Linkshandig of rechtshandig. Wat betekent dit voor je kind?

Linkshandig of rechtshandig. Wat betekent dit voor je kind?

Voor een linkshandige is het leven altijd ietsje lastiger dan voor een rechtshandige. We leven nou eenmaal in een maatschappij waarin rechtshandigen een ruime meerderheid vormen.

Door de geschiedenis heen, hebben linkshandigen heel wat stigma’s moeten overwinnen. Denk maar aan de middeleeuwen toen linkshandigen werden beschouwd als heksen, of als een afgezant van de duivel, want tenslotte was de duivel ook linkshandig. Gelukkig is de wereld geëvolueerd en worden linkshandigen niet meer opgejaagd. Toch kennen ze nog heel wat lastige momenten. Van de tijd dat je op de schoolbank constant arm tegen arm zat als je wou schrijven, tot de notitieschriftjes met spiraaltjes die het zo lastig maken om linkshandig te schrijven. Ook voor de wetenschap is de oorzaak en de gevolgen van linkshandig zijn altijd een mysterie geweest.

Half om half

Ik weet niet beter dan dat mijn moeder linkshandig was. In haar tijd als klein meisje, was dat not done. Op school moest je rechtshandig leren schrijven, met linkshandigen werd gewoonweg geen rekening gehouden. Alles deed mijn moeder links, behalve schrijven. Dat was er in haar schooltijd gewoonweg ingestampt. Door haar heb ik gemerkt dat het soms lastig kan zijn, als je linkshandig bent. Neem bijvoorbeeld een gewone schaar, als rechtshandigen denk je er niet bij na en ga je gewoon knippen. Maar knippen met die ‘normale schaar’ in je linkerhand wordt echt lastig. En zo zijn er wel meer dingen die onhandig zijn voor linkshandigen. Gelukkig is er inmiddels van alles te koop, maar in de jeugd van mijn moeder was dit zeker niet het geval.

Zelf ben ik half om half. Ik schrijf rechts, maar ik doe veel dingen links, bijvoorbeeld eten. Of dit aangeboren is of komt doordat mijn moeder linkshandig was? Geen idee. Het maakt me eerlijk gezegd ook niet zo uit. Het is wat het is en dat is prima.

lijn groen oudersenzo
Linkshandig of rechtshandig. Wat betekent dit voor je kind?

Waarom zijn er linkshandigen en rechtshandigen?

Zo’n tien procent van de wereldbevolking gebruikt zijn linkerhand om te schrijven. Een minderheid, maar daarom niet minder belangrijk. Hoe het komt dat mensen linkshandig worden geboren, is altijd een grote vraag voor de wetenschap geweest. Dat het genetisch bepaald is, staat vast. Maar als het rechtshandige gen zo dominant is, waarom is het andere dan ondertussen nog niet volledig verdwenen? Studies hebben uitgewezen dat er meer mannen dan vrouwen linkshandig zijn. Hoe dit komt, vertelt zo’n studie dan weer niet. En wist je, dat er mensen bestaan die met beide handen perfect kunnen schrijven.

Spraak en taal worden bepaald door de linkerhelft van de hersenen, net als de bewegingen van de rechterhand. Dus het klinkt logisch dat de meeste mensen rechtshandig zijn geboren, toch? Toch zouden er bepaalde genen voor kunnen zorgen dat mensen alsnog als linkshandige worden geboren.

Het talent van de linkshandige

Als een van je kinderen linkshandige wordt geboren, moet hij zich dan een buitenbeentje voelen? Ja en nee. Hij mag dan wel tot een minderheid in onze samenleving behoren, toch is het geen reden om zich minderwaardig te voelen. Integendeel! De geschiedenis heeft ons geleerd dat heel wat linkshandigen tegelijk over een groot artistiek talent beschikten.
Bij linkshandigen is de rechterhelft van de hersenen actiever; deze helft gaat over perceptie van geluiden en kleuren. Doordat deze helft actiever is, gaat dit (vaak) gepaard met een groot talent voor kunst, schilderen of muziek. Het is geen toeval dat muzikanten als Kurt Cobain, Jimi Hendrix of Paul McCartney linkshandigen waren.

Daarnaast hebben linkshandige mensen vaker een uitstekend geheugen en een aanleg voor wiskundige berekeningen en vraagstukken. Hierdoor belanden ze vaak in de wetenschap. De meest bekende voorbeelden hiervan zijn ongetwijfeld Albert Einstein en Leonardo da Vinci. Bij drie van de vijf kinderen waarvan het IQ boven de 130 ligt, gaat het om linkshandigen. Studies hebben evenzeer aangetoond dat linkshandigen in de meeste gevallen sneller de top bereiken dan hun rechtshandige collega’s.

De nadelen van een linkshandige te zijn

Het mag duidelijk zijn dat linkshandige kinderen helemaal geen minderwaardigheidsgevoel hoeven te hebben over hun linkshandigheid. Maar naast de vele voordelen die het heeft, zijn er uiteraard ook enkele nadelen. We hebben het dan niet alleen over de praktische nadelen van te leven in een rechtshandige maatschappij, maar ook op emotioneel vlak. Wetenschappelijk onderzoek zou hebben aangetoond dat linkshandigen van enkele maanden tot zelfs negen jaar minder lang leven. Niet zomaar door toeval, maar de reden zou te wijten zijn aan het feit dat ze iets gevoeliger zijn aan het krijgen van een fataal ongeval.

Daarnaast zouden linkshandigen zich ook sneller in verlegenheid voelen gebracht op sociale evenementen. De oorzaak hiervan ligt bij het feit dat hun gelaatsuitdrukking en lichaamstaal anders is. Die verlegenheid toont zich vaak in de vorm van snel zenuwachtig zijn of blozen. Hierdoor zullen ze ook niet snel uitdrukking geven aan hun gevoelens of mening. Ze kunnen moeilijker omgaan met de kritiek die ze eventueel zouden krijgen waardoor ze de hele situatie vaak gewoon vermijden.

De wetenschappelijke oorzaak hiervan zou opnieuw liggen bij het feit dat ze actiever hun rechterhelft van de hersenen gebruiken. Deze bepaalt immers ook de negatieve aspecten van de emoties.

liefs Marion

Meer informatie

Van fles naar beker. Leren drinken uit een beker.
De snelle ontwikkelingsfase van peuters
Eten met mes en vork. Vanaf welke leeftijd kan dit?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *