die inspirerend voor je kunnen zijn! Probeer in je kracht te blijven staan en laat je niet ontmoedigen.

Focus je niet altijd op winnen of gelijk willen hebben. Dit verhoogt de druk op jezelf. Om te kunnen groeien is het nodig dat je ook leert om te gaan met fouten. Perfectionisme kan belemmerend werken. Uiteindelijk is iedere situatie een kans om iets nieuws te leren.

Tip 5 Maak heldere doelen

Het stellen van doelen kan je motivatie vergroten en is een belangrijke stap om inzichtelijk te maken wat jij in het leven wilt bereiken. Effectieve doelen zorgen voor inspiratie en vergroten je drive. Zorg er echter voor dat je grote doelen, opsplitst in kleinere haalbare doelen en vier je succes.

Probeer je doelen te visualiseren. Hoe zou het eruitzien als je een bepaald doel hebt bereikt? Waar zou je staan? Hoe zou jij je voelen? Welke struikelblokken zou je kunnen tegenkomen en hoe zou je hiermee om kunnen gaan?

Tip 6 Stop met doemscrollen

Ooit van dit begrip gehoord? Met doomscrollen wordt het scrollen door social media en nieuwssites bedoeld op zoek naar allerlei (veelal negatieve) gebeurtenissen in de wereld. Je kunt veel beter op zoek gaan naar leuk nieuws en positieve berichten. Of gewoon een leuk berichtje sturen naar die goede vriend(in). Al die negatieve informatie gaat je maar weinig brengen, je kunt het daarom beter skippen.

Als je stopt met doomscrollen heb je misschien ook weer wat meer tijd voor anderen. Mensen zijn sociale wezens en contact met anderen hebben we nodig. Besteed daarom meer aandacht aan je sociale netwerk! Bel eens naar die oude vriendin, die vroegere buur of je eenzame oudtante!

Tip 7 Geniet van de kleine dingen

Het klinkt zo voor de hand liggend, maar in de hectiek van ons bestaan doen we dit eigenlijk veel te weinig. Wanneer heb jij voor het laatst op de fiets gezeten en heb je bewust de zon op je gezicht gevoeld en je haren voelen wapperen in de wind? Zijn de bloemen je opgevallen aan de kant van de weg? Of die vogels in het gras, op zoek naar wormen? Heb je bewust de zoen van je partner in ontvangst genomen? Of die natte, plakkerige kus van je zoon of dochter? Je bewust te zijn van deze kleine dingen houd je in het nu en zorgt ervoor dat je openstaat voor de waarde van deze kleine dingen, waardoor je positiever in het leven komt te staan.

Een mooie vraag om vandaag over na te denken: “Wanneer deed voor het laatst, iets voor het eerst?

liefs Marion

Meer informatie

Het belang van weerbaarheid bij kinderen
Hoe vergroot je jouw eigenwaarde of zelfrespect?
Fat shaming moeten we nooit accepteren
Sneller naar een gezond lichaam!
Handige bewegingstips om vol te houden
Hoe vergroot je zelfcompassie of eigenliefde?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *