Dood geboren…

Dood geboren...

Niet iedere zwangerschap eindigt in een roze wolk van geluk. Helaas. Het is niet iets waar je over nadenkt als je zwanger bent, maar soms worden je dromen ingehaald door de realiteit en staat je leven in één keer op z’n kop.

Wanneer is het een doodgeboorte?

Je hebt het over doodgeboorte wanneer je kindje na de 16e week van je zwangerschap komt te overlijden. Voor die periode, wordt er gesproken van een miskraam.

Rollercoaster van emoties

Een rollercoaster van emoties slepen je mee en lijken je gedachten te beheersen. Niet alleen verdriet, maar ook boosheid, schuldgevoel, trots en liefde. Heel veel liefde, voor dat kleine mensje dat levenloos in je schoot ligt. Een prachtige kleine baby wat nooit met zijn voetjes door het zand zal rennen of met zijn kleine handjes jouw hand zal pakken. Een kindje zonder toekomst, maar wat in jullie toekomst, altijd onlosmakelijk aan jullie verbonden zal blijven.

Omgaan met verdriet
Rouwverwerking – Hoe ga je met je verdriet om?
Verlies van een kleinkind – Het dubbele verdriet van opa’s en oma’s

Waarom?

Waarom jouw kindje niet bij jullie kon blijven, zal per kindje verschillen. Er kunnen diverse redenen voor zijn, waarom je kindje is gestorven. Misschien waren er problemen met de navelstreng of placenta. Misschien was er een erfelijke oorzaak, een aangeboren afwijking of infectie. Er kunnen zoveel redenen zijn, waar jij niets aan had kunnen doen.

lijn donker geel oudersenzo
Dood geboren...
lijn donker geel oudersenzo

Signalen

Belangrijk is om bij bepaalde signalen direct aan de bel te trekken bij je verloskundige. Een belangrijke is verminderde bewegelijkheid van je kindje, of helemaal geen beweging. De verloskundige zal naar het hartje van het kindje luisteren of alles nog goed gaat van binnen of een echo (laten) maken. Afhankelijk van die uitslag, zal zij actie ondernemen.

Ongeloof

Het is niet vreemd wanneer je in shock bent als je te horen krijgt dat je kindje is overleden. Al je plannen en toekomstdromen lijken in één keer van tafel te zijn geveegd. Niet alleen jouw kindje is gestorven, maar ook een stukje van jezelf. Logisch dat er vragen in je hoofd opkomen als “Waarom wij?” Vaak is (bloed)onderzoek naar de oorzaak van zijn overlijden, mogelijk. Maar ook al krijg je daarvan de uitslag, het zal je verdriet er niet minder om maken. Overigens is jullie toestemming noodzakelijk om jullie kindje te onderzoeken.

Afscheid

Het lijkt bijna niet te doen om tijdens de meest donkere en verdrietige periode in je leven, keuzes te maken om op liefdevolle wijze afscheid te nemen van jullie kindje. Neem hiervoor uitgebreid de tijd. Je krijgt vragen waarover je nooit eerder hebt nagedacht en toch beantwoord moeten worden. Het belangrijkste is dat je afscheid neemt van je kindje, zoals jullie dat willen. Niks is gek, als jullie hem willen knuffelen en foto’s van hem willen nemen, dan is dit het moment. Als je kindje eenmaal is begraven, neemt hij alle fotomomenten, voor altijd, met zich mee.

Hoe gaat een crematie?
Hoe gaat een begrafenis?

Laatste dagen samen

Hoe wrang het ook klinkt, maar geniet van deze laatste dagen samen en beleef deze dagen met elkaar. In onze reportage ‘Het laatste moment samen met je kindje’ geven wij allerlei tips over deze laatste momenten. Misschien zitten er tips bij, die jullie ook aanspreken. Misschien niet en hebben jullie je eigen ideeën erover. Afscheid nemen is persoonlijk. Ieder doet dit op zijn eigen manier.

Het laatste moment samen met je kindje…

Praktisch

Je bent mama geworden en ook je lichaam heeft zich hierop aangepast. Na de bevalling kan er melkproductie op gang komen. Je kunt hiervoor bij de huisarts een remmiddel voor krijgen, zodat je melkproductie weer gestopt wordt.

Gesprek met de arts

Na ongeveer zes weken krijg je een gesprek met de arts. Tijdens dit gesprek zal ook het (eventuele) bloedonderzoek worden besproken en kan er wellicht een oorzaak worden aangewezen. Ook kun je tijdens dit gesprek andere belangrijke vragen bespreken, bijvoorbeeld vragen over een nieuwe zwangerschap. Misschien goed om vooraf een paar belangrijke vragen op papier te zetten, zodat je deze tijdens het emotionele gesprek, niet vergeet.

Zwangerschapsverlof

Neem de tijd om te rouwen. Het is niet vreemd om pas na je 16 weken bevallingsverlof weer aan het werk te gaan. Bespreek dit met je werkgever en wees daarin vooral eerlijk naar jezelf.

Liefs Marion

Extra informatie

Je kindje is dood geboren
Erkenning bij doodgeboren kinderen
Het laatste moment samen met je kindje…
Omgaan met een miskraam…
Afscheid en verlies

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

lijn oudersenzo met hartje
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *