Hoe gaat een begrafenis?

Hoe gaat een begrafenis?

Een van de belangrijkste beslissingen rondom de uitvaart is de keuze tussen een begrafenis en een crematie. Een moeilijke keuze, waar je natuurlijk goed over wilt nadenken. En dat terwijl je hoofd er waarschijnlijk helemaal niet naar staat. Toch is het noodzakelijk om ook de praktische kant van het overlijden van je kindje te regelen… en het liefst zo goed mogelijk: je wilt later geen spijt krijgen van je keuzes.

Welke uitvaartverzekering als je een baby krijgt?

Het verschil tussen een begrafenis en crematie

Soms is de keuze tussen een begrafenis en crematie cultuur of religieus gebonden, maar vaak is er gewoon een persoonlijke voorkeur. In de Romeinse tijd werd zowel begraven als gecremeerd. Volwassenen werden doorgaans gecremeerd; kinderen werden begraven. De precieze reden hiervoor is niet duidelijk, maar het verschil in sociale positie lijkt een logische verklaring. De overledenen kregen grafgiften mee voor het leven in het hiernamaals. In Nederland is het pas sinds 1955 toegestaan om naast begraven te kiezen voor cremeren. Intussen staan beide manieren van uitvaart landelijk op gelijk niveau – regionaal kan dit nog sterk verschillen.

Als je niet religieus of cultuur gebonden bent aan een bepaalde manier en je hebt ook (nog) geen persoonlijke voorkeur, waar ga je dan voor kiezen? Wat zijn nu eigenlijk heel concreet de voor- en nadelen van deze twee mogelijkheden?

Begrafenis

Voordelen

 • Het is een mooi ritueel en mensen vinden het vaak een prettig idee dat er een duidelijke plek is waar je de overledene kunt opzoeken.
 • Je kunt een gedenksteen plaatsen (er is veel mogelijk op dit gebied).
 • Je kunt kiezen voor een familiegraf (dit kan het gevoel versterken dat je op enig moment weer verenigd zult zijn).
 • Je kunt je kindje laten herbegraven* (bijvoorbeeld naar een eigen graf of andere begraafplaats bij een eventuele verhuizing).

Nadelen

 • Kosten van een eigen graf kunnen oplopen** maar met de keuze van een algemeen graf zijn de kosten te beperken.
 • Jaarlijks worden er kosten door de begraafplaats in rekening gebracht voor het onderhouden van het graf.
 • Het graf zal verzorgd en onderhouden moeten worden. Voor sommige mensen kan dit ook juist een voordeel zijn, zodat je het idee hebt iets voor je overleden kindje te kunnen doen.

* Bij het herbegraven vanuit een algemeen graf, heb je ook toestemming nodig van de nabestaanden (ouders) van de kindjes die in hetzelfde graf begraven zijn. Hiervoor wordt niet altijd toestemming gegeven.
** Per begraafplaats verschillend

lijn donker geel oudersenzo
Hoe gaat een begrafenis?
lijn donker geel oudersenzo

Crematie

Voordelen

 • De as van je kindje kun je in je directe omgeving bewaren.
 • Er zijn heel veel gedenkmogelijkheden waarin je as kunt bewaren (sieraden, tatoeage, urn, schilderij).
 • Je hebt geen kosten voor een (eigen) graf en/of het onderhoud hiervan.
 • Cremeren is doorgaans iets goedkoper dan begraven (geen kosten van graf en gedenksteen).
 • Je kunt de as verstrooien, wat een mooie symboliek kan zijn.

Nadelen

 • De keuze is heel definitief, je kunt eventueel nog wel besluiten de as uiteindelijk te begraven. Sommige mensen vinden het definitieve karakter juist erg prettig (schoner).
 • Sommige mensen vinden het idee van verbranden geen prettige gedachte.

Na hoeveel dagen moet je kindje begraven worden?

Je kindje moet uiterlijk op de vijfde dag na de overlijdensdatum worden begraven (of gecremeerd). Bijvoorbeeld als je kindje op woensdag is overleden, moet hij uiterlijk maandag begraven worden.
Met een vergunning van de burgemeester is het eventueel mogelijk uitstel te krijgen. Dit kan bijvoorbeeld noodzakelijk zijn wanneer er familie uit het buitenland over moet komen of wanneer er feestdagen tussen de dag van overlijden en begraven liggen.

Waar mag er begraven worden?

In principe worden graven alleen uitgegeven op nog niet gesloten begraafplaatsen. Echter al is een begraafplaats gesloten en er bestaat nog grafrecht, dan mag er toch bijgezet worden in dat graf.
Sinds 1991 is het ook (weer) mogelijk om te begraven op eigen grond. Hieraan zijn echter wel strenge voorwaarden verbonden, ook moet hiervoor het bestemmingsplan aangepast worden.

Waarom een uitvaartverzekering?

De kosten van een uitvaart kunnen al gauw oplopen en zijn vaak hoger dan verwacht. Niet iedereen heeft op het moment dat het zo ver is, voldoende geld om een uitvaart te kunnen betalen.
Met een Monuta uitvaartverzekering kunt u uw nabestaanden deze zorg uit handen nemen. Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd! Ga naar Monuta.nl en sluit uw uitvaartverzekering af.

Liefs Marion

Meer informatie

Zorgvaart – uitvaartverzekeringen vergelijken en afsluiten
Algemeen graf of liever een particulier graf

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto’s: 123rf.com, vlindervaria.nl en/of dreamstime.com

lijn oudersenzo met hartje

Een reactie

 • Lauren de Bruijn

  Ik ben een van de mensen voor wie een begrafenis plaats onderhouden een soort van therapie is omdat op zo’n manier ik met de overleden mensen kan spreken. Daarom als ik tussen deze 2 opties zal moeten kiezen zal ik voor begrafenis gaan. Ook ben ik van mening dat als je je in zo’n situatie bevindt moet je ervoor zorgen dat je een goede service vindt om alles te organiseren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *