Fast & Furious 9 – Filmreview

Zo’n anderhalf jaar geleden gingen we voor het laatst naar de bioscoop, vlak voor de afkondiging van alle coronamaatregelen. Vandaag mochten we weer. We vielen met ons neus in de boter, de nieuwste Fast & Furious. Nummer 9 alweer. Twee jaar na Fast & Furious: Hobbs & Shaw. De première stond vroeg in de ochtend (10.00 uur) gepland, in Amsterdam. Vroeg uit de veren dus, om op tijd in Pathé Arena te kunnen zijn. Dit keer werd het een ritje zonder files, dus ruimschoots op tijd liepen we de bioscoop binnen.

Spektakel

Na een lekkere bak koffie kon het spektakel beginnen. En een sensationeel spektakel werd het. Alles wat je van Fast & furious kunt verwachten, krijg je in 143 minuten op je bordje. Bizarre stunts, fraaie auto’s, bizarre scenes, sexy vrouwen, (ongeloofwaardige) aanvallen waarbij de kogels je om de oren vliegen (en niemand wordt geraakt), spierballen en een dun verhaaltje waarvan iedere logica ontbreekt. Maar daar gaat het natuurlijk helemaal niet om bij deze film. Het verhaal is het aloude concept: “Rijke man wil over de wereld heersen. Good guys weten hem te stoppen.” Dit keer loopt er een dun verhaallijntje doorheen, over familiebanden en onbegrepen daden, waardoor de film nog enigszins een warm karakter krijgt. Maar laten we eerlijk zijn, voor sentiment ga je naar een drama, niet naar fast & furious. En zeker niet naar deel 9, want dan mag je toch zo langzamerhand wel weten wat je kunt verwachten.

Dit zijn de films die je in de bioscoop moet zien, zodat het oorverdovende 3D spektakel je om de oren vliegt. Een film met flink veel actie en – gelukkig – hier en daar een vleugje humor. Rondvliegende auto’s – letterlijk – want dit keer kun je zelfs een auto high in the sky verwachten. Jij denkt dat dit onmogelijk is? Dan ken jij Fast & furious niet. Niets is onmogelijk, want met een beetje creativiteit kom je een heel eind. En geloof me, er wordt dit keer heel wat uit de kast getrokken. Inclusief een salto van een meterslange oplegger… Geef maar toe, die had jij zelfs niet zien aankomen!

lijn groen oudersenzo
Fast & Furious 9

Minder impact

Als ik een vergelijking moet maken met Fast & Furious: Hobbs & Shaw, dan heeft deel 9 minder indruk op mij gemaakt dan Hobbs & Shaw. Misschien komt dit door het feit dat de vorige keer mijn “eerste F&F- ervaring” was, wellicht omdat de muziek in de vorige film mij meer aanspraak, er meer humor in zat of misschien omdat het overweldigende spektakel toen nog rauw op mijn dak kwam? Geen idee, want ook nu weet de film je vanaf het eerste moment het verhaal in te zuigen en je ruim twee uur mee te nemen. Ook dit keer was de opening kneiter sterk. Toch ervaarde ik alles wat vlakker dan de vorige keer. Dat heeft ook een keerzijde, want ik viel nu minder over de onlogische of niet kloppende acties dan de vorige keer. Alsof ik sinds Hobbs & Shaw ben gaan accepteren dat Fast & Furious niet altijd logisch hoeft te zijn. Want laten we eerlijk zijn, een auto in de ruimte is toch wel heel ver gezocht. En toch viel ik er dit keer niet over…

Waar gaat de film over?

Dominic Toretto (Vin Diesel) leidt een rustig bestaan samen met Letty (Michelle Rodriguez) en zijn zoontje Brian. Beiden weten dat het gevaar altijd op de loer ligt. Dit keer heeft de dreiging te maken met het verleden van Dom. Hij moet de fouten uit zijn verleden onder ogen zien als hij zijn familie wil beschermen. Zijn crew komt weer samen om een van de meest gevaarlijke huurmoordenaars en high-performance drivers ooit te stoppen. Wanneer blijkt dat dit Doms verdwenen broer Jakob is, (John Cena) wordt deze levensbedreigende situatie nog ingewikkelder.

Feitjes over de film

De regie van Fast & Furious 9 is in handen van Justin Lin die ook aan het roer stond van de derde, vierde, vijfde en zesde succesvolle delen. De film neemt je mee van Londen tot Tokyo, van Midden-Amerika tot Edinburgh en van een geheime bunker in Azerbeidzjan tot de drukke straten van Tblisi.

In de film spelen onder andere mee: Michelle Rodriguez, Tyrese Gibson, Chris ‘Ludacris’ Bridges, Jordana Brewster, Nathalie Emmanuel, Sung Kang, Helen Mirren, Charlize Theron, John Cena en Cardi B.

De film duurt 143 minuten.

lijn groen oudersenzo
xxx

Fast & Furious saga

De Fast & Furious saga bestaat inmiddels al twintig jaar en heeft wereldwijd meer dan 5 miljard dollar opgebracht. Dat is natuurlijk geen kattepis. Inmiddels zijn we beland bij hoofdstuk 9. In Amerika zorgde de film met zo’n 70 miljoen dollar zelfs voor het beste openingsweekend sinds het begin van de coronacrisis. De film is ook op de eerste plaats geëindigd in de 22 andere landen waar deze in première ging, waaronder Mexico, Engeland, Ierland, Brazilië en Argentinië. 

Momenteel is slechts 80% van de Amerikaanse bioscopen weer volledig heropend en toch heeft Fast & Furious 9 een beter openingsweekend gescoord dan de meest recente film uit de franchise, de spin-off Fast & Furious: Hobbs & Shaw (2019). Deze film behaalde in het eerste weekend een opbrengst van $60 miljoen en bracht uiteindelijk in Amerika 173 miljoen dollar op en wereldwijd 759 miljoen dollar.

Bekijk de trailer

liefs Marion

Meer informatie

Once upon a time in Hollywood
The fast & furious: Hobbs & Shaw
Spider-Man: Far from home

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *